Oude spullen verkopen is een gekende en eenvoudige manier om snel wat geld bij te verdienen. Je begint dan ook best met oude spullen die je in huis hebt liggen en zelf niet meer gebruikt. Wanneer je je eigen spullen hebt doorverkocht heb je al het een en ander geleerd. Misschien kan je er een extra side hustle (bijverdienste) aan over houden? Bekijk enkele mogelijkheden in dit artikel.
Spullen verkopen: Doorzoek eens je kasten
Ken je ook het gevoel van veel spullen te hebben om dan opeens te beseffen dat ze niet gebruikt worden? Misschien liggen ze verstopt achterin de kast en ben je al vergeten dat je deze had. Af en toe eens nadenken over minimalisme heeft verschillende voordelen, ook voor je portemonnee.
Minimalisme in het kort wil zeggen dat je alleen in huis hebt wat je echt nodig hebt en gebruikt. Door al het onnodige weg te doen creëer je meer ruimte voor rust en vrijheid, zowel in je huis als in je hoofd.
Hierbij bedoelen we niet dat je direct minimalistisch moet gaan leven, maar even streng zijn over de spullen die je in huis hebt kan wel eens deugd doen. Én het is dan ook nog eens goed voor je portemonnee.
We denken dan vaak aan ongelezen boeken, schoolgerei dat niet meer gebruikt wordt, items die ooit verzameld werden (strips, Pokémon kaarten, voetbalstickers, …), enzovoorts. Vaak zitten daar items tussen die zelfs nooit in waarde zijn gedaald en waar je nu munt kan uit slaan. Het gaat daarom vaak om spullen die je zelf niet meer gebruikt, maar waar je anderen wel een plezier mee kan doen.
Oude spullen doorverkopen: Zo kan je items vinden
Goedkoop aankopen in de kringloopwinkel
Wie de smaak te pakken heeft gekregen kan kijken of er bijvoorbeeld koopjes te rapen vallen in de kringloopwinkel. Onthoud echter wel dat er nog meer mensen zijn die in de kringloopwinkel op zoek gaan naar waardevolle spullen. Soms is het echt wel een kwestie van geluk om op het juiste item te botsen.
Goedkoop aankopen op tweedehandssites
Ook op tweedehandssites is het mogelijk om goedkoop spullen te vinden die je kan doorverkopen. Zoek hierbij naar spullen die laag geprijsd staan, maar die je kan doorverkopen aan een hogere prijs. Gebruiksgoederen zoals bepaalde elektronica (beeldschermen, muziekboxen, …) of muziekinstrumenten zijn zaken die het wel waard zijn om te bekijken.
»» Lees verder voor meer tips bij aankopen en doorverkopen op tweedehandssites.
Goedkoop aankopen op veilingsite
Aanvullend op het zoeken naar spullen op tweedehandssites, zijn veilingsites misschien zelfs nog beter om spullen te gaan zoeken. Vaak gaat het dan om bedrijven die failliet zijn gegaan en waarvan de resterende inboedel wordt verkocht. Klik hier voor meer info over doorverkopen van spullen die je aankocht op een veilingsite.
Spullen doorverkopen van andere mensen
Een methode waar geen financiële investering voor nodig is, is het doorverkopen van andermans spullen voor een commissie. Je gaat dan op zoek naar mensen die spullen hebben die ze niet meer willen en je stelt voor om de opbrengst gewoon te delen. Het voordeel is dan ook dat je niets kwijt bent als je een bepaald item niet verkocht kan krijgen. Bekijk hier onze tips over doorverkopen van andermans spullen.
Spullen aankopen in het buitenland om door te verkopen
Aanvullend op dit overzicht, kan het ook de moeite waard zijn om te vermelden dat je op zoek kan gaan naar leuke items op ebay, amazon, alibaba of jd.com waar je heel goedkoop een pakket kan aankopen (bijvoorbeeld 100 stuks). De items verkoop je dan door per stuk met een winstmarge. Lees hier een voorbeeld hoe dit kan.
Oude spullen verkopen op de rommelmarkt
Een ideale manier om oude spullen kwijt te raken is door ze aan te bieden op een rommelmarkt. Om een standplaats te reserveren ben je ook niet veel geld kwijt: rond de 5 a 15 euro afhankelijk hoeveel ruimte je wilt reserveren.
Op een rommelmarkt kunnen kleine voorwerpen goed verkocht raken. Denk hierbij aan speelgoed voor kinderen, oude (vintage) servies sets, werkmateriaal en keukenmateriaal. Vergeet ook niet dat veel mensen specifiek op zoek gaan naar brocante. Met brocant (of brocanterie in de volksmond) worden oude spullen bedoeld die al wat afgeleefd zijn maar toch werken. Denk maar terecht aan Fernand Costermans uit “FC De Kampioenen”.
Heb je met andere woorden nog een oude telefoon met draaischijf, of een oude radio staan? Dan kan je deze gerust meenemen naar een rommelmarkt.
Tips: Goed verkopen op een rommelmarkt
Naarmate je enkele rommelmarkten hebt meegemaakt heb je snel door hoe dat allemaal werkt. Onze tips uit eigen ervaringen helpen je alvast op weg.
Wees op tijd – of zelfs te vroeg
Opmerkelijk aan rommelmarkten is dat deze al echt goed begonnen is, ook al zegt men dat de aanvangstijd later ligt. In het begin van een rommelmarkt zijn er veel opkopers aanwezig die ook op zoek zijn naar koopjes. Vaak gaat het dan om opkopers die de items naar het buitenland exporteren. Werkmateriaal en oud (vintage) keukenmateriaal zijn zaken die dan snel de deur kunnen uitgaan!
Bovendien is het ook handig als je voldoende tijd hebt om je stand op te zetten.
Zorg voor voldoende wisselgeld en duidelijke prijzen
Niets zo vervelend om een verkoop te realiseren waarbij je dan geen wisselgeld kunt teruggeven. Zorg er met andere woorden op voorhand reeds voor dat je voldoende wisselgeld hebt, anders bestaat de kans dat de verkoop alsnog niet kan doorgaan en dat zou zonde zijn.
Naarmate de rommelmarkt op zijn einde loopt, kan je ook beginnen denken om de prijzen te laten zakken of bepaalde acties door te voeren. Kortingen zijn altijd prettig als koper en zo raak je dan toch nog een aantal spullen sneller weg. Acties of kortingen kunnen bijvoorbeeld zijn:
- 2 kopen en 1 gratis (bijvoorbeeld boeken)
- 20% korting op bepaalde items (m.a.w. de prijs verlagen)
- 5 stuks voor xx euro
- …
Wees flexibel en klantvriendelijk
De vroege vogels die iets kopen zullen vaak vragen om iets opzij te zetten. Op die manier kunnen ze de rommelmarkt verder bekijken zonder zware spullen te moeten meesleuren. Maak hier geen probleem van, maar zorg toch dat je het geld reeds ontvangen hebt.
Een andere handige tip is om op voorhand enkele zakjes te voorzien zodat kopers hun spullen makkelijk kunnen meenemen. Het is ook geen slecht idee om voldoende papier/karton te voorzien om breekbare voorwerpen te beschermen.
Niet al te veel mensen gaan vragen naar de prijs van een voorwerp. Zorg er daarom ook voor dat de prijs reeds bij het product staat. Je zou kunnen denken dat je voor meer interactie zorgt als de koper om de prijs moet vragen, maar helaas is het omgekeerde waar: men loopt gewoon door.
Mensen die niet noodzakelijk contact zoeken laat je maar gewoon rustig naar je spullen kijken. Met mensen die wel contact zoeken is het zeker oké om een klein praatje te slaan als je merkt dat ze daarvoor open staan.
Het gebeurd wel vaker dat men zal beginnen om te onderhandelen over de prijs van een voorwerp. Hou hier op voorhand rekening mee als je je prijzen aan het bepalen bent. Wees meegaand en begripvol en doe eventueel een tegenbod als de geboden prijs te laag ligt.
Voor kleine voorwerpen wordt vaak de helft van je prijs geboden en dan weet je dat men in het midden (tussen vraagprijs en de geboden prijs) wilt gaan eindigen. Je moet ook geen schrik hebben om gewoon nee te zeggen tegen een belachelijk bod.
Zorg er voor dat mensen je spullen daadwerkelijk kunnen vastpakken. Heb je een tafel om alle voorwerpen op te plaatsen? Zorg er dan voor dat alle voorwerpen bereikbaar zijn en dat er voor dat er op de grond voor de tafel geen spullen staan die de weg blokkeren.
Iets lekkers om te lokken
Heb je veel speelgoed te koop? Dan kan je er misschien voor zorgen dat er wat gratis snoepjes zijn die kinderen kunnen krijgen. Of pak het anders aan en beloof bij elke aankoop een snoepje. Zorg er dan wel voor dat het om verpakte snoepjes gaan (omwille van hygiënische redenen).
Vraag het op voorhand ook na of dit wel mag, want dit is niet mogelijk bij elke rommelmarkt omdat er ook kraampjes met eetmogelijkheden zullen staan.
Oude spullen verkopen op tweedehandssites.
Ongeacht waar je de spullen vandaan hebt gehaald, je kan ze altijd proberen verkopen op tweedehandssites, ook al heb je net vandaar het voorwerp vandaan gehaald. Tweedehandssites zijn onder meer:
- 2dehands.be – https://www.2dehands.be
- Koopjeskrant.be – https://www.koopjeskrant.be
- Aanbod.be – https://www.aanbod.be
De spullen die de meeste serieuze reacties krijgen zijn spullen die vaak meer dan 100 euro kosten.
Tips bij verkopen op tweedehandssites
Je moet altijd veiligheid in gedachten houden als je verkoopt via tweedehandssites. Zo kan je best nooit reageren op Whatsapp berichtjes en vragen om te bellen of om een SMS berichtje te sturen. Persoonlijk contact werkt altijd nog het beste. Als een koper teveel rond de pot draait of niet met een concreet bod of voorstel op de proppen komt, dan laat je het ook maar beter zo.
Uit het profiel van een mogelijke koper kan je belangrijke informatie halen. Je kan daarbij al zien hoeveel positieve reacties een koper heeft en een inschatting maken met wie je te maken hebt. Vraag desnoods ook een gegevens van de koper zoals een telefoonnummer.
Vermijd conversaties via e-mail, maar blijf op het platform zelf communiceren. Jouw adres bezorg je pas op het laatste als er een concreet akkoord is ter bezichtiging van het voorwerp. Thuis kan je dan de verkoop afhandelen en contant geld ontvangen.
Zorg er steeds voor dat alle voorwerpen die je verkoopt voorzien zijn van duidelijke foto’s (liefst van alle kanten) en dat er op de foto’s weinig afleidingen te zien zijn. Een witte achtergrond is m.a.w. ideaal.
Om te voorkomen dat je er niet uit geraakt met een potentiële koper, plak je er het best direct een prijs op. Een concrete prijs zal ook meer reactie uitlokken dan te schrijven “prijs overeen te komen”.
Plaats je zoekertjes het best op vrijdag. Tijdens het weekend wordt er immers het meeste gekeken op tweedehandssites en bereik je het meeste publiek.
Extra tip: Als je voorwerpen verkoopt die al van aanzienlijke waarde zijn, dan kan je best een kleine overeenkomst op papier opstellen om achteraf discussies te vermijden. Zelf zeggen we altijd welke gebreken er eventueel zijn, laten we de koper steeds ter plaatste het item bestuderen en hebben we hier achteraf ook geen problemen mee.
»» Lees hier meer tips bij het verkopen op tweedehandssites.