Informatie over het boek:
Titel: Profit First
Auteur(s): Mike Michalowicz en Femke Hogema (vertalen naar het Nederlands)
Rubriek: Marketing en financieel management
Boek bestellen: Op Bol.com | Op Bookspot
Boek beluisteren: Op Storytel
Samenvatting & Recensie:
Profit first vertelt het systeem dat Mike Michalowicz hanteert binnen zijn bedrijf en werd omgezet naar het Nederlands door Femke Hogema. Profit first is een systeem waarbij je op een andere manier naar je (zakelijke) financiën kijkt. De kans bestaat dat je voor verrassingen komt te staan bij het analyseren van de kasstromen van je onderneming. Profit First is een methode om je cashflow te beheren op basis van verschillende bankrekeningen.
De auteur Mike Michalowicz beschrijft in het boek zijn manier om met het geld van zijn onderneming om te gaan nadat hij zijn verhaal deelt hoe hij veel geld heeft verloren. In zijn zoektocht naar een beter systeem is geleidelijk aan de Profit First methode geboren.
Het boek is geschreven voor een Amerikaans doelpubliek, maar heel deskundig omgezet naar het Nederlands en herleid in functie van de wetgeving in Nederland. Pas bij het schrijven van deze recensie leerde ik dat Profit First zijn eerste stapjes zet in België.
Een veel gemaakte fout
Door veel (al dan niet beginnende) ondernemers wordt vaak dezelfde fout gemaakt: Ze keren hun winsten niet uit als loon maar gebruiken het hele bedrag voor de groei van de onderneming. Groeien heeft als gevolg dat er extra kosten worden gemaakt om een hogere omzet te bekomen. Reserve middelen zijn er niet meer.
De auteur noemt dit banksaldoboekhouden: Kijken wat er op de bank staat en op basis hiervan beslissingen nemen.
De focus verleggen naar organische groei
Volgens de auteur zijn systeem moet de focus systematisch verlegd worden naar organische groei. Het Profit First mechanisme zou er voor moeten zorgen dat pijnpunten zichtbaar worden, ook al zijn deze op dit moment niet heel erg voelbaar.
Een eerste stap in het systeem bestaat erin dat er een vijftal bankrekeningen worden aangemaakt:
- een bankrekening waarop alle inkomsten toekomen;
- een bankrekening om het loon van de bestuurder te reserveren;
- een bankrekening voor de belastingen;
- een bankrekening dat dient om de kosten mee te betalen;
- een bankrekening voor de winst.
In eerste instantie is het dan de bedoeling om 1% over te schrijven van alles wat binnenkomt en met de rest de onderneming te managen. Het uitgangspunt:
- Als je onderneming met maandelijks 100 euro kunt overleven, dan moet dit met 99 euro ook zeker lukken.
- Als je minder middelen over houdt, dan zal je creatiever worden hoe je met het geld omgaat.
De allocatie
Hoe je de bedragen moet verdelen tussen de verschillende bankrekeningen moet worden berekend. In het boek wordt uitgelegd hoe dit werkt en worden tools aangereikt om dit snel te doen. Op basis van deze berekening zou je te weten moeten komen hoe goed je onderneming het doet en worden pijnpunten blootgelegd.
Je leert dat je eerst moet zorgen om je eigen uit te betalen (loon) en hoe je een voldoende grote raming voor belastingen kan aanleggen. Met het resterende geld leg je een noodfonds aan en betaal je alle kosten.
Ergens in het verhaal zal je dan ook duidelijk worden wat er moet veranderen binnen je bedrijf. Zo komt het vaak voor dat slechte klanten doorgaans maar voor een kleine winst instaan maar kosten ze wel de meerderheid aan tijd. Door te durven slechte klanten te weigeren komt er veel tijd vrij die je kunt gebruiken om betere klanten te zoeken.
Schulden afbouwen en rendement zoeken
In het boek wordt ook een deel gewijd aan het afbouwen van schulden. Er wordt een sneeuwbaleffect gestart door eerst de kleinste lening zo snel als mogelijk af te lossen. Wanneer de eerste lening is afbetaald gebruik je het vrijgekomen bedrag om de maandelijkse aflossingen van de tweede lening te verhogen. Enz…
Een volgende stap in het proces bestaat erin om efficiënter te gaan werken en op zoek te gaan naar meer rendement. Het begint met het stellen van de juiste vragen, bijvoorbeeld:
- Hoe kan ik een taak sneller doen? (innovatief)
- Welke klanten zijn verlieslatend en tijdrovend? Kijk naar je beste klant: zulke klanten wil je meer!
- Wat kan goedkoper in het bedrijf?
- Investeringen? Overweeg om er dan een nieuwe bankrekening voor te maken.
Profit First is geen standaard model en moet aangepast worden aan eigen noden. Daarom zijn er ook veel opleidingen en coaches die je daarbij helpen. Ook binnen de privé sfeer kan deze methode worden toegepast om de persoonlijke financiën te beheren.
Beoordeling
Profit First is geschreven volgens de Amerikaanse gewoontes en nadien herschreven door Femke Hogema om te passen binnen de mogelijkheden in Nederland. Je merkt dan ook duidelijk dat er verschillen zijn binnen België dus hier en daar stel ik mij vragen over de praktische invulling ervan.
Los daarvan is het een goed boek dat je doet nadenken over je bedrijf. We denken inderdaad vaak in functie van ratio’s zoals solvabiliteit, ebitda, … . Alhoewel deze zeker belangrijk zijn, heeft een doorsnee ondernemer hier weinig aan als hij snel beslissingen moet maken.
Volgens de auteur is het niet de moeite om je allocatie (verdeling van je geld) bij te houden in een spreadsheet maar is actie wel degelijk nodig. Zelf pas ik mijn spaardoelen aan op basis van een Excel; Ik weet m.a.w. exact wat er op mijn globale spaarrekening staat en voor welke doelen dit moet dienen. Met deze stelling van de auteur(s) ben ik met andere woorden niet 100% akkoord, al zal dit afhankelijk zijn van persoon tot persoon.
Het boek raad ik zeker aan voor mensen die starten met ondernemen of die een onderneming hebben en ergens het gevoel hebben dat nog niet alles loopt zoals het moet. Ik ben er dan ook zeker van dat je uit het boek de nodige inspiratie kan halen om je financiële situatie op een andere manier te bekijken.
>>> Klik hier voor meer boekrecensies
Profit first vertelt het systeem dat Mike Michalowicz hanteert binnen zijn bedrijf. Concreet gaat het om een andere manier waarop je naar je financiën kijkt en is het een methode om je cashflow te beheren op basis van verschillende bankrekeningen.
Alhoewel het boek geschreven is naar Amerikaanse gewoontes (en herschreven voor Nederland) kan je veel basisprincipes terugvinden die elders ook worden aangehaald. Sneller taken uitvoeren, beslissen welke klanten tijdrovend en verlieslatend zijn, ... dat zijn zaken waar iedere ondernemer iets aan heeft!
-
Onze score:8