Er bestaan verschillende manieren waarop mensen snel geld verdienen en rijk worden: bijvoorbeeld door een succesvol familiebedrijf als Heineken of Blokker op te zetten, door op het juiste moment in vastgoed te investeren of door te beleggen op de beurs. Beleggen op de beurs kan op verschillende manieren, zo kun je investeren in aandelen, opties, obligaties, beleggingsfondsen en grondstoffen zoals olie en goud.
Aandelen
De bekendste vorm van beleggen is toch wel het kopen van aandelen, hierbij koop je eigenlijk een stukje van een bedrijf en wordt je dus mede-eigenaar. Hierdoor krijg je (theoretisch gezien) door middel van aandeelhoudersvergaderingen inspraak in de bedrijfsvoering en heb je recht op de eventuele winst die een onderneming maakt. Je krijgt deze winst uitgekeerd in de vorm van dividend.
Toch is dit niet waar beleggers op mikken, zij hopen eigenlijk door middel van koersstijgingen echt winst te kunnen maken. Deze koersstijgingen worden veroorzaakt door een toegenomen vraag in het aandeel. Dat komt bijvoorbeeld wanneer winstverwachtingen positief uitvallen of door een aantrekkende markt.
In vergelijking tot het beleggen in obligaties, brengen aandelen een risico met zich mee aangezien de koers zowel kan stijgen als dalen. In het ergste geval zijn je aandelen niets meer waard en ben je je inleg kwijt. Daar staat tegenover dat het gemiddeld rendement op aandelen een stuk hoger is.
Obligaties
Het kopen van obligaties is een relatief veilige manier van beleggen waarbij je geld uitleent aan een onderneming of aan de overheid. In ruil hiervoor ontvang je vaak een vergoeding in de vorm van rente.
Vooraf is exact bekend wat de looptijd van de obligatie is, bijvoorbeeld 10 jaar, waarna deze wordt afgelost en je dus je geld weer terug krijgt.
Naast de rente kun je bij obligaties ook verdienen op de beurskoers. Deze beurskoers wordt overigens altijd in procenten ten opzichte van de nominale waarde uitgedrukt. Bedraagt de nominale waarde dus 1.000 euro en is de koers op dit moment 107%, dan is de obligatie dus 1070 euro waard.
Beleggingsfonds
Bij een beleggingsfonds bepaal je niet zelf waar je je geld in belegt, maar wordt de inleg van een groot aantal beleggers door een derde partij over meerdere beleggingen verdeeld. Dit geld kan bij vermogensbeheer tegelijkertijd in aandelen, obligaties en andere producten worden geïnvesteerd.
Vanwege deze spreiding kent een beleggingsfonds een relatief klein risico, een plotselinge koersdaling wordt immers opgevangen door de andere producten. Helaas geldt dit ook voor een sterke koersstijging…
Uiteindelijk is het aan jezelf om te bepalen waarbij jij je het prettigst voelt. Maak jij je s’ nachts zorgen wanneer de beurskoers plotseling is gedaald, dan kun je misschien beter in obligaties investeren. Heb je echter wat geld over en ben je bereid om een gokje te wagen, dan zijn aandelen misschien meer iets voor jou.