Geld besparen is altijd een goed idee. We vergelijken altijd wel prijzen en volgen bepaalde regels die werken voor ons. Heb je deze regel al eens tegengekomen “Als je het niet twee keer kan kopen: koop het niet!”?
Voor ons is dit wel stof tot nadenken.
Cash is koning?
Geld moet rollen zegt men, geld dat op een bankrekening staat, is “slapend geld” en verliest zijn waarde doorheen de tijd. Nuanceer dat antwoord maar gerust. Wie uit een financieel dal klimt heeft op dat moment net het meeste nood aan cash: een reservepotje is goud waard.
Als individu heb je cash nodig om te investeren. Als je een huis wilt kopen, kijkt de bank niet alleen naar je kredietwaardigheid, maar ook naar de liquiditeit. Hetzelfde geldt voor consumentenleningen voor de aanschaf van een auto, een motorfiets… Hoe meer geld je op voorhand kunt neerleggen, hoe meer je kunt lenen en bezitten.
Als ondernemer kijk je ook wel naar je cashflow: hoeveel komt er binnen en is dat genoeg om alle leveranciers te betalen? Puur focussen op omzet is dus een foute benadering.
Als je het niet twee keer kunt kopen, koop het dan niet
Sommige mensen spenderen makkelijk 2.000 euro aan een groot televisiescherm, of 1.000 euro voor een nieuwe smartphone. Inbeelden dat je die televisie of smartphone twee keer zou kopen plaatst alles wel in perspectief.
Zou je 4.000 euro aan twee televisieschermen kunnen uitgeven? Of 2.000 euro voor twee smartphones? Als je even moet slikken wat de impact zou hebben van 4.000 euro of 2.000 euro op je spaargeld of budget dan kijk je best eens rond naar goedkopere modellen.
Gebruik deze regel: als je het niet twee keer kunt kopen, kan je het waarschijnlijk in de eerste plaats niet betalen!
Verwen jezelf, maar bedrieg jezelf niet
De regel bestaat er niet om jou te ontnemen van pleziertjes in het leven. Het moet je wel even doen nadenken zodat je je kan afvragen “heb ik dit wel nodig in mijn leven” en zo ja: moet dit echt zoveel kosten?
Het is een regel die je helpt om te voorkomen dat je impulsieve beslissingen maakt. De regel “als je het na een maand nog steeds wil, koop het dan maar” is er ook zo eentje. Het is immers zonde als een dure aankoop twee weken wordt gebruikt, om dan vervolgens te belanden op zolder waar niemand er ooit nog naartoe om kijkt.
Crème de la crème: is dat wel nodig?
De duurste dingen zijn niet altijd de beste, dat is intussen wel algemeen geweten. Maar heb je top-of-the-line apparatuur wel nodig, of zou een ander model net hetzelfde kunnen doen? Dat is best wel een relevante vraag als het over computermateriaal aankomt en zeker bij smartphones.
Om te Snapchatten, Whatsappen, Instagrammen, … heb je helemaal geen smartphone nodig. Een model van 500 euro (de helft van de prijs in het voorbeeld) kan dat ook allemaal.
Ondernemers kunnen zich dezelfde vraag stellen. Is een dure bedrijfswagen wel nodig om te vervangen elke 5 jaar? “Tuurlijk, ik moet kosten aftrekken” is dan het antwoord. Maar niemand durft de rekensom te maken. Anders zou men besluiten dat men weliswaar iets meer belastingen zou betalen, maar dat er meer geld op de bankrekening zou overblijven!
Investeringen
Beschouw dure aankopen als investeringen. Brengen ze later terug geld op? Een thuisgym houdt je fit en de toestellen die je hiervoor hebt gekocht zullen later nog we iets waard zijn als je cash geld nodig hebt. Een boek zal je kennis opleveren als je het leest en vermoedelijk kan je deze nadien nog tweedehands doorverkopen. Je kan het ook weggeven zodat iemand anders kennis kan opdoen.
Conclusie
Het komt erop neer: Kan je het twee keer kopen? Moet het aan koffiezetapparaat zijn van 2.000 euro of volstaat eentje van 200 euro. Verwen je jezelf, of ben je bezig met jezelf te bedriegen? Wees eerlijk tegenover jezelf en stop met het verzinnen van excuses om overbodige zaken te kunnen kopen!
Makkelijk is het niet, anders zou iedereen perfect kunnen omgaan met zijn geld. Maar het kan geen kwaad om eens te denken “kan ik het twee keer kopen?”