Google Adsense is een dienst van Google waarmee je eenvoudig veel geld kunt verdienen door het plaatsen van relevante advertenties op je website. Wanneer je een code instelt, dan worden automatisch advertenties getoond op je website waarmee je geld kan verdienen. Starten is eenvoudig en kan door je website aan te melden.
Adsense uitleg en mogelijkheden
Als je een website hebt die in overeenstemming is met de richtlijnen van Google dan kan je je website aanmelden. na het plaatsen van een kleine code op je website, worden advertenties van Google automatisch getoond. Google zal zelf proberen om zoveel mogelijk relevante advertenties weer te geven. Dit is interessant voor jouw inkomsten als de inkomsten die Google daaraan over houdt.
Om geld te verdienen met adsense advertenties zullen bezoekers wel moeten klikken op één van de getoonde advertenties. Hoeveel inkomsten je per bezoeker of per klik ontvangt valt nooit te voorspellen en is afhankelijk van het onderwerp, de populariteit en de locatie van de advertentie.
Heb je een website of blog en wil je daar voor het eerst geld uit verdienen? Dan is adsense een goede keuze om hier mee te starten en stilletjes aan wegwijs te geraken uit de mogelijkheden om online geld te verdienen. Hieruit zal je in eerste instantie zeer veel leren en beseffen dat wanneer een populaire website bestaat en onderhouden wordt, je bijna een soort van passief inkomen met adsense kan verwerven. het vergt wel wat werk om een website op te zetten en te onderhouden, maar wanneer dat gedaan is kan je evengoed ’s nachts als je slaapt geld verdienen met adsense.
Keuze advertentiesoorten
Je kan kiezen voor verschillende advertentiesoorten en advertentiematen die je op je website wilt plaatsen. Dit kunnen afbeeldingen of tekstuele advertenties zijn. De advertentie wordt automatisch aangepast aan het onderwerp van de pagina waarop je deze advertenties plaatst.
Hierdoor zijn de advertenties voor jouw website bezoekers wellicht interessant en zal hij op de advertentie klikken. En dit is juist datgene wat jou geld oplevert: elke klik op een advertentie levert jou geld op.
Kortom, je moet er dus voor zorgen dat:
- Je voldoende bezoekers trekt (zoekmachine optimalisatie)
- De advertenties goed (weinig opvallend) in de layout zijn geïntegreerd en dus aansluiten bij de algemene opmaak van je blog of website.
- Het is belangrijk om de tekstkleur van de advertenties dezelfde kleur te geven als de normale tekst van je website. Hetzelfde geld voor de achtergrondkleur en voor de kleur van de link in de advertenties.
- De inhoud van je site waardevol is.
Let wel op:
Er bestaan websites waar je gratis artikelen kan halen om op je website te plaatsen. Dit kan gevaarlijk zijn in combinatie met adsense: Google kan dit sneller aanzien als ‘duplicate content’ en je website een penalty geven in de zoekresultaten. Gebruik daarom zulke sites enkel om inspiratie op te doen en schrijf van het onderwerp dat je kiest zelf de tekst.
Alternatief kan je voor deze secties ook kiezen om andere affiliate diensten te gebruiken.
Hou er tenslotte ook rekening mee dat er per pagina maar 3 adsense advertenties kunnen weergegeven worden wat nadelig kan zijn in bepaalde CMS-systemen. Goed organiseren is dus de boodschap.
Automatische advertenties
Het is ook mogelijk om alles te automatiseren. Je hebt enerzijds de mogelijkheid om zelf te kiezen op welke plaatsen op je website of blog je een advertentie wilt plaatsen, maar kan de keuze ook laten aan Google. In dat geval zal google automatisch de plaats kiezen waar advertenties worden vertoond.
Op die manier hoef je niet bij elk artikel na te denken op welke plaats advertenties het best worden geplaatst.
In combinatie met Adwords:
Adsense kan ook gecombineerd worden met Adwords. Via Adwords investeer je in de plaatsing van advertenties voor jouw site of blog. Deze advertenties worden met andere woorden getoond op andere websites die adsense weergeven.
Het idee is dan als volgt: Je haalt bezoekers uit Adwords, en je betaald hiervoor een vergoeding. Adwords kan je instellen op bepaalde zoekwoorden, waardoor je zeker bent dat je bezoekers interesse hebben in jouw onderwerp. Dit zijn dan de bezoekers die je geld moeten opleveren: zij zullen immers op jouw adsense advertenties klikken.
Hogere vergoedingen voor een klik
De kunst is dan om hogere vergoedingen te ontvangen uit de getoonde adsense advertenties, dan dat je zelf moet betalen voor de advertenties in Adwords. Zoals je al begrepen heb kan je deze in grote mate zelf bepalen. Maar tussen het woord “clicks” en “kliks” kunnen wel verschillen zitten. Een tool waarbij je dit kan checken is de externe Keywoord Tool van Google. Deze toont je welk woord het meeste kan opbrengen.
Alternatieven
Er bestaan ook tal van alternatieven op adsense. De vraag is alleen of deze interessant genoeg zijn. Bidvertiser is daar een voorbeeld van, maar hoe je het ook draait of keert: een Nederlandstalige site zal hier volgens mij toch minder goed presteren tegenover Engelstalige websites.
Hoeveel verdien je nu echt met adsense?
Adsense als manier om online geld te verdienen valt zeker aan te raden: Het is vrij eenvoudig, je kan veel automatiseren en je bent er zeker van dat Google een stipte uitbetaler is (de uitbetalingsgrens ligt wel op 70 euro).
Anderzijds zijn je verdiensten afhankelijk van het aantal bezoekers op je site, het aantal keer dat deze bezoekers op een advertentie klikken en het topic waarover je site gaat.
Wie echt bedreven aan de slag gaat en een aantal populaire websites opzet kan makkelijk 100 euro per maand bijverdienen, maar evengoed 1.000 euro per maand. Het valt nu eenmaal niet te voorspellen.
Adsense in combinatie met Youtube
Als je een Youtube kanaal hebt met een bepaald aantal bezoekers, dan kan je ook adsense gebruiken om geld te verdienen. Zowel Adsense als Youtube zijn eigendom van Google.