Hoge energieprijzen? Die zijn we allemaal beu! We kunnen zelf niets veranderen aan de prijs van gas, stookolie of elektriciteit maar we kunnen wel ons energieverbruik aanpassen of beperken en hiermee honderden euro’s per jaar besparen op de energiefactuur. Hier volgen enkele tips die je helpen om geld te besparen:
1. Gebruik je thermostaat slim
Niet iedereen heeft een thermostaat die je tot in het detail kan instellen, maar je kan je best doen om de temperatuur te beperken in bepaalde ruimtes, zelfs zonder thermostaat die je kamer per kamer kan instellen. Bekijk of je het volgende kan realiseren (met of zonder thermostaat):
Temperaturen overdag:
- Een ideale temperatuur ligt rond 20 a 21 graden voor de belangrijkste ruimtes waarin wordt geleefd (keuken, living, …).
- De ideale temperatuur in de badkamer ligt op 22 graden.
- Overdag kan de slaapkamer 17 a 18 graden bedragen.
Temperaturen tijdens de nacht:
- ’s nachts mag de temperatuur gerust zakken naar 16 graden, in quasi elke ruimte van je woning. Het is bovendien ook gezond. Je valt sneller in slaap omdat je bloedsomloop zakt en het kan helpen als je vaak een verstopte neus of droge huid hebt.
- ’s nachts mag de temperatuur echter niet zakken onder de 19 graden in de kinderkamer.
Jouw doel:
Heb je een slimme thermostaat? Gebruik deze dan ook optimaal! Bekijk welke opties er zijn om te automatiseren wat kan. Ideaal zou zijn om dit op kamerniveau te kunnen instellen, maar als dat niet kan, dan kan je in kaart brengen welke momenten je het meest in bepaalde ruimtes in huis leeft en wanneer een hoge temperatuur niet echt vereist is. Overdag gaan werken? Probeer dan de thermostaat hierop aan te passen.
Heb je geen slimme thermostaat en dus een enkele thermostaat die alles regelt? Dan zijn er nog steeds veel mogelijkheden, maar dan zal het wat manueel werk vergen. Als je vertrekt thuis dan kan je de thermostaat verlagen als er niemand meer in huis is; Hetzelfde voor het slapen gaan: zet die thermostaat een stuk lager! Je kan ook aan de radiatorkraan de temperatuur terugdringen door deze meer te sluiten.
Tip: er bestaan ook slimme radiatorknoppen die de temperatuur kunnen meten en andere functies hebben. Hiermee kan je per ruimte de temperatuur instellen en regelen en op die manier heel wat energie besparen.
Met een slimme radiatorknop kan je de temperatuur regelen per radiator / kamer en tijdschema’s instellen (en op die manier energie besparen). Veel slimme radiatorknoppen kunnen bovendien gekoppeld worden aan een app waarop je de temperatuur kan aflezen en waarmee je zelfs buitenshuis de temperatuur kunt regelen.
Mogelijke besparing op je energiefactuur?
300 tot 400 euro op jaarbasis (afhankelijk van de energieprijs)
Verlaag de temperatuur met 1 graad
Slechts 1 graad de temperatuur verlagen kan al een aanzienlijk verschil maken, maar het hangt er natuurlijk vanaf hoe je momenteel de temperatuur in huis beheerst. Zet je ’s nachts de temperatuur op 18 graden? Dan kan dat gerust een graadje lager. Stel je de temperatuur overdag in op 21 graden? Bekijk dan wat het voelt om een dit graadje te laten zakken naar 20 graden.
Een graadje minder is zeker geen ramp en kan je op termijn wel aan wennen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je je hierbij comfortabel voelt. In het begin kan zo’n kleine wijziging zich wel laten voelen en moet je misschien iets warmere kledij voorzien, maar tot op een bepaald niveau kan je zeker wennen aan een lagere temperatuur. Eskimo’s leven toch ook steeds in een land vol ijs? 🙂
Mogelijke besparing op je energiefactuur?
De besparing op jaarbasis kan per graad temperatuur toch oplopen tot 100 euro per jaar (afhankelijk van de energieprijs). Het is ook afhankelijk in hoeverre je je hierbij comfortabel voelt maar belangrijk is toch dat je een poging waagt om je hierop aan te passen.
2. Toestellen in stand by
Je TV uitzetten wil niet zeggen dat je televisie ook volledig uit is. Hetzelfde geldt met de decoder en andere toestellen zoals computers, printers, …
Het kan je nog wat extra besparen als je de volledige elektriciteitskabel uit het stopcontact haalt van toestellen die niet echt gebruikt worden. Dit is natuurlijk gekkenwerk. Gelukkig bestaat er een betere oplossing: bespaarstekkers. Wanneer een toestel in standby mode gaat, zal een bespaarstekker dit registreren en de stroomtoevoer afsnijden.
Mogelijke besparing op je energiefactuur?
Het is geen grote besparing, maar vele kleintjes lopen samen toch op. Als je sluimerverbruik kan tegengaan kan je dat rond 100 euro per jaar besparen.
3. Diepvriezer ontdooien
Het is algemeen geweten dat een diepvriezer regelmatig ontdooit moet worden. De reden hiervoor is eenvoudig: slechts 2 millimeter aan ijs kan al zorgen voor een stijging van ongeveer 10% in verbruik!
Maak er dus een jaarlijkse gewoonte van om jaarlijks je diepvriezer eens te ontdooien. Misschien kan je dit inplannen alvorens je op reis vertrekt? Dan kan de diepvriezer blijven uitstaan tijdens de reis (dubbele besparing!)
Zo ontdooi je je diepvriezer om energiekosten te besparen:
- Eerst leegmaken: Zorg er voor dat de diepvriezer leeg is. Bij voorkeur eet je zoveel als mogelijk op, maar als er toch voeding zou overblijven dan kan je er eventueel voor opteren om deze tijdelijk in een koelbox of koelzak te bewaren.
- Haal alle vakken uit de diepvriezer en trek de kabel uit het stopcontact. Hou er rekening mee dat het ijs in de diepvriezer zal smelten en dat er water zal loskomen. Zorg er met andere woorden voor dat dit water kan opgevangen worden. Water opvangen kan met een lekbak of je kan een handdoek in je diepvriezer leggen (in de schappen en op de bodem).
- Het ontdooien kan een tijdje duren, zeker als het al een tijdje geleden is dat dit gebeurde. Als je een aantal jaren je diepvries niet hebt ontdooit, dan zullen er grote stukken ijs aanwezig kunnen zijn. Deze kan je eventueel proberen verwijderen met een krabber zoals voor de autoruiten. Wees echter heel voorzichtig om de diepvriezer niet te beschadigen.
Tip: Ontdooi je diepvriezer sneller door warm water met een lege spuitbus op het aangekoekte ijs te spuiten. Daarnaast kan je ook een hete kom water in de diepvriezer zetten en de deur even sluiten. - Schoonmaken: Als de diepvriezer ontdooid is, kan je hem snel even schoonmaken. Hiervoor gebruik je best warm water en soda. Soda werkt desinfecterend. Vergeet zeker niet om de diepvriezer goed af te drogen met een handdoek die goed absorbeert. De wanden en koelelementen moeten zeker droog zijn.
- Terug vullen: Je kan de diepvriezer opnieuw aansluiten. Laat deze eerst even afkoelen alvorens je alles terugplaatst wat je voordien eruit hebt gehaald.
Mogelijke besparing op je energiefactuur?
Verwacht geen mirakels, maar is het in ieder geval goed voor het onderhoud van je diepvriezer als deze geregeld eens kan ontdooid worden. De jaarlijkse besparing kan maximum 30 euro op jaarbasis bedragen.
4. Eco stand bij vaatwas of wasmachine
Afhankelijk van welke was je wilt wassen, wordt al lang een lagere temperatuur aanbevolen. Zo is er reeds een groot verschil tussen wassen op 30° en 40°. Dit zou een besparing realiseren van 50%. Als er geen hardnekkige vlekken op het wasgoed zitten, dan zou 30° doorgaans ruim volstaan van temperatuur.
Daarnaast is er ook nog de eco stand. Hiermee zal de wasbeurt langer duren, maar kom je nog iets zuiniger uit. Het is dit niet juist om de conclusie te trekken dat een langere wasbeurt net voor meer verbruik zou zorgen. De lagere temperatuur die gebruikt wordt maakt dit ruimschoots goed.
Ook vaatwassers kennen eco programma’s. Hiermee kan je tot 30 procent een elektriciteit besparen dan wanneer je het ecoprogramma niet zou gebruiken; Bovendien wordt ook een kwart minder water verbruikt voor een wasbeurt.
Mogelijke besparing op je energiefactuur?
De grootste besparing behaal je met wasmachines in de hogere energieklassen. De besparing is niet zo groot als je misschien zou verwachten: 5 euro tot 50 euro op jaarbasis als je om de twee dagen een was zou insteken.
Ook voor de vaatwasser mag je rekening houden met een besparing van ongeveer 20 euro op jaarbasis, maar het is natuurlijk afhankelijk hoe vaak je deze laat draaien. Het meest efficiënt is een vaatwasser die volledig gevuld is.
5. Meten is weten.
Toestellen aan huis waarvan je denkt dat het verbruik laag ligt, of waarvan je het helemaal niet weet? Dan wordt het eens tijd om uit te rekenen hoeveel een toestel precies verbruikt aan elektriciteit. Hiervoor kan je een energiemeter / slimme stekker gebruiken.
Een energiemeter steek je in het stopcontact. Daarop komt dan de stekker van het elektrisch toestel dat je wilt meten. De energiemeter verbind je via je smartphone aan je netwerk. Nadien kan je via de app een overzicht krijgen van het verbruik van het toestel dat je aan het meten bent.
Met slimme stekkers heb je dan nog het voordeel dat je ook via de app op afstand de stekker kan afzetten waardoor er geen stroom meer naar het toestel stroomt. Je kan dus eenvoudig nakijken of er geen sluimerverbruik is.
Wij hebben de oefening ook gemaakt. Op een kantoor met 20 medewerkers waar de computers elke dag en nacht aan bleven staan hebben we berekend dat dit stroomverbruik een jaarlijkse kostprijs van 1.200,00 euro had!
Door even stil te staan op welke momenten de computers zeker niet gebruikt worden en automatisch in te stellen wanneer de computers aan- en uitgezet moesten worden, werd een besparing gerealiseerd van ongeveer 480,00 euro op jaarbasis.
Onze kostprijs om dit te meten met een energiemeter? Amper 20 euro!