Bitcoins zijn vaak moeilijk om uit te leggen. Soms ontstaan er misvattingen of zijn er zaken die extra moeten uitgelegd worden. In de hoop het een en ander te verduidelijken geven we een overzichtje mee van bitcoin feiten en weetjes.
Iedereen kan bitcoins maken.
Op zich een valide stelling, maar de bitcoin is wel zodanig geëvolueerd dat het zonder een echte investering niet meer de moeite is om bitcoins zelf te maken (= bitcoins MINEN of bitcoins delven) op je computer of laptop. Het vergt CPU kracht, geduld en vooral ook veel elektriciteit.
De investering in hardware is door de stijging van de moeilijkheid om nieuwe bitcoins te maken, absoluut nodig. Je kan wel diverse calculators gebruiken om uit te rekenen welke hardware je nodig hebt en/of hoe lang het duurt alvorens je deze hebt terugverdient. Een voorbeeld van zo’n calculator kan je terugvinden op bitcoinx.com
De waarde van bitcoins gaat dalen.
Het blijft moeilijk te voorspellen. Inflatie is een natuurlijk gegeven als een organisatie (de Nationale Banken) deze bestuurd en op gepaste tijden geld kan bijmaken. Bij bitcoin is dit niet mogelijk: Niet alleen wordt deze niet door een officiële instantie beheerd, er is ook een maximum van 21 miljoen bitcoins die kunnen gemaakt worden. Het zal dus afhangen van vraag en aanbod op de markt, maar ook van de manier dat bitcoins als valuta zullen geaccepteerd worden zullen hierbij een rol spelen en invloed hebben op de markt. Het blijft dus een moeilijke voorspelling.
Bitcoins zijn veilig.
Klopt in essentie wel: Bitcoins (of althans het systeem) kunnen in principe niet gehackt worden omdat er teveel deelnemers zijn. Wie het bitcoin-netwerk zou willen hacken of manipuleren, zou al over meer rekenkracht moeten beschikken dan dat er momenteel in het netwerk aanwezig is. Dit is quasi onmogelijk aangezien bitcoins werken zoals een P2P systeem. Momenteel minen zeker honderdduizenden mensen bitcoins, dat is dus al aanzienlijk.
Er blijft natuurlijk een risico voor misbruik, bijvoorbeeld door mensen met een kennis over cryptografie. Ook je online of offline wallet beveiligen blijft een must, want dit kan wel gehackt worden als je niet voorzichtig bent.
Bitcoins worden enkel in illegale circuits gebruikt.
Het klopt dat men dit men de bitcoin argusogen aankijkt, zeker omwille van het feite dat het meer anonimiteit waarborgt. Toch accepteren meer en meer handelaars (vooral online webshops) betalingen in bitcoins, in Nederland kan men zelfs op café betalen met bitcoins.
Er zal dus sowieso nog veel werk aan de winkel zijn om de reputatie van de bitcoin hoog te houden. Onthoudt echter wel dat bitcoin maar semi-anoniem is.
Bitcoins en de anonimiteit.
Bitcoins zijn inderdaad relatief anoniem, maar niet volledig. Alle bitcoin transacties worden permanent opgeslagen binnen het netwerk, dus iedereen kan het saldo inzien van elk bitcoin adres. Het is wel niet mogelijk om eenvoudig te achterhalen wie de eigenaar is van het adres. Via het IP-adres is het wel mogelijk om na te gaan wie de eigenaar is van een bitcoin adres.
Voor de eigen veiligheid, wordt aangeraden om meerdere bitcoin adressen aan te maken. Zo wordt het voor u gemakkelijker om bepaalde transacties op te volgen, bijvoorbeeld om te scheiden tussen uw privé en zakelijk account, maar ook als je meerdere webshops hebt kan je voor elke shop een apart adres aanmaken.
Is bitcoin belastingvrij?
Bitcoins zijn geen officiële valuta, waardoor er dus in de meeste landen toch belastingen moeten op betaald worden. Momenteel weten we nog niet wat het standpunt is van België, maar in Nederland is dat alvast wel het geval.
Bitcoins zijn geen betaalmiddel en onmogelijk voor handelaars.
De Bitcoin is inderdaad een zodanig nieuw fenomeen, dat het wettelijk nog niet voorzien is. Ze behoren natuurlijk wel toe tot de categorie van ruilhandel. Je kan gerust je sofa ruilen voor een andere sofa bij je buur, dat is onrechtstreeks ook hetzelfde.
De koers van bitcoin is inderdaad ook heel fluctuerend, het is moeilijk voor een ondernemer om een vaste bitcoin prijs op zijn diensten of goederen te plakken. De koers kan achter wel direct geraadpleegd worden en er zijn zeker ook oplossingen die alle transacties onmiddellijk kan omzetten in hun respectievelijke waarde in euro.
Bitcoins kopen is moeilijk.
Alles wat je voor het eerst doet lijkt moeilijk te zijn. Het is een proces dat je moet overwinnen. Je kan op diverse websites heel veel informatie terugvinden die gericht is op mensen die voor het eerst Bitcoin bekijken, en via onze website kan je via onderstaande module zelfs eenvoudig bitcoins kopen of verkopen bij BTCDirect met Mister Cash:
Bitcoin units!
Net zoals bij de euro kunnen we de bitcoin indelen in kleinere categorieën. Daar waar er bij de euro ook eurocenten bestaan, kennen we hetzelfde fenomeen bij bitcoins. Op die manier is het ook mogelijk om met bitcoins kleinere bedragen te betalen of te ontvangen.
Bron: Bitcoin Wiki