Het antwoord is niet zo simpel als je zou verwachten; Kan het? Ja. Is het makkelijk? Spijtig genoeg niet. Er zijn een aantal zaken die je zeker moet weten voor je begint met het handelen in domeinnamen. Om je een beter idee te geven helpen we je door een overzicht mee te geven.
Verhandelen van domeinnamen is vooral vroeger een winstgevende bezigheid geweest. Als je er snel bij was en een domeinnaam zoals bijvoorbeeld pizza.com kon registreren, dan heeft dit wellicht enorm veel geld opgebracht.
In huidige tijden is dit veel moeilijker geworden. Alle goede domeinnamen zijn al bezet, waardoor het moeilijk is om nog winstgevende domeinnamen te vinden.
Indicatie wat een winstgevende domeinnaam kan zijn.
- Oude domeinnamen: Omwille van hun geschiedenis stijgt de waarde van een oude domeinnaam snel: Ze bevatten wellicht nog links naar de domeinnaam, ze blijven in de zoekmachines waardoor er nog bezoekers op afkomen, zoekmachines hechten waarde aan oude domeinnamen waardoor ze snel hoog gerangschikt staan. Je kan de leeftijd van een domeinnaam op deze domain age checker terugvinden.
- Korte domeinnamen: Een korte domeinnaam van bijvoorbeeld 3 letters zijn makkelijk te onthouden. Dit maakt hen des te waardevoller. Daarnaast azen er wellicht meerdere bedrijven op omdat het toevallig de afkorting van hun bedrijf is.
- Top-level domains (TLD’s): Zulke domeinnamen staan bovenaan de hiërarchie. Een voorbeeld is een .com domeinnaam. Het bereik van een domeinnaam met zulke extensie is veel groter dan een domeinnaam met .nl extensie. Het is dan ook duidelijk dat deze meer waarde hebben. Ter info: een .nl domeinnaam is een cTLD (country top level domain)
- Domainnamen met simpele woorden: De dagelijks gebruikte woorden zijn hier van groot belang, ook voor de rankings in de zoekmachines. Een domeinnaam wijn.nl zal een grote waarde zijn voor iemand die bezig is met wijnhandel. Daarnaast moet de domeinnaam gemakkelijk te onthouden zijn.
- Domeinnamen met voornaam of familienaam: Voornamen zijn ook nog vrij populair. Zeg nu zelf, als jouw naam Jan was, dan zou het toch leuk zijn om deze domeinnaam te bezitten? Dit is iets dat niet kan uitsterven, iedereen heeft een voornaam en zal dit altijd hebben waardoor er altijd interesse in zo’n domeinnaam zal zijn.
Voordeel aan handelen in domeinnamen.
Het grote voordeel is dat het weinig kost. Een domeinnaam registreren kan snel en eenvoudig en je hoeft er zelfs geen website op te zetten. Goedkoop je domeinnaam parkeren kan op Versio.be.
De grootste investering is dat je tijd moet voorzien om na te gaan welke domeinnamen beschikbaar zijn en geld kunnen opleveren.
Nadelen aan handelen in domeinnamen.
Er zijn wel een aantal grote nadelen aan verbonden. Niet alleen is het moeilijk geworden om beschikbare domeinnamen te vinden, waardoor de tijdsbesteding wel groot wordt, maar daarnaast is het ook nog moeilijk in te schatten hoeveel waarde een domeinnaam heeft. Handelen in domeinnamen was vroeger winstgevend, nu is dit al iets minder, al worden er soms nog domeinnamen verhandeld aan ongelofelijke prijzen.
Waar moet je nog op letten bij het verhandelen van domeinnamen?
Zeer belangrijk zijn de handelsmerken: Als je bijvoorbeeld een domeinnaam registreert met ‘Nokia’ in de naam, dan riskeer je snel een brief te ontvangen van een advocaat. Met wat geluk kan je onderling iets regelen door de domeinnaam over te dragen, maar het kan je in problemen brengen.
Koppeltekens of liggende streepjes: Kan je beter ook vermijden. Het kan soms wel een oplossing zijn voor een niche website, maar om te verhandelen zal dit minder aantrekkelijk zijn. Sommige domeinnamen met een koppelteken kunnen zeker nuttig zijn, zeker als je twee woorden wilt samenvoegen. Zoekmachines herkennen in de naam dan ook de twee aparte woorden dus daarvoor moet je het niet laten.
Een domein even bijhouden.
Zeker als oudere domeinen al geïndexeerd zijn door Google en enkele backlinks hebben die door een vorige eigenaar werd verzameld kan het interessant zijn om de domeinen nog even te houden (‘parkeren’). Je kan daar bijvoorbeeld advertenties op plaatsen van adsense of een affilliatienetwerk en op die manier een centje bijverdienen.
Je hebt geen hosting nodig om adsense advertenties weer te geven. Er zullen enkel advertenties op een pagina terechtkomen. Deze advertenties vind ik er persoonlijk goed uitzien en als je een bezoeker trekt naar je domeinnaam, dan kunnen ze je toch maar beter een beetje geld opleveren. Een indicatie hoeveel je hiermee kan verdienen kunnen we je niet geven (nooit zelf toegepast).
Om na te gaan of zo’n site/domeinnaam nog bezoekers trekt, kan je Bulkdog gebruiken.
Praktische tips
Om je op weg te helpen geven we enkele tips mee.
- Het registreren van een domeinnaam kan op Transip of Versio. Daarvan zijn er nog tal van van andere bedrijven maar deze zijn toch wel zeer goed op het gebied van prijs en kwaliteit.
- Domeinnamen verhandelen kan op verschillende site’s. Een bekende website is deze van Sedo dat daar speciaal voor gemaakt is. Ook Snapnames en Pool.com zijn hierin gespecialiseerd.
- Alternatief kan je nog terecht op Sitedeals of Tbforum. Op deze fora worden ook domeinnamen verhandeld, maar dan aan een lagere prijs. Er zijn ook nog buitenlandse fora, maar deze kan je wellicht zelf wel vinden via Google.
- Op de website van Domeinfreak kan je een lijst terugvinden van domeinnamen die uit quarantaine gaan en domeinnamen die nog vrij zijn. Dit wil zeggen dat ze (opnieuw) beschikbaar zijn om te worden geregistreerd. Op Justdropped kan je ook zulke lijsten terugvinden.
Conclusie
Handelen in domeinnamen kan een winstgevende bezigheid zijn, doch je zal creatief uit de hoek moeten komen en toch wel enige tijd moeten investeren in het zoeken van waardevolle domeinnamen. Eentje kan echter al genoeg zijn om een hele hoop geld te verdienen.