Steeds druk bezig, weinig vrije tijd, … velen onder ons willen graag minder werken, minder drukte om ons heen en optimaal genieten van het leven. Alleen weggelegd voor de financiële elites? Niet noodzakelijk: het start met de juiste ingesteldheid en het maken van de beste keuzes.
Minder werken
We willen allemaal wel meer tijd om onze dromen te realiseren, of om meer te kunnen genieten van het leven. Soms zijn we verplicht om gas terug te nemen, bijvoorbeeld omwille van kinderen of het verzorgen van een ziek familielid. We hebben allemaal onze eigen redenen.
Focussen op tijd
Minder werken en meer vrije tijd is het doel. Tijd is datgene wat je echt wil winnen wanneer je minder gaat werken. Het financiële aspect houdt ons in de meeste gevallen tegen. Hoe lossen we de financiële gevolgen op? Toch slagen veel mensen erin een ideale balans tussen werk en ontspanning te vinden en tegelijkertijd hun levenskwaliteit te verhogen.
We weten dat het mogelijk is en dat veel mensen er goed in slagen om rond te komen en optimaal te genieten van het leven. De keuzes die gemaakt worden tijdens ons leven, zullen voor elk van ons verschillen, maar ze kunnen tot de bestemming leiden die je voor ogen hebt.
De ene persoon zal er direct in slagen, een ander persoon zal het stapsgewijs moeten doen om hun doelen te verwezenlijken. Om je op weg te helpen naar een vrijer leven geven we enkele tips mee als inspiratie.
Bespaar op luxe, investeer in persoonlijke rijkdom
Rijkelijk leven komt met een kostenplaatje: dure smartphones, grote huizen, dure auto’s, … ze bepalen je levensstijl maar het komt ook met kopzorgen: hypothecaire leningen, kredieten, .. ze dienen allemaal tijd afbetaald te worden.
Hoe komt het dat sommige miljonairs er dan uitzien als armoezaaiers? Omdat ze vaak weinig nood hebben aan een luxe leventje en weinig belang hechten aan materieel bezit. Vermijd daarom “lifestyle inflation”, of “life creep”: Dit betekend dat iemands uitgaven naar omhoog gaan als diens inkomen ook stijgt.
Minimalistisch leven kan je geld besparen: je koopt enkel datgene wat je nodig hebt. Zoiets kan simpel zijn: door bijvoorbeeld niet steeds de allernieuwste iPhone te kopen maar alleen een nieuwe telefoon te kopen als de oude stuk is.
Wees minder afhankelijk van geld. Hoe minder geld je nodig hebt om rond te komen hoe minder afhankelijk je wordt van je job.
Besparen: verlaag de maandelijkse lasten
Sommige kosten kan je niet vermijden: etenswaren, nutsvoorzieningen, bepaalde abonnementen die je absoluut wilt … Dat is helemaal oké! Maar producten en diensten komen steeds in verschillende prijsklassen.
Wat als je maandelijks 10 euro kan besparen door van tv-abonnement te veranderen? Of nog eens 30 euro in de maand kan besparen via een andere energieleverancier? Wat als daar nog eens 50 euro bijkomt wanneer je in een andere supermarkt je voedingswaren gaat kopen?
Al deze kleintjes lopen op termijn toch wel op.
Laat geld voor je werken
Wie reeds spaargeld heeft kan dat aanwenden (lees: investeren) in nuttige zaken: je woning energiezuinig maken (meer info over zonneboilers of warmtepompen) en je woning isoleren (lees meer over muurisolatie) zijn manieren om op termijn te doen renderen.
Vergelijk ook steeds prijzen. Wie bijvoorbeeld renovatieplannen heeft en offertes aanvraagt voor klussen of renovatiewerken kan al gauw tot 30% op de aankoopprijs besparen.
Tip: Geld besparen op verzekeringen
Bespaar op je verzekeringen: vergelijk hier verzekeringen van meerdere aanbieders en ontdek hoeveel geld je kan besparen door het veranderen van verzekeraar. Dat is mogelijk voor zowel autoverzekeringen, brandverzekeringen, pensioenspaarverzekeringen, enz …
Tip: maak een budget op en spaar efficiënter
Een budget opmaken is niet moeilijk en zelfs zeer handig om te weten te komen welke maandelijkse kosten toch hoger zijn dan verwacht. Hou rekening met alle kosten en bepaal ook hoeveel je maandelijks zou willen sparen. Tracht vervolgens na te gaan welke kosten je kan verminderen om aan je spaardoel te geraken.
De eerste overschrijving die je verricht na het ontvangen van je loon is de overboeking naar je spaarrekening. Doe dit niet op het einde van de maand maar direct na het ontvangen van je loon. Op die manier laat je je op het einde van de maand niet verleiden om alsnog het spaarbedrag te verminderen. Kies voor een spaarrekening met aantrekkelijk rendement. Lees hier meer over spaarrekeningen.
Tip: Dromen van een eigen onderneming?
Je hebt zelf een goed idee en droomt ervan om een onderneming te starten? Je bent niet de enige. Ben jij net zoals vele anderen die deze plannen steeds uitstelt, of onderneem je actie om daadwerkelijk een poging te wagen om je droom te realiseren?
Een voorbereidende fase hoeft niet noodzakelijk veel geld te kosten: spendeer een aantal avonden en weekenden om contacten te leggen, doe research omtrent fiscaliteit en belastingen en spreek eventueel met enkele experts.
Zijn de fundamenten gekend van je onderneming? Begin klein en met weinig risico door bijvoorbeeld te starten als zelfstandige in bijberoep. Dit is vrij laagdrempelig en ideaal voor mensen die nog niet voor de volle 100% het risico kunnen inschatten.
Durf te dromen
Van zodra je eigen activiteit inkomsten opleveren, kan je nog steeds stapsgewijs de overstap maken naar full-time ondernemer. Je zal zelf merken wanneer het moment is aangebroken om de overstap te maken naar een part-time betrekking om uiteindelijk misschien te eindigen met een eigen onderneming.
Veel thuis zijn is een luxe
Hoe minder afhankelijk je wordt van je (dure) levensstijl en hoe minder geld je nodig hebt om rond te komen, des te dichter je komt bij je doel. Dat kan bijvoorbeeld part-time werken zijn. Twee of drie dagen extra thuis in de week, dat is pas echte luxe! Het is een keuze die je maakt, niet iedereen zal zich hiermee tevreden kunnen stellen.
Werk om te leven, niet omgekeerd
Werk om te leven, leef niet om te werken. Het is een manier van denken om te vermijden dat werk je leven kan overnemen. Geld is verslavend: des te meer je er van hebt, des te vrijer je je voelt. Maar je offert er wel je vrije tijd voor op.
Tijd besparen tijdens het werken
Door dichter bij huis te gaan werken, kan je wekelijks misschien enkele uren besparen in tijd dat je anders in de auto zou besteden.
Misschien vindt je een part-time job dicht bij huis en wordt zelfs de auto volledig overbodig? Dan realiseer je niet alleen extra tijd, maar bespaar je ook geld uit op autokosten.
Flexibeler en efficiënter werken
Werken als zelfstandige is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar het kan wel voor meer flexibiliteit zorgen. Misschien slaag je er wel in om minder te werken, maar daar financieel weinig van te ondervinden?
Dat brengt ons bij een volgend puntje: efficiënter werken. Wie een job uitoefent waar doelen moeten behaald worden voor de werkdag ten einde loopt, heeft er zeker baat bij om zo efficiënt als mogelijk te werken. Denk even na hoe je de efficiëntie kan verbeteren, want minder overuren presteren om je doel te bereiken is ook een heuse besparing.
Geld besparen is ook geld verdienen
Het principe dat we willen meegeven is simpel: Durf te dromen, maar doe ook je best om je dromen te realiseren! De invulling zal enigszins wat zoekwerk vergen maar zal op termijn zeker lonen:
- Leer minder uitgeven: Leef minimalistischer, leef zuiniger, … en wordt financieel minder afhankelijk!
- Kan je geld sparen? Kijk na of je je spaardoel niet op een efficiëntere manier kan bereiken.
- Investeer in tijd en in nuttige zaken die op termijn rendement opleveren.
Probeer je leven stap voor stap te verbeteren zodat je zelf snel kan ervaren in welke mate een beslissing goed of fout blijkt te zijn. Is je uiteindelijke doel om slechts 2/5e te werken in plaats van een full time job? Start dan met 1 dag minder te werken en evolueer de gevolgen ervan.
Laat je steeds bijstaan door iemand met de nodige kennis en informeer op voorhand welke gevolgen een beslissing zoals part-time werken kan hebben. Misschien kom je in aanmerking voor een loopbaanonderbreking of kan je gebruik maken van moederschapsverlof om extra tijd met de kinderen door te brengen?