We verzamelen allemaal veel te veel oude elektronica. Zou het niet fijn zijn om deze een nieuw leven te geven en tegelijkertijd geld te verdienen aan je oude GSM of smartphone? Zelfs als je telefoon kapot zou zijn, is deze nog iets waard. Vaak kan je terecht bij zogenaamde inruilsites die een vergoeding geven voor smartphones die afgedankt zijn. We overlopen een aantal opties om geld te verdienen met je oude telefoon.
Inruilsites: smartphone recyclen.
Bepaalde bedrijven of inruilsites betalen voor jouw telefoon of smartphone. Ze kijken of deze nog een tweede leven kunnen krijgen na een herstelling of ze verkopen de onderdelen door. Doorheen de jaren zijn er een aantal bedrijven populair geworden, waaronder:
Als je de websites bezoekt wordt snel duidelijk hoe het werkt:
- Je geeft aan om welk model het gaat
- Je vult enkele vragen in over de staat van het toestel
- Je ontvangt vervolgens direct online een voorstel
- Nadien kan je de smartphone per post opsturen
- Na ontvangst en het testen van de smartphone wordt het geld op je rekening gestort.
Het bedrag dat je kan verdienen aan een oude telefoon is dan ook afhankelijk van de staat van het toestel en de partij waaraan je verkoopt. Je doet er goed aan om alle bovenstaande sites te bezoeken en je toestel op te zoeken.
Vaak zijn er ook acties bij providers of elektronicawinkels waar je een heel goede overnameprijs kunt krijgen bij de aankoop van een nieuwe tablet of smartphone. Een voorbeeld waar dit permanent kan is bij Proximus (klik hier voor meer info), of bij Orange (klik hier voor meer info). Als er eens een actie is, dan kan het zijn dat je zomaar een extra honderd euro kan verdienen!
Waarom aan inruilsites verkopen?
Recyclage! Jammer genoeg worden amper 5 a 10% van alle smartphones in omloop gerecycleerd. Sowieso is het inleveren van je telefoon een beter idee dan deze thuis verder te laten kapot gaan. Ofwel krijgt je toestel een nieuw leven, ofwel worden de onderdelen apart doorverkocht en gerecycleerd / hergebruikt. Ongeveer 90% van alle materialen in een smartphone kunnen hergebruikt worden!
Het is bovendien heel erg eenvoudig en duidelijk: je weet op voorhand hoeveel de prijs bedraagt voor je telefoon omdat je online reeds een prijs te zien krijgt. De verzending is bovendien gratis en jouw tegoed wordt vrij snel uitbetaald.
Alternatief: Zelf je oude telefoon verkopen
Als je smartphone nog in goede staat is, kan je deze uiteraard ook zelf verkopen. Bij marktplaatsen heb je het voordeel dat er nog verschillende bieders kunnen opbieden tegen elkaar. Portalen waarop je je oude telefoon kunt verkopen zijn:
Alternatief: Zelf je smartphone gebruiken voor iets nieuws
Een oude smartphone kan je zelf ook nog verder gebruiken. Je geeft er met andere woorden een nieuwe bestemming aan. Er zijn tal van mogelijkheden waarbij een oud toestel nog nuttig kan zijn. We sommen er enkele op:
- Smartphone als muziekportaal. Gebruik je oude smartphone als MP3 speler. of radio. Dat is heel eenvoudig dankzij de diverse streamingsdiensten waaruit je kan kiezen.
- Smartphone als GPS. Installeer een app zoals Waze dat werkt zonder mobiele data en je hebt onmiddellijk een GPS in je auto. Het enige wat je nog zou moeten doen is er voor zorgen dat de telefoon handsfree in de auto kan bevestigd worden.
- Smartphone als afstandsbediening. Je oude telefoon kan ook dienst doen als afstandsbediening. Met een smart-TV zou het geen probleem moeten vormen om een universele afstandsbediening app te vinden die daarop werkt.
- Smartphone als vaste telefoon of videochat thuis. Je kan je oude smartphone ook instellen om te fungeren als vaste telefoon thuis. Je kan hiervoor een aparte SIM kaart aanvragen of gewoon alleen apps gebruiken zoals Whatsapp, Viber, enz….
- Smartphone als beveiligingscamera of baby monitor. Je kan je oude telefoon ook instellen als thuiscamera or babymonitor om enkele zaken in het oog te houden.
- Smartphone als E-book reader. Lees je veel? Dan kan je er ook voor kiezen om je oude smartphone uitsluitend te gebruiken als toestel waarop je e-books leest.
- Smartphone gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappelijk onderzoek vergt veel rekenkracht. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij bitcoin. Computers, laptops, … hebben allemaal relatief veel rekenkracht. Via een aantal apps kan je je smartphone ook in dienst stellen voor wetenschappelijk onderzoek. Voorbeelden zijn: HTC Power To Give (UC Berkeley) en DreamLab.
- Of gewoon het toestel geven aan je kinderen. Je kan je smartphone ook doorgeven aan je kinderen zodat zij er ook leren mee werken of het toestel kunnen gebruiken om zaken op te leren.
Als er geen enkel projectje uit de voorbeelden jou aanstaat, kijk dan maar gerust nog even verder online. Er zijn nog honderden manieren waarop een oude smartphone gebruikt kan worden en sommige ervan zijn echt leuke projecten waarin je je kan verdiepen.