Onder passief inkomen verstaat men het verkrijgen van inkomsten zonder dat je daarbij rechtstreeks werk hoeft te verrichten. Het vereist dus geen fysieke aanwezigheid. Dat wil niet zeggen dat er voorafgaand geen werk wordt gedaan.
Doorgaans wordt er op voorhand veel onderzoek gedaan binnen een veld waarin iemand reeds veel van afweet of door gepassioneerd is. Nadat het voorbereidende werk is gedaan, vergt het later weinig of geen werk meer. Denk maar aan het schrijven van een boek. Wanneer het boek geschreven is verdien je maandelijks royalty’s zonder dat je daar nog veel voor hoeft te doen.
Actief inkomen (de tegenpool) is eenvoudiger uit te legger: het is inkomen die je verwerft door de tijd die je spendeert en de inspanning die je levert. Je ruilt met andere woorden tijd en inspanning in voor geld.
Voordelen van passief inkomen
Het voordeel van een passief inkomen is dat je tijd vrij hebt om bezig te zijn met andere dingen zoals je hobby’s. Als je een passief inkomen kan genereren naast je huidige job, dan helpt dit om sneller financiële vrijheid te bekomen op langere termijn.
Bovendien ben je doorgaans niet afhankelijk van locatie. Je kan de wereld rondreizen en geld verdienen. Of je kan elke dag uitslapen en toch geld bijverdienen. Jij bepaald met andere woorden hoe je je tijd indeelt, hoeveel uren je wilt werken en houdt verder tijd over om leukere dingen te doen.
Voorbeelden van passieve inkomsten
Vergis je echter niet: om een passief inkomen te genereren zal je op één of andere manier op voorhand wel werk moeten verrichten. Stel dat je het geld uit je job belegt in aandelen: dan zijn de dividenden die je jaarlijks ontvangt een passief inkomen. Maar in eerste instantie heb je wel een inkomen moeten verwerven uit arbeid.
Een ander voorbeeld om aan te tonen dat passief inkomen een breed begrip is: Misschien is fotografie een hobby van je. De foto’s kan je verkopen via een portaal waarbij je bij elke verkoop een royalty ontvangt. Je hebt in eerste instantie het werk moeten verrichten (de foto’s maken) maar je kan er in de toekomst geld aan verdienen zonder daarvoor nog bijkomend werk te verrichten.
Of iemand maakt een website waar een product wordt gepromoot. Bij elke verkoop ontvang je een commissie als de verkoop via je website verloopt. Wanneer de website bestaat (het oorspronkelijke werk) kan je in een latere fase zonder al te veel moeite terugkerende inkomsten genereren.
Verschillende soorten passief inkomen
Er bestaan verschillende manieren om passief inkomen te verwerven. Dit is een vrij uiteenlopende lijst aangezien het begrip “passief inkomen” ook vrij ruim geïnterpreteerd kan worden. Een overzicht:
- Inkomsten uit interesten: Er zijn verschillende manieren om je geld wat extra te laten renderen:
- Rente op een spaarrekening: Als je geld op een spaarrekening plaatst, ontvang je intresten op dat geld. Dit is een eenvoudige vorm van passief inkomen omdat je geen werk hoeft te verrichten om de rente te ontvangen.
- Rente door geld uit te lenen: Online kan je geld uitlenen aan andere particulieren en maandelijks een intrestvergoeding voor terugkrijgen. Een populair platform waar je dit kan doen is Mozzeno.
- Rente van obligaties: Bedrijven die geld nodig hebben om verder te kunnen investeren lenen vaak geld bij het grote publiek via obligaties. Jaarlijks betalen ze dan een coupon uit. Het rendement op deze coupon is afhankelijk van de kredietwaardigheid van de uitgever (meestal een bedrijf maar het kan ook de overheid zijn).
- Rente uit termijnrekeningen: Bij een termijnrekening zet je je geld voor een vooraf bepaalde duur vast. Je ontvangt hiervoor een vergoeding die hoger ligt dan bij een spaarrekening.
- Inkomsten uit beleggingen: Als je geld hebt belegd in bijvoorbeeld vastgoed of aandelen, kan je inkomsten ontvangen in de vorm van huur of verkoopwinst. We kunnen hier dieper op ingaan:
- Dividenden van aandelen: Als je aandelen koopt, kan je in sommige gevallen dividend ontvangen. Dit is geld dat de onderneming uitkeert aan haar aandeelhouders. Het dividendrendement kan je snel terugvinden als je informatie over het aandeel opzoekt. Dit wordt berekend op het uitgekeerde dividend ten opzichte van de koers van dat moment. Als je op zoek gaat naar aandelen waarbij het bedrijf jaarlijks het dividend gelijk houdt of optrekt, dan kan je uitrekenen wanneer je ongeveer je inleg aan dividenden terug verdient. Hou er rekening mee dat de koers intussen ook schommelingen kan ondergaan.
- Huurinkomsten: Als je een huis of appartement hebt dat je verhuurt, ontvang je huurinkomsten. Dit is passief inkomen omdat je geen werk hoeft te verrichten om de huur te ontvangen. Voor kleinere budgetten bestaan er ook mogelijkheden. Zo kan je je specialiseren in het verhuren van opslagruimtes of garages.
- Inkomsten uit meerwaarden: Als je een actief hebt gekocht en dit later met winst doorverkoopt dan haal je winst uit je geïnvesteerde kapitaal. Vaak wordt hierbij aan vastgoed gedacht, maar je kan ook investeren in andere zaken met het doel om er later winst uit te halen. Voorbeelden zijn: Lego sets, oldtimers, wijnen, …
- Inkomsten uit ETF-fondsen: Vergelijkbaar met aandelen is het beleggen in trackers (ETF’s). Dit is een korf van verschillende aandelen. Vaak heeft een tracker deze aandelen onderliggend aangekocht, maar het uiteindelijke doel van een ETF is dat deze een bepaalde index (bijvoorbeeld de BEL-20) volgt. Er bestaan twee soorten trackers: Kapitaliserende (dividenden worden automatisch herbelegd) of de distributie variant (dividenden worden uitbetaald).
- Royalty’s op producten die je verkoopt: Als je een boek, foto, muziek of software hebt gemaakt en verkoopt, kan je royalty’s ontvangen voor elke verkoop. Dit is passief inkomen omdat je geen werk hoeft te verrichten om de royalty’s te ontvangen. Wél zal je op voorhand (artistiek) werk moeten steken in het maken van het product.
- Online bijverdiensten: Je kan online ook op flink wat manieren geld bijverdienen zonder dat daar actief arbeid rechtstreeks tegenover staat:
- Inkomsten uit een e-commerce bedrijf: Als je een online winkel hebt, kan je inkomsten ontvangen zonder dat je actief bezig hoeft te zijn met het verkopen van producten. Dit kan bijvoorbeeld door het instellen van automatische e-mails of het inzetten van marketingcampagnes. Hou er wel rekening mee dat dit afhankelijk is van wat je precies verkoopt:
- Als je producten verkoopt dan zal je wel deze producten moeten opsturen, tenzij je het logistieke deel uit handen kunt geven;
- Als je digitale producten verkoopt (zoals een e-book of digitale cursus) dan zal je geen bijkomend werk meer hebben van zodra je systeem online staat.
- Inkomsten uit een website of blog: Als je een website hebt, kan je er voor kiezen om producten aan te prijzen (en geld verdienen via affiliatie marketing) of simpelweg om advertenties te tonen of advertentieplekken te verkopen aan geïnteresseerde partijen.
- Inkomsten uit affiliatie marketing: Als je een website of blog hebt, kan je inkomsten genereren door links te plaatsen naar producten waar je commissie voor ontvangt als ze worden verkocht.
- Inkomsten uit een e-commerce bedrijf: Als je een online winkel hebt, kan je inkomsten ontvangen zonder dat je actief bezig hoeft te zijn met het verkopen van producten. Dit kan bijvoorbeeld door het instellen van automatische e-mails of het inzetten van marketingcampagnes. Hou er wel rekening mee dat dit afhankelijk is van wat je precies verkoopt:
- Inkomsten uit licenties: Als je foto’s of video’s hebt gemaakt die je wilt verkopen, kan je licenties verkopen voor het gebruik ervan.
- Inkomsten uit winst van doorverkopen: Winst die je haalt uit het doorverkopen van zaken met winst wordt in sommige gevallen ook aanzien als een passief inkomen. Zo kan je goedkoop producten kopen uit een winkel en deze online duurder doorverkopen. Sowieso is dit een populaire sidehustle. Je kan er pas écht een passief inkomen van maken wanneer je het hele proces bundelt in een online cursus en deze online verkoopt.
- Inkomsten uit huur: Je kan eender wat verhuren en op die manier passief inkomen genereren. Hoe langer de huurtermijn, hoe passiever het inkomen wordt natuurlijk.
- Reclame op je auto: Sommige bedrijven vinden het belangrijk dat hun logo vaak in het straatbeeld verschijnt. Je kan er dan ook voor kiezen om reclame te plaatsen op je auto in ruil voor een vergoeding. Aangezien je hier niet echt werk aan verricht, is dit ook een uitstekend voorbeeld van een passief inkomen.
Nadelen van passief inkomen verwerven
Een passief inkomen verwerven is niet altijd eenvoudig. Het vergt voorbereidend werk en geduld om een systeem op te zetten. Als je geld investeert in het opzetten van een website of webshop en uiteindelijk loopt het niet zoals verwacht, dan ben je wel je investering kwijt. Passief inkomen verwerven is dus heel erg mooi om na te streven, maar is een proces van vallen en opstaan. Er zijn (afhankelijk van je idee) wel risico’s aan verbonden.
Je kan ook nooit op voorhand voorspellen hoeveel je passief inkomen zal bedragen. De ene maand kan je veel bijverdienen, de andere maand misschien zelfs niets. Denk op voorhand goed na welke factoren een invloed kunnen hebben op je inkomen, zoals seizoensgebonden zaken.
Zomaar je job laten vallen om een passief inkomen na te streven mag dan wel nobel klinken, maar is in de praktijk niet voor iedereen haalbaar. Het vergt ook op dat vlak een enorme inspanning om na je gewone job avonden en weekends op te offeren om te bouwen aan je onderneming.
En jij?
Heb je ook een bron van passief inkomen die niet in de lijst staat? Of wil je zelf delen hoe jij passieve inkomsten genereert?
Laat het ons gerust weten via het contactformulier zodat we ook andere mensen kunnen inspireren.