Informatie over het boek:
Titel: Een werkweek van 4 uur
Auteur(s): Timothy Ferriss – vertaald door Carla Zijlemaker
Rubriek: Persoonlijke ontwikkeling | Management | Marketing
Boek bestellen: Op Bol.com | Op Bookspot
Boek beluisteren: Op Storytel
Samenvatting & Recensie
Het boek Een werkweek van 4 uur” is ook weer zo’n boek dat iedereen moet gelezen hebben. Kijk wel verder dan de titel, want het doel van het boek is vooral om je te doen nadenken over automatiseren en het uitbesteden van taken zodat je zelf meer tijd over hebt.
De auteur van het boek tracht zijn publiek te leren om zich los te koppelen van locatie en tijd. Door minder tijd te spenderen wordt geld meer waard. Het gaat niet om het bedrag op je bankrekening maar om wat je ermee doet: waar en wanneer je maar wilt. De keuzevrijheid ligt volledig bij jou.
Mensen die met deze ingesteldheid in het leven staan worden ook wel vaak de ‘nieuwe rijken’ genoemd.
De korte essentie:
Het is belangrijk om volgende zaken in het achterhoofd te houden tijdens het lezen van het boek “Een werkweer van 4 uur”:
- Pensioen is een back-up voor het geval er iets onverwachts gebeurd. Het is m.a.w. het absolute “worse case” scenario. Pensioen is geen doel op zich!
- Interesses en energie kennen een cyclisch verloop. Afwisseling is nodig, 8 uur per dag werken tot je erbij neervalt is geen goed idee. Het moet een streefdoel zijn om een pauze in te lassen, bijvoorbeeld door een cursus te volgen of een kleine reis te doen elke 3 maanden.
- Minder doen is niet lui zijn: Spendeer zo weinig mogelijk tijd aan nutteloze zaken. Nieuwe rijken spenderen minder tijd op kantoor maar brengen wel evenveel zaken voor elkaar.
- Het is nooit het juiste moment. Dus als je ooit iets wilt doen, doe het dan beter nu.
- Vraag om vergeving, niet om toestemming. Probeer het gewoon en rechtvaardig het achteraf.
- Benadruk je sterke punten en sleutel niet aan je zwakke punten.
- Alles met mate. Ga niet tot in het extreme.
- Geld alleen is niet de oplossing. Meer geld hebben betekend niet dat je automatisch gelukkiger wordt (Dit wordt ook aangehaald in het boek :”De edele kunst van not giving a f*ck“).
- Relatief inkomen is belangrijker dan absoluut inkomen.
- Voorbeeld 100.000 per jaar is 2000 per week bij 80u per week = 25 per uur
- Voorbeeld 50.000 per jaar is 1000 per week bij 10u per week = 100 per uur
- Niet alle stress is slecht.
Werk slimmer, niet harder!
Tim Ferriss haalt in zijn boek “Een werkweek van 4 uur” aan dat efficiëntie verhogen mogelijk is bij zowel werknemers als bij ondernemers. Focus niet op zwaktes maar ga op zoek naar je sterke kanten en verbeter deze.
Het Pareto principe helpt hierbij ook. De 80/20 regel. Zoek naar zaken die 80% opleveren en maar 20% moeite kosten. Bijvoorbeeld klanten: welke klanten zorgen voor 80% van de omzet en kosten maar 20% van de tijd.
Vertoon je ook uitstelgedrag? Doe je taken die niet belangrijk zijn, opdat je de écht belangrijke taken kunt uitstellen? Zet een reminder in waarmee je de vraag stelt: ben ik echt bezig met de meest cruciale taken? Wat zou ik doen als ik maar 2 uur per dag zou mogen werken? Hiermee ga je op zoek naar de meest belangrijke taken.
Focus op je taken
Verspil ook zo weinig mogelijk tijd aan surfen op internet en het bekijken van nieuws. Echt belangrijke zaken hoor je wel van mensen in je omgeving en het biedt de mogelijkheid om een conversatie te starten. Verspil ook je tijd niet aan iets wat niet goed is: slecht artikel? Lees dan niet verder.
Stel duidelijke mails op en voicemail waarin staat wanneer je deze controleert en hoe ze contact kunnen opnemen als het dringend is. Ook vergaderingen kan je opzij laten liggen. In het boek worden enkele tactieken uitgelegd hoe je dit kan doen. Het komt er op neer om je uit te sluiten bij zulke zaken.
Verplicht medewerkers/klanten om een korte update te geven en koetjes en kalfjes te vermijden. Als leidinggevende kan je er voor opteren om personeel meer verantwoordelijkheid te geven, bijvoorbeeld iets doen tot max. 100 euro zonder dat er een tussenkomst of speciale toestemming vereist is.
Er wordt ook veel tijd gewijd aan het uitbesteden van taken, zowel professioneel als privé. Er wordt gebruik gemaakt van virtuele assistenten die vele zaken kunnen regelen. Maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Toch wordt het aangeraden om het te proberen, zelfs al ben je werknemer.
Het is een investering waarbij je leert te delegeren en zaken uit handen te geven. Het doel is dat jij hierbij dan tijd wint. Meer tips over virtuele assistenten en hoe je er een kan vinden lees je in het boek.
Start zelf een onderneming
Om zelf één van de nieuwe rijken te worden en een onderneming op te zetten waarbij zoveel als mogelijk geautomatiseerd wordt, geeft de auteur van het boek “Een werkweek van 4 uur” enkele mogelijkheden waar je kan beginnen zoeken. Want hoe kom je aan een product waaraan mensen geld willen uitgeven? De zoektocht begint bij zaken waar je reeds kennis van hebt, zowel uit het verleden als nu. Er worden ook tips gegeven hoe je dit kan promoten.
Heb geen schrik om als deskundige gezien te worden. Het enige wat je moet doen is beter zijn dan 80% van de mensen die je product zouden kopen. Zij weten doorgaans niet veel af van het product. Toch is het belangrijk om snel geloofwaardigheid op te bouwen. Ook dat kan op een relatief eenvoudige manier en wordt uitgelegd in het boek.
Als je een idee hebt, dan moet je dit ook uittesten. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden zoals een kleine website en adwords gebruiken. De auteur geeft hier veel uitleg over en noemt een hoop sites die je kunnen helpen om tot een idee te komen.
Wanneer een bedrijf groei begint te kennen wordt het ook tijd om te automatiseren en jezelf als onzichtbare factor op te stellen. Ook moet op tijd en stond worden stilgestaan bij het klantenbestand: er bestaan nu eenmaal goede en slechte klanten. Denk na hoe je meer goede klanten kunt aantrekken en slechte klanten kan vermijden. Dit wordt ook uitvoerig besproken in het boek PROFIT FIRST.
Gewoon starten
Actie ondernemen blijft de belangrijkste stap. Het is echter een stap die niet iedereen durft te nemen uit schrik voor het onbekende. Sta echter eens goed stil bij wat er nu werkelijk fout kan gaan. Ontslag nemen is moeilijk en zet je aan het nadenken. Maar wie zijn ontslag krijgt wordt gedwongen om iets te ondernemen. Heel vaak hoor je dan ook dat ontslag krijgen voor sommigen als een geschenk uit de hemel kwam vallen: ze waren immers verplicht om nu actie te ondernemen en hun plannen in actie te zetten.
Hetzelfde voor bepaalde doelen: als 20 jaar hard werken om dan een grote rondreis te maken je doel is, realiseer je dan dat bepaalde reizen niet eens zo duur zijn als je zou denken. Je kan het waarschijnlijk vandaag al verwezenlijken!
Fouten zullen wel voorkomen, dat hoort er bij. Maar maak liever fouten uit ambitie dan fouten uit luiheid.
De auteur is zelf iemand die graag de wereld rondreist. Als “nieuwe rijke” hoef je niet perse de wereld rond te reizen, maar voor de volledigheid worden er in het boek wel veel tips gegeven hoe je dat concreet zou moeten aanpakken. Tevens wordt er aandacht besteed op de manier waarop je met dit nieuw leven (van veel tijd en vrijheid) moet omgaan en welke valkuilen er kunnen zijn. Je begint immers met een nieuwe manier van leven en daarin moet je ook een doel zoeken waaruit je voldoening kunt halen. Voor de auteur is dit onder meer talen aanleren en de wereld rondreizen.
Beoordeling:
Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar meer vrijheid. Zowel werknemers, freelancers, digitale nomaden of werkgevers kunnen uit het boek meer inspiratie halen.
De enige aanbeveling die kan gedaan worden is om het boek te kopen (ebook of hard copy) en deze niet als luisterboek door te nemen. Het klinkt soms wat raar en er worden veel referenties gegeven in het boek die je ergens moet opschrijven en daardoor wat onhandig is.