Te lage bandenspanning kost geld
Een lage bandenspanning en een bagagerek op het dak kosten automobilisten honderden euro’s per jaar. Dat blijkt uit een test van de VAB.
Twee fietsen op het dak van een wagen zorgen voor een meerverbruik van maar liefst 41 procent. De VAB onderzocht in welke mate banden en bagage een invloed hebben op het brandstofverbruik.
De test toonde ook aan dat met een bandendruk die 0,4 bar te laag was, de auto 12 procent meer brandstof verbruikte. Wie het hele jaar door met een te lage bandenspanning rijdt, geeft gemiddeld 150 euro meer uit. Het in stand houden van de bandenspanning kan overigens gratis en snel gebeuren aan de meeste benzinestations. Bovendien is dit beter voor je auto waardoor je globaal meer aan autokosten uitspaart dan alleen het brandstofverbruik.
Hoe meer gewicht er moet worden getransporteerd, hoe meer het brandstofverbruik stijgt. Het onderzoeksteam concludeert dat per 100 kg belading de wagen een halve liter benzine meer verbruikt per 100 km. Gooi dus maar snel alle overbodige spullen uit de wagen. Haal het bagagerek van het dak en controleer maandelijks de bandenspanning. De informatie over de juiste bandendruk vind je in de gebruiksaanwijzing van de auto.
Nog 16 extra tips om autokosten te besparen:
- Neem niet voor elke kleine boodschap de wagen. Ga af en toe eens met de fiets of te voet naar de bakker.
- Pas uw rijstijl aan. Sportief rijden kan dan wel eens leuk zijn, het verbruik is er ook naar!
- Was uw wagen niet met de tuinslang maar gebruik een spons en emmer; Het waterverbruik zal aanzienlijk lager liggen.
- Gebruik geen zuiver water als ruitenwisser vloeistof. Het oude recept is vandaag de dag nog steeds ideaal voor je auto: 1/10 wasmiddel (allesreiniger), 3/10 spiritus (voor vet en als antivries) en 6/10 water.
- Minder remmen: laat je wat vaker uitbollen als je reeds op voorhand ziet dat je voor een rood licht zal eindigen. Zorg er natuurlijk wel voor dat dit in veilige omstandigheden kan en je andere bestuurders hierdoor niet teveel hindert.
- Niet te hard optrekken om op autokosten te besparen. Schakel bij maximaal 2.500 toeren (Benzine) of 2.000 toeren (Diesel). Een laag toerental is immers efficiënter en daarmee dus ook zuiniger.
- Als je langer dan +/- 30 seconden stil staat: Zet dan de motor af. 5 minuten staan wachten op een overweg tot de trein gepasseerd is? Zet de wagen dan maar even uit om op brandstof te besparen.
- Rij iets trager. Trager rijden op de autostrade (bijvoorbeeld 100 km/u) kan je snel enkele honderden euro’s besparen terwijl je slechts enkele minuten later aankomt op je bestemming.
- Volg een slipcursus. Veel verzekeringen geven dan een korting op je autoverzekering.
- Vergelijk om de paar jaren het aanbod in autoverzekeringen en ga na of je premie niet goedkoper kan! Wie slechts een beperkt aantal kilometers rijdt (minder dan 10.000 kilometer) kan doorgaans veel geld besparen door te kiezen voor een kilometerverzekering.
- Zoek het goedkoopste benzinestation in je buurt:
- Bescherm je auto met een afdekhoes tijdens kou weer.
- Rij met je ramen dicht om de luchtweerstand te verminderen.
- Hou de bandenspanning op peil. Controleer regelmatig de bandenspanning van je auto. Ongeveer de helft van de bestuurders rijdt rond met een verkeerde bandenspanning. Doorgaans zijn de banden te zacht. Een juiste bandenspanning kan je 2% a 5% besparen op het verbruik. Het zorgt er ook voor dat je banden langer mee gaan.
- Bekijk je opties voor een tankkaart. Bepaalde tankstations zoals Dats of Gabriels bieden ook een gratis tankkaart aan waarmee je een kleine korting bij elke tankbeurt ontvangt ten opzichte van de originele prijs. Dit scheelt ook alweer enkele euro’s afhankelijk van hoeveel je moet tanken.
- Ga tijdig op onderhoud om je wagen in goede conditie te houden en laat deze ook geregeld afstellen door je garagist. Een goed afgestelde auto zal uiteraard efficiënter presteren en het brandstofverbruik regelen.
- Vergeet de knop “circulatielucht” niet. Deze knop met het icoon erop zorgt er voor dat je toch wat brandstof kan besparen. Recirculatie zorgt er voor dat de lucht in je auto sneller afkoelt dan een airco. Door af en toe de knop eens aan te zetten heb je het voordeel dat de auto sneller afkoelt en de airco ontlast kan worden. De airco verbruikt immers brandstof (omdat deze motorvermogen gebruikt om te kunnen werken).
Wie nog meer besparingstips voor de auto wil, kan altijd nog eens een kijkje nemen op: Tips om te besparen.nl. Een zeer handige site om te besparen op je autokosten.
Happy driving!