Geld bijverdienen is op zich niet moeilijk van zodra je op weg bent geholpen en actie onderneemt. Het moeilijkste is om te starten met iets of om iets te vinden dat bij je past. Vandaar dat we in dit artikel al onze ideetjes bundelen zodanig dat jij er inspiratie kan uit halen.
Verwacht geen “slapend rijk worden” ideeën! Elke bijverdienste of side hustle zal wel enigszins werk vergen. Het idee is dan ook dat je inspiratie opdoet en een bijverdienste vindt dat je jarenlang kan volhouden. Hoe meer werk je in een idee steekt, hoe beter je erin wordt (en hoe meer je eruit kan verdienen). De eerste 1.000 euro verdienen is het moeilijkste, de volgende 1.000 euro zal veel makkelijker gaan.
“Just start” is dan ook de leuze die we gebruiken. Wellicht zal het voor jou dan ook belangrijk zijn om te starten met iets waarin je interesse hebt. De leercurve die je moet ondergaan zal dan ook kleiner zijn.
1. Geld bijverdienen met je huis en spullen
Belgen hebben een baksteen in de maag, dat is algemeen geweten. Een eigen woning is dan ook zelden een slechte investering. Een eigen woning kan je zelfs moeilijk een investering noemen. Wanneer je echter geen inkomen meer hebt en je hypotheek, energievoorzieningen en verzekering moet betalen zal een huis echter een risico vormen. Dat willen we vermijden.
Er zijn veel manieren waarop je met je huis kan bijverdienen.
1.1 Een kamer verhuren: +/- 250 euro per maand
Een kamer verhuren is altijd een optie als je plaats kan vrijmaken. De huurder kunnen dan toeristen, zakenlui of studenten zijn. Je werk het best met een contract, maar kunt er ook voor kiezen om te verhuren via Airbnb.
Vergeet echter niet dat er minimale kwaliteitsnormen gelden waaraan de kamer moet voldoen. Denk hierbij een de stabiliteit van het gebouw, uitrusting van rookmelders, enz… Normaal kan je hiervoor bij de gemeente een conformiteitsattest aanvragen.
Je zoekt best ook nog eens op hoe je het best het contract kunt opmaken. Normaal zal dit een contract volgens gemeen recht zijn. Hierbij is er een verschil of de huurder al dan niet zijn domicilie op jouw adres neemt. In sommige gevallen moet je ook een toeristische vergunning hebben. Doe dus zeker voldoende navraag.
1.2 Een B&B uitbaten
Vergelijkbaar met een kamer verhuren is het uitbaten van een Bed & Breakfast. Heb je een mooie woning, woon je op een unieke locatie, of kan je iets uniek bieden aan eventuele bezoekers? Dan kan je er nog over nadenken om een B&B uit te baten en mogelijke klanten te voorzien van een maaltijd en slaapplaats.
1.3 Opslagruimte verhuren: +/- 100 euro per maand
Misschien ben je er niet zo’n fan van om een derde toe te laten in je woning. In dat geval kan je toch geld verdienen met een vrije kamer: Verhuur de ruimte als stockage.
Mensen hebben steeds plaats te kort en je kan hen daarbij helpen door hun spullen bij te houden en te stockeren in een vrije kamer, zolder of kelder.
Tip: vergeet dan wel niet om je hiervoor te verzekeren. Als een brand of ondergelopen kelder de spullen van iemand anders kapot maken, dan zal jij hier wel verantwoordelijk voor zijn. Een verzekeringsmakelaar kan je hier zeker verder bij helpen.
1.4 Een garage verhuren: +/- 75 euro per maand
Als je één of meerdere garages hebt, dan kan je opteren om deze te verhuren aan derden. Zij kunnen ze eventueel gebruiken als opslagruimte of hun auto veilig parkeren.
Hoeveel huur je kan vragen zal afhankelijk zijn van de locatie waarin je je begeeft. Zo zal het in een drukke stad veel interessanter zijn om aan duurdere prijzen een garage te verhuren dan op het platteland.
1.5 Staanplaatsen op je oprit verhuren
Leef je in een buurt waar veel evenementen plaatsvinden? Dan kan je eventueel je oprit en/of voortuin verhuren als tijdelijke staanplaats voor bezoekers.
Hiervoor zal je dan wel op voorhand ergens moeten adverteren. Mogelijks spreek je best de organisatie hiervoor aan om een vermelding op hun website te krijgen. Je kan ook plakaatjes ophangen in de buurt van het evenement die naar je woning leiden.
1.6 Verhuur je auto, fiets, boot, terrein, materialen
Ga eens goed rond in je huis en bekijk welke zaken je amper gebruikt.
- Heb je een auto die je maar één keer in de week gebruikt om boodschappen te doen? Dan kan je deze verhuren op de dagen waarop je deze niet gebruikt. Bekijk een voorbeeld hiervan op GetAround.
- Heb je een terrein waarop niets gebeurd? Verhuur het dan aan iemand die er wel iets mee kan doen.
- Heb je een fiets die je amper gebruikt? Verhuur deze dan uit.
- Heb je een snowboard, spies, surfboard die je maar één keer gebruikt? Probeer dan iemand te vinden die deze wil huren;
1.7 Verkoop je rommel
We zijn er allemaal schuldig aan: het opstapelen van rommel. Ga eens rond in je huis en kijk welke spullen je eigenlijk niet of amper gebruikt. Deze spullen kan je evengoed verkopen op tweedehandswebsites.
Optioneel als je voldoende spullen hebt om te verkopen, kan je ook eens op een rommelmarkt gaan staan. Klik hier voor tips om geld te verdienen op een rommelmarkt.
2. Gebruik je vaardigheden om geld bij te verdienen
Iedereen is wel goed in iets. Soms denk je echter dat je huidige vaardigheden weinig waard zijn, terwijl dat in realiteit niet zo is. Dat is een gekend fenomeen dat men “Imposter syndrome” noemt.
Jammer is het ook een beperking voor veel mensen en houdt het hen tegen om effectief actie te ondernemen! “Ik ben toch niet goed genoeg daarvoor” wordt dan gezegd. Hoe kan je dat weten als je nooit een echte poging ondernomen hebt?
Onze uitdaging voor jou is dan ook om eens op zoek te gaan naar al je huidige vaardigheden en na te denken hoe je daar iets mee kan doen. Kan je echt niets vinden? Probeer dan een vaardigheid of skill te kweken en zoek naar een goede opleiding! Op Youtube.com kan je ook heel erg goede tutorials vinden zonder er voor te hoeven betalen.
2.1 Consulting: 20 euro – 60 euro per uur (of meer)
“Ik? Consultant?” horen we je al denken. Ja, de kans is nu eenmaal groot dat als je ofwel een succes ofwel zelfs gefaald bent in iets, dat andere mensen daarvan willen leren. Eigenlijk komt het erop neer dat je bepaalde ervaringen in iets deelt met anderen. Het voordeel hiervan is dat consultancy over enorm veel onderwerpen reikt:
- Zakelijk
- Technologie / Computer / Elektronica
- Marketing
- Projecten
- Design
- Fitness
- Mode
- Voeding / Koken
Er bestaan tal van platformen waarbij je je kan aanmelden en je expertise kan delen.
2.2 Rijbewijs op zak? Wordt een chauffeur: +/- 25 euro bruto per uur
In hedendaagse tijden is een investering in een taxi en je bekommeren om verzekeringen niet echt meer nodig. Je kan simpelweg een Uber chauffeur worden! Uber zorgt namelijk voor een verzekering en maakt het makkelijker om klanten te vinden.
Uber is overigens niet de enige partij waar je als chauffeur dienst kan doen:
- Uber / UberEats
- Lyft
- Blablacar
- …
Tip: Je maakt best een keuze bij een platform en daar blijf je het best bij. Er worden namelijk ook bonussen uitgekeerd om je loyaal te houden aan het platform. Na het ontvangen van de bonus kan je eventueel wel kijken om lid te worden van een ander platform.
2.3 Lesgeven
De beste manier om je vaardigheden te benutten is door anderen hetzelfde aan te leren! Er zijn verschillende mogelijkheden om hiermee bij te verdienen:
- Met een online cursus
- Online of persoonlijk bijles geven: +/- 30 euro per uur
- Workshops organiseren
- Word leerkracht bij een instelling
Er is een tekort aan leerkrachten en de sector algemeen blijft in een snel tempo groeien. Er zijn letterlijk tientallen manieren waarop je geld kan verdienen door les te geven.
Wie zijn tijd het meest efficiënt wil benutten probeert dan het best om een groep mensen in één keer te bereiken. Zo zal het organiseren van workshops of het opzetten van een online cursus meer opbrengen omdat er meerdere personen worden bereikt in één klap. Er zijn ook tal van online platformen waarbij je je kan aansluiten.
2.4 Benut je talenkennis
Wellicht spreek je ook wel een woordje Engels of een andere taal en is dat net genoeg om andere mensen iets bij te brengen over de taal. Je kan op verschillende manieren geld verdienen met je talenkennis:
- Geef les aan anderen
- Wordt lid van een platform waarop je vertaalwerk kan verrichten, bijvoorbeeld: italki
- Wordt een tolk
- Wordt een freelance vertaler
Je zou ook kunnen op zoek gaan naar websites die moeten vertaald worden in een andere taal. Zo kan je bijvoorbeeld startups gaan zoeken en hen een mail sturen met de vraag of hun websites niet moeten vertaald worden. Startups kan je vinden via:
- Betalist.com
- Producthunt.com
- …
2.5 Artistiek aangelegd? Leer het aan anderen!
Of het nu een basiskennis van muziek, toneel, fotografie of iets anders is: de kans is groot dat anderen ook deze basiskennis willen leren.
De uitdaging zal er vooral in liggen om het juiste doelpubliek te bereiken. Ouders willen voor hun kinderen als “de beste” proberen te vinden waardoor je niet altijd de beste match zult zijn om de basis aan te brengen. Ouderen die iets willen bijleren zal dan wel weer een goed doelpubliek. Zij hebben immers niet meer de ambitie om de volgende Beethoven te worden.
2.5.1 Fotograaf in een specifieke niche
Wordt een steengoede fotograaf binnen een bepaalde niche. Er zijn heel veel goede amateur fotograven die hiervan hun side hustle hebben gemaakt, maar als je goed kan worden in een bepaalde niche (bijvoorbeeld huwelijken), dan heb je alvast een stapje voor op de concurrentie.
2.6 Sport fan? Wees actief bij je favoriete sport
Fan van een bepaalde sport? Dan kan je eens kijken of het mogelijk is om ergens mee te helpen als scheidsrechter or vrijwilliger. Vrijwilligers ontvangen doorgaans ook een kleine vergoeding die meestal belastingvrij is. Je combineert je passie voor een sport dan ook met het bijverdienen.
Vooral voor kinderen (trainers, scheidsrechters) zal alle hulp nodig zijn om het hen mogelijk te maken hun favoriete sport te kunnen beoefenen.
2.7 Eerste hulp bij computer problemen
Ben jij de persoon waar mensen naartoe bellen wanneer er iets niet werkt op hun computer? Misschien heb je dan wel al je leuke bijverdienste gevonden zonder het te weten! Je gelooft niet hoeveel mensen er zijn die nog hulp nodig hebben bij kleine computerzaken zoals het installeren van bepaalde software of het onderhouden van hun updates.
Kijk eens goed rond in je omgeving naar mensen waar je je diensten kan aanbieden en hun computerproblemen kan oplossen. Je kan onmogelijk alles weten over computers, maar sommige mensen vinden nu eenmaal makkelijker oplossingen dan anderen. Door dingen uit te zoeken voor anderen (en zelf bij te leren) kan je m.a.w. ook betaald worden!
Bovendien kan je deze mensen op afstand helpen door alleen het scherm te delen / over te nemen. Andere zaken die je kan aanbieden is het opzetten van computers (de kabels verbinden) of diverse software installeren en instellen.
2.8 Goed met cijfers? Wordt dan een (hulp)boekhouder.
De boekhoudsector heeft te kampen met personeelstekorten. Bovendien zijn er veel standaard taken die kunnen uitgevoerd worden door mensen zonder specifieke ervaring. Als je op deze manier kennis opdoet van boekhoudprogramma’s ben je goed op weg om een goede allround hulpboekhouder te worden.
2.9 Schrijven van artikels voor blogs: 0,10 euro – 0,50 euro per woord
Het schrijven van teksten is op zich niet heel erg moeilijk. Het belangrijkste is dat je er gewoon mee start. Elke schrijver zal je zeggen dat je leert schrijven naarmate je meer en meer artikels de wereld in stuurt. Het hoeven dus geen perfecte werkstukken te zijn.
Je kan bijvoorbeeld starten door op zoek te gaan naar websites/blogs die gastauteurs toelaten. Vraag hen vervolgens of ze bereid zijn om jou te betalen voor het aanleveren van teksten. Begin eerst met een tiental artikelen aan lage prijs en als je ziet dat ze zonder problemen gepubliceerd worden, dan kan je je prijs optrekken.
Of als je het niet ziet zitten om direct website eigenaren te contacteren, dan kan je ook op zoek gaan naar een platform waarop je je kan aanmelden. Op dit platform kan je dan je opdrachten uitkiezen. Een voorbeeld is textbroker.nl.
2.10 Huis inrichting (interieur inrichting)
Veel mensen hebben moeite om hun woning of kantoor in te richten. Als je een beetje zelfkennis hebt opgedaan wat interieurinrichting betreft, dan kan je deze kennis benutten om anderen te helpen.
Soms hoef je niet echt veel kennis te hebben om er geld mee te verdienen. Zo kan je bijvoorbeeld rondvragen aan vastgoedmakelaars of zij geen woningen in portefeuille hebben die wat aangekleed kunnen worden. Zo kan je relatief snel en goedkoop een leeg huis toch wat gezelliger maken en dat is goed voor de verkoop.
2.11 Kleine werkjes / klusjes
Wie graag sleutelt aan wagens kan kleine klusjes aan de wagen uitvoeren voor anderen. Denk hierbij aan het vervangen van een batterij, de olie verversen, de zetels vervangen, … Voor veel mensen zou dit een enorme hulp zijn!
Dit werkt goed als je zelf ter plaatse kan gaan bij de mensen en hen daar helpt. Mensen betalen immers graag voor gemak.
Maar het kunnen ook andere kleine kluswerkjes zijn. Als je al eens op zoek bent gegaan naar een klusjesman, dan weet je hoe moeilijk het is om een betrouwbaar persoon te vinden die op tijd kan langskomen. Wie met andere woorden een beetje klusser is, kan hier gerust een bijverdienste van maken.
2.12 Evenementen organiseren
Je zou evenementen kunnen organiseren voor bedrijven. Een andere mogelijkheid is om voor particulieren een feest of gebeurtenis te plannen:
- Huwelijksfeest
- Geboorte / Babyborrel
- Vrijgezellenavond
- …
De beste manier om te starten is om gebruik te maken van je kennissen en contacten. Als je die mensen kan verzamelen voor een evenement, dan zal mond-op-mond reclame je zeker nog veel opleveren.
2.13 Video creatie / aanpassingen
We kunnen meerdere soorten media onderscheiden: geschreven media (artikels), luisterteksten (podcasts, luisterboeken) en visuele media (video’s). We lezen steeds minder en minder geschreven media, maar bekijken meer video’s online. Er is dan ook een grote nood aan mensen die video’s kunnen maken en monteren.
Bedrijven hebben dit nodig om op hun website te plaatsen of op hun youtube kanaal. Influencers maken ook vaak gebruik van video voor hun online kanalen. Heb je hier nog niet veel ervaring in? Probeer anderen dan te overtuigen om het gratis te doen zodat je een portfolio kan uitbouwen. In ruil daarvoor kan je een testimonial (getuigenis) vragen als ze tevreden zijn van je werk.
2.14 Artistiek, maar dan wel digitaal
Het hoeft niet te stoppen bij video creatie, je kan verschillende zaken combineren wat je in dit overzicht om op verschillende manieren geld bij te verdienen kan terugvinden.
Bijvoorbeeld: Zoek een bedrijf met een oude website en stel hen voor om hun website te vernieuwen, een logo te designen, enkele video’s rond het bedrijf te maken en dit allemaal te onderhouden voor een maandelijks bedrag.
2.15 Koopjesjager
Hou je van rommelmarkten, garageverkopen, koopjes en unieke items? Als je wat kennis hebt over bepaalde producten dan herken je wellicht een goede deal. Koop goedkoop aan en verkoop aan een hogere prijs: zo maak je winst.
» Lees meer over spullen kopen en doorverkopen met winst
Soms hoeft het zo ingewikkeld niet te zijn: ga op zoek naar meubelen die mensen gratis weggeven en herstel deze. Nadat je deze hersteld hebt, kan je ze te koop aanbieden op tweedehands websites.
2.16 Je stem gebruiken: voice over (stemacteur) worden
Heb je een stem die zacht en vriendelijk klinkt? Geven mensen je complimenten over je stem? Dan kan je misschien eens kijken om een carrière uit te bouwen als stemacteur. Hiervoor zal je sowieso demomateriaal nodig hebben zodat andere je stem al eens kunnen horen. Dan kunnen potentiële klanten al inschatten of je geschikt bent.
Wie het echt serieus wil nemen zal bijna verplicht zijn om te investeren: in materiaal, software, een studio, … Je wilt toch immers de beste akoestiek? Maar om het uit te proberen en uit te testen of het iets voor jou zou kunnen zijn, hoeft dit niet per se.
Online kan je alvast enkele opdrachten proberen binnen te halen. Je kan het proberen op platformen zoals Fiverr, BunnyStudio of voices.com
2.17 Babysitten
Alhoewel dit intussen wel al vaak geregeld is via deeleconomieplatformen, kan je ook zelfstandig in je buurt op zoek gaan naar koppels die op zoek zijn naar een babysit. Stel desnoods voor om het eenmalig gratis te doen als het koppel wil instaan als referentie. Zo bouw je een goede relatie met hen op en krijg je de kans om jezelf te bewijzen.
2.18 Dierenoppas
Hou je van dieren? Dan kan je hier ook wel iets mee doen! Ga op zoek naar mensen die hulp zoeken bij het verzorgen van hun dieren. Zo kan je betaald worden om met honden te gaan wandelen of een oogje in het zeil te houden als hun baasjes even op verlof zijn.
2.19 Woningoppas
Gerelateerd aan dierenoppassers: Als mensen op reis gaan dan hebben ze iemand nodig om op hun huis te letten. Denk maar aan bloemen die water moeten gegeven worden of diertjes die verzorging nodig hebben.
Om het makkelijk te houden zoeken ze dan maar een woningoppasser die tijdelijk inwoont in de lege woning. Klinkt leuk toch? Even in de woning van iemand anders logeren?
2.20 Flexijobs: vanaf 12 euro per uur
Een flexi job is een statuut waarbij je – onder bepaalde voorwaarde – onbeperkt kan bijverdienen zonder daarop extra belastingen te betalen. Zowel gepensioneerden als werknemers die minstens 4/5e werken kunnen onder dit statuut bijverdienen.
Het wettelijk minimum dat je kan verdienen ligt rond 12 euro per uur, maar je wordt hierop niet verder belast. Wat je bruto verdient, ontvang je met andere woorden ook netto.
Flexijobs zijn alleen mogelijk in een aantal sectoren, waaronder:
- Horeca of detailhandel (onder meer bakkers, slagers, grootwarenhuizen, ketens, buurtsupermarkten, kappers…)
- Sport
- Exploitatie van bioscoopzalen, podiumkunsten en muziek (geen artistieke functies)
- Zorgsector.
2.21 Persoonlijke stylist / persoonlijke shopper
Ben je bezeten van mode en kan je elke persoon er tip top laten uitzien? Dan kan je misschien kijken om personal shopper of stylist te worden. Een personal shopper geeft kledingadvies en kiest de outfits uit die passen voor andere mensen.
Daarbij wordt dan ook rekening gehouden met alle factoren, zoals welke omgeving de outfit moet dienen. Er is immers een groot verschil tussen kledij voor een huwelijk, of kledij om te werken. Start eens met navragen bij enkele persoonlijke stylisten die je online kan terugvinden en vraag of je eens een paar dagen mag meehelpen zodat je de stiel een beetje kan leren.
2.22 Fotografie
Toegegeven, fotografie is een populaire hobby van veel mensen. Veel mensen hebben daar reeds hun bijberoep van gemaakt. Maar dat wil niet zeggen dat er geen kansen liggen voor jou om iets bij te verdienen.
Als je mooie foto’s maakt dan kan je kiezen om op projectbasis te werken (bijvoorbeeld een huwelijk) of je kan je foto’s uploaden op portalen en bij elke aankoop ontvang je dan een vergoeding. Populaire portalen waarop je dit kan doen zijn:
- Shutterstock
- IstockPhoto
2.23 Print on demand
Verder gaand op fotografie kan je ook je foto’s laten printen op koffiekopjes, t-shirts, enz… Print on demand is een populaire manier gevonden om geld bij te verdienen. Je zorgt voor creatieve prints en andere bedrijven nemen alle logistiek voor hun rekening.
Je kan je creaties opladen op volgende websites:
2.24 Personal coach / fitness instructeur / sportcoach
Regelmatig klant bij de fitness club? Fan van yoga, Zumba, spinning? Dan kan je misschien eens nadenken om fitness instructeur te worden. Normaal kan dit zonder diploma te hebben, maar je doet er wel goed aan om hiervoor een opleiding te volgen. Dit kan via afstandsleren (NHA) maar ook via avondonderwijs.
2.25 Verhuisdienst
Heb je een camionette of pickup, aanhangwagen en de nodige spierballen? Er zijn mensen die niet voldoende spullen hebben om een verhuisdienst in te schakelen. Ze hebben echter ook niet het transport om hun spullen allemaal te verhuizen.
Daar kan jij hen wellicht een handje bij helpen door hun gerief te verhuizen. Je kan starten door een advertentie te plaatsen online of een kleine website op te zetten. Ook op deeleconomie platformen kan je je aanmelden om je diensten aan te bieden.
2.26 Gras afrijden / Tuin onderhouden
Soms hoeft het niet moeilijk te zijn: Neem gewoon een wandeling in je buurt en kijk naar huizen waar het gras hoog staat. Bel aan en vraag of je het gras voor hen mag afrijden voor een kleine vergoeding. Voor je het weet ben je dé persoon uit de buurt die ze bellen om hun gras af te rijden.
Je hoeft je niet alleen te beperken tot het afrijden van gras (al is dat wel makkelijk) maar je zou ook de tuin op andere manieren kunnen onderhouden zoals het uittrekken van onkruid of opharken van bladeren in de herfst.
Per 100m² kan een tuinman rond de 30 euro vragen. Een tuinman die ook de tuin onderhoud zal tussen de 40 euro en 60 euro per uur verdienen.
2.27 Graf opkuisen
Misschien niet zo’n prettige bijverdienste, maar in Amerika wordt dit zeker wel gedaan: het onderhouden van graven / grafzerken. Mensen hebben niet altijd de tijd (of fysieke mogelijkheid) om de graven van hun dierbaren goed te onderhouden. Ze kunnen dan dienst doen op jou om dit wekelijks of maandelijks te laten uitvoeren.
Maak hierover op voorhand goede afspraken en neem een foto na elke kuisbeurt als bewijs.
2.28 Verven
Ook verven is een mogelijkheid om tot extra bijverdienen. Je kan een aantal keren vragen om mee te helpen bij een professional om de belangrijkste zaken te leren, maar de meeste schilderwerken zijn doorgaans niet zo heel erg moeilijk. Ideaal dus om iets bij te verdienen.
Je kan je hiervoor ook aanmelden op een deeleconomie platform en daarop je diensten aanbieden.
2.29 Poetsdienst
Er zijn heel veel poetsdiensten waarmee men via dienstencheques de betaling kan doen. Dat is goed ingeburgerd, al is het fiscaal voordeel van dienstencheques toch al flink verminderd. Professionele ruimtes mag men echter niet poetsen.
Een goede poetsdienst kan er wel nog altijd bij, al zal het misschien wel nodig zijn om hierin echt een niche te kiezen. Start bijvoorbeeld een poetsdienst uitsluitend voor horeca zaken; Of een poetsdienst voor wasserijen.
Je kan je hiervoor ook aanmelden op een deeleconomie platform en daarop je diensten aanbieden.
2.30 Auto’s wassen
Auto’s wassen is een taakje dat veel mensen vervelend vinden. Sommige mensen hebben zelfs moeite om hiervoor naar een carwash te gaan. Misschien kan je eens rondvragen in de buurt of je mensen hun wagens kunt kuisen bij hen thuis? Als jij ter plaatse komt, wil men zeker wel iets extra betalen voor het comfort dat ze hieruit halen.
Je kan je hiervoor ook aanmelden op een deeleconomie platform en daarop je diensten aanbieden.
2.31 Goten uitkuisen
Als je geen hoogtevrees hebt, dan kan je hier misschien je side hustle van maken. Het enige wat je nodig hebt is een grote ladder en wat kuisgerief om de goten te kuisen.
Je kan je hiervoor ook aanmelden op een deeleconomie platform en daarop je diensten aanbieden.
2.32 Decoratie voorzien
Hou je van feestelijke inrichting? Dan is decoreren misschien iets voor jou! Er zijn twee mogelijkheden om hiermee geld te verdienen:
- Etalages decoratie: Stap winkels binnen en vraag of jij hun decoratie mag voorzien voor een bepaalde feestdag, zoals bijvoorbeeld Kerstmis.
- Plaats advertenties voor mensen met de vraag of je hun huis mag decoreren. Veel mensen houden van de sfeer die het brengt, maar vinden het absoluut niet lukt om zich hiermee bezig te houden om alles op te zetten.
2.33 Handwerk: maken en verkopen
Wie een beetje handig is kan zelf eigen spulletjes maken om te verkopen. Denk maar aan zelfgemaakte juweeltjes. Een populair platform om deze op te verkopen is Etsy.
2.34 Tapijten reinigen
Tapijten maken bij veel mensen deel uit van het interieur. Naast het visuele aspect hebben tapijten ook een praktische functie: Ze beschermen onze vloeren en zorgen voor comfort en warmte onder onze voeten. Het is daarom belangrijk om ze regelmatig schoon te maken, zodat ze hun uitstraling behouden en hygiënisch blijven.
Tapijtreiniging is een vrij specialistische taak die veel mensen liever uitbesteden, en daarmee een kans biedt om geld bij te verdienen. Als je je hierin specialiseert, zal je mogelijks wel in de juiste apparatuur en producten moeten investeren.
2.35 Wordt chef (kok)
Heb je een passie voor koken? Op zich hoef je geen eigen restaurant te openen om maaltijden te bereiden. Misschien kook je graag voor een bepaalde doelgroep, of ligt je specialiteit in het maken van desserts.
Je kan van thuis uit maaltijden bereiden voor evenementen zoals huwelijken, bedrijfsfeesten of verjaardagsfeestjes. Je bent dan een cateraar. Een ander idee is om je kennis te delen en kookworkshops te houden in je eigen woning.
Om als chef-kok geld bij te verdienen, is het belangrijk om een aantal zaken in overweging te nemen. Zo dien je rekening te houden met voedselveiligheid, hygiëne en verzekeringen. Ook is het belangrijk om te beschikken over de juiste apparatuur. Al is dat laatste misschien iets minder belangrijk als je pas start en het louter even wilt uitproberen om te kijken hoever je kan komen.
2.36 Freelancer worden
Freelancer worden is zowat het advies dat je op alle websites kan lezen. Er zit echter wel wat waarheid in want iedereen heeft een eigenschap of skill waar ze goed in zijn. Het is dan enkel kwestie om uit te zoeken hoe je daarmee geld kan verdienen.
Als freelancer kun je je vaardigheden en expertise inzetten om opdrachten te vervullen voor verschillende opdrachtgevers. Het voordeel van freelancen is dat je flexibel kunt werken en je eigen tarieven kunt bepalen.
Er zijn talloze mogelijkheden om geld te verdienen als freelancer, afhankelijk van je vaardigheden en ervaring. Populair zijn echter wel: freelance schrijver, grafisch ontwerper, webontwikkelaar, fotograaf, vertaler, marketingconsultant, of social media manager.
Veel freelancers starten op platformen die daar speciaal toe gericht zijn. Je kan deze platformen ook gerust even bekijken om te zien of jouw unieke eigenschap/sterkte daar tussen staat:
- Fiverr
- Upwork
2.40 Proef lezen (Proof reading)
Proeflezen is het nalezen en verbeteren van andermans teksten. Dit kan zowel op het vlak van grammatica als algemeen taalgebruik zijn. Je kan hiervoor op zoek gaan naar freelance websites en je daarop inschrijven.
2.41 Vertaler / Tolk
Ben je een talenknobbel? Overweeg dan eens om als tolk aan de slag te gaan. Er is best wel veel vraag naar tolken, vooral in bepaalde sectoren zoals de zorg, de juridische branche en de internationale handel. En als tolk kun je je vaardigheden inzetten als bijverdienste, of zelfs als volwaardige job.
Als tolk doe je meer dan louter alleen teksten vertalen: je moet er voor zorgen dat de boodschap begrepen wordt en met de juiste context en betekenis wordt overgebracht. Dat vergt meer dan alleen talenkennis, maar ook een juiste inschatting van de cultuur.
Om bij te verdienen als tolk kan je werken op opdrachtbasis, of via een tolkbureau. Hierbij kun je bijvoorbeeld vertalingen verzorgen tijdens vergaderingen, bezoeken of telefoongesprekken.
2.42 Schrijf CV’s en sollicitatiebrieven
Heb je een talent voor het schrijven van CV’s en sollicitatiebrieven? Dan is het mogelijk om geld bij te verdienen als CV- en sollicitatiebriefschrijver. Veel mensen vinden het lastig om hun eigen vaardigheden en ervaring op papier te zetten, en hebben daarbij hulp nodig. Hier kom jij als CV- en sollicitatiebriefschrijver in beeld.
Je schrijft voor mensen die hun cv willen updaten en op zoek willen gaan naar een nieuwe job. De verwachting is dat ze zich financieel verbeteren met een nieuwe werkgever. Jouw vergoeding daartegenover is mogelijks ook veel kleiner dan wat je opdrachtgevers er mee kunnen bijverdienen.
Om als CV- en sollicitatiebriefschrijver geld bij te verdienen, is het belangrijk om te beschikken over uitstekende schrijfvaardigheden en inzicht te hebben in wat werkgevers zoeken in een sollicitant. Je moet in staat zijn om de kwaliteiten van een persoon op papier te zetten en deze te vertalen naar een overtuigende sollicitatiebrief en CV.
Cv’s en sollicitatiebrieven moeten in sommige sectoren volgens heel strikte regels geschreven worden. Anderzijds moet een cv en sollicitatiebrief ook wel opvallen! Het is dus een uitdaging om daar een ideale mix van de vinden. Wie dit wel onder de knie heeft, kan hieraan zeker bijverdienen en tegelijkertijd andere mensen hiermee helpen.
Het kan een idee zijn om je – na wat oefening – te richten op posities die hoog betaald worden. Je kan dan niet alleen een degelijke vergoeding vragen, maar je zal ook heel wat invloed kunnen uitoefenen op het leven van andere mensen. Dat zal je enorm veel voldoening geven!
Waar kan je beginnen met het vinden van klanten? Dan kan onder meer op:
- freelancer websites
2.43 Toerisme: gids worden
Heb je veel kennis over de buurt waarin je woont? Zijn er veel bezienswaardigheden uit je regio waar je echt veel van afweet? Geef dan rondleidingen en wees de gids voor toeristen. Deze hustle zal natuurlijk niet voor iedereen weggelegd zijn, maar denk toch even na of er niets is in je regio waar je veel van afweet.
2.44 Data entry
Je zou er van versteld staan hoeveel bedrijven nood hebben aan mensen die data ingeven. Je kan op freelancer portalen wel vrij snel zulke jobs terugvinden. Het voordeel van deze bijverdienste is wel dat je niet veel specifieke skills nodig hebt en het dus niet moeilijk zou mogen zijn om effectief een job binnen te halen. Een nadeel is dan wel dat zich dat ook toont in de verloning: deze zal eerder aan de lage kant liggen.
2.45 Eventplanner
Ben je sterk in organiseren? Dan kan je eventplanner als bijverdienste overwegen. Je helpt hierbij mensen door hen te ondersteunen bij het evenement dat ze aan het plannen zijn. Dit kunnen bedrijfsevenementen zijn, maar ook feesten of huwelijken.
2.46 Producten (online) doorverkopen
Spullen doorverkopen op Amazon of andere platformen zoals tweedehands.be zijn populaire bijberoepen. Je kiest grotendeels zelf wanneer je er tijd wilt aan spenderen en er zit wel potentieel in. Je hebt een klein start bedrag nodig om items te kopen maar op zich vereist het niets speciaals. Waar je rekening mee moet houden is:
- Dat je een account moet hebben, bijvoorbeeld een Amazon seller account ( https://sellercentral.amazon.com/ )
- Plaatsen moet kennen waar je goedkoop voorraad kan inslaan
- De basis kennen van de werking van het hele proces.
Kortweg: je koopt spullen aan in lokale winkels (bijvoorbeeld sneakers) die online voor hogere prijzen verkocht kunnen worden.
2.47 Parking kuisen
Zijn er plaatsen in je buurt waar veel parkeerruimte is? Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt waar klanten kunnen parkeren. Het schoonmaken / onderhouden van deze parkeerplaatsen is misschien wel een dienst waar men interesse zou hebben. Daarmee bedoelen we alle bladeren en afval opvegen en meenemen.
Deze side hustle kan je perfect ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat uitvoeren. Dat zijn momenten waar weinig auto’s zullen geparkeerd zijn. Bovendien vergt het weinig investering om mee te beginnen.
2.48 Zelf boeken uitgeven
Ooit de ambitie gehad om uitgever te worden? Dit is perfect mogelijk via Amazon KDP. Je hoeft het eigenlijk niet zo gek te bedenken want je kan ook een boek uitgeven zonder inhoud. Dit kunnen notitieboekjes zijn of boekjes met illustraties.
Via Amazon KDP krijgt je boek in de meeste gevallen ook een uniek ISBN nummer toegewezen. Je moet zorgen voor de design van een cover en de inhoud van het boek dat je met gratis programma’s al kunt maken.
3. Online bijverdienen
Internet is een geweldige plaats om bij te verdienen. In huidige tijden is het gemakkelijker dan ooit geworden om extra geld te verdienen via het internet. Steeds meer mensen kiezen ervoor om online bij te verdienen, als een zogenaamde “side hustle” naast hun reguliere baan of studie.
Of je nu een beetje extra wilt bijverdienen om je spaardoelen te behalen, schulden af te betalen, of gewoon wat financiële flexibiliteit wilt hebben, er zijn tal van mogelijkheden om online een side hustle op te zetten.
3.1 Affiliatie marketing
Affiliatie marketing is op zich een eenvoudig concept. Je geeft iemand een speciale website link naar een webwinkel en als ze een aankoop verrichten, dan verdien je een commissie. Het is eenvoudig uitgelegd, maar de mogelijkheden zijn wel enorm groot.
Bedrijven hebben namelijk mensen nodig om hun producten of diensten te promoten. Zij hebben het immers ook al druk genoeg en hebben op deze manier mensen die op een goedkope manier nieuwe klanten aanbrengen. Ze betalen immers alleen een commissie aan jou als de klant daadwerkelijk iets koopt.
Je kan geld verdienen met affiliatie marketing door online een website op te zetten en daarop links te plaatsen. Je kan ook wat meer “out of the box” denken: wie kan hier baat bij hebben? Zet een eigen systeem op waarbij je bedrijven promoot en geld verdient bij elke nieuwe klant die je aanbrengt.
» Lees hier meer over online affiliatie marketing.
3.2 Online enquêtes invullen
Het is mogelijk om online enquêtes in te vullen en daarvoor een vergoeding te krijgen. Verwacht hier echter geen mirakels van. Het is een leuke manier om zonder risico online iets bij te verdienen. Daarbij krijg je bij een eerste melding al direct enkele punten of credits waardoor het niet echt lang duurt om een eerste uitbetaling te ontvangen!
Als je enquêtes invult, dan help je hierbij wetenschappers, merken en zelfs de overheid. Dat alleen door jouw mening te geven. Iedereen vanaf 18 jaar kan het doen. Enquêtes invullen kan je onderweg doen en nemen tussen 1 en 60 minuten in beslag. Hoe langer het tijdsbestek, hoe hoger de vergoeding echter zal zijn.
Er zijn een aantal spelers in de Nederlandstalige markt die je vaak ziet terugkomen:
- MediaPanel
- GfK SmartScan
- Toluna (*tip*)
- iVOX
- I-Say
- Online GFK
- LifePoints
- Betaalde Enquêtes
- iSurveyWorld
- HintstersSurveys
- Opinionbar (uitbetalingsgrens 10 euro)
Dit is al een ideaal startpunt in deze categorie. Ongetwijfeld zijn er nog meerdere enquêtes programma’s waaraan je kan deelnemen.
- Google Opinion Rewards: Werk mee aan korte enquêtes en verdien Google Play-tegoed met Google Opinion Rewards, een app die is gemaakt door het team van Google Surveys.
3.3 Kleine websites opzetten: 500 euro / stuk
Alhoewel het lijkt dat elke kleine buurjongen de dag van vandaag overweg kan met websites, zijn er nog steeds bedrijven of mensen die online nog niet vertegenwoordigd zijn. Het opzetten van een website in WordPress of html is niet zo heel erg moeilijk om aan te leren via Youtube. Dit is een onderwerp waar je zeer goed tutorials van A tot Z kan over terugvinden.
Kleine bedrijven die toch een online aanwezigheid willen, mensen die in een huwelijk treden, … er zijn tal van redenen waarom iemand toch een kleine, simpele website kan gebruiken die niet teveel kost. Als je 500 euro rekent om een website op te zetten dan zal dit vrij goedkoop zijn. Hoe meer websites je zo kan maken voor andere mensen, hoe beter je er in zal worden en hoe sneller het proces zal verlopen.
3.4 Social media beheren
Alles is vandaag online en veel bedrijven hebben nood aan mensen die hun sociale media account mee helpen beheren. Als je goed overweg kan met social media, dan zou je op zoek kunnen gaan naar bedrijven waar je mee kan helpen.
Zorg dat je goedkoop start en leer zo veel als mogelijk bij alvorens je je prijzen naar een hoger niveau tilt. Wanneer je wat ervaring op zak hebt en het proces goed snapt, dan kan je op zoek gaan naar lokale bedrijven die een social media profiel willen gaan maken.
3.5 user testing
Bedrijven die een nieuw product maken of een nieuwe app lanceren, willen dat dit zo vroeg als mogelijk uitgetest wordt. Op die manier kunnen ze verbeteringen aan het product aanbrengen. Jij kan zo’n gebruiker zijn die zaken test en daarop feedback geeft. Bij elke feedback ontvang je dan een vergoeding.
User testing is een goede manier om nieuwe producten of websites te leren kennen en je wordt er ook nog voor betaald om dit uit te testen. Bij user testing geef je feedback op de gebruikersvriendelijkheid van websites of apps of test je nieuwe producten uit.
In sommige gevallen zal je scherm worden opgenomen zodat er kan nagegaan worden wat er exact is gebeurt. Op sommige gevallen wordt ook je gezicht opgenomen, om te kijken hoe je indrukken zijn.
Hieronder alvast een aantal platformen waarop je je kan aanmelden als tester:
- Respondent.io: https://www.respondent.io
- EnrollApp: https://enrollapp.com/
- UserSense: https://www.usersense.be/user-tester
- What users do: https://app.whatusersdo.com/
- Validately: https://panel.validately.com/
- User Testing: https://www.usertesting.com/product/website-usability-testing
- EnRoll: http://www.enrollapp.com/
- U Test: http://www.utest.com/
- Loop 11: http://www.loop11.com/
- TestingTime: https://www.testingtime.com/nl/betaald-testgebruiker-worden/
- TrymyUI: https://www.trymyui.com/login
- Userlytics: https://www.userlytics.com/
- Userbrain: https://userbrain.net
3.6 Reviews van producten schrijven
Heb je in een bepaalde categorie een passie of veel kennis over? Dan kan je kijken om bij te verdienen met het schrijven van product reviews. Je kan dit doen op de website van iemand anders, of zelf een website / instagram beginnen.
Product reviews doen het goed in online sectoren (cloud hosting, webhosting, …) of beauty producten. Wie niet cameraschuw is kan dit eventueel ook op Youtube of TikTok plaatsen.
3.7 Dropshipping
Dropshipping is een e-commerce model waarbij je producten verkoopt zonder deze fysiek in voorraad te hebben. In plaats daarvan werk je samen met een leverancier die de producten direct naar de klant verzendt zodra een bestelling binnenkomt. Hierdoor hoef je geen geld uit te geven aan voorraadbeheer en opslagruimte, waardoor de opstartkosten laag blijven.
Om geld te verdienen met dropshipping, moet je een webshop opzetten en producten verkopen die je via de leverancier inkoopt. Je kunt ervoor kiezen om je te richten op een specifieke niche, zoals beautyproducten, huisdierbenodigdheden of sportartikelen. Het is belangrijk om producten te kiezen die populair zijn en waar vraag naar is.
Wanneer een klant een bestelling plaatst op jouw webshop, stuurt de leverancier het product rechtstreeks naar de klant. Jij ontvangt het verschil tussen de inkoopprijs bij de leverancier en de verkoopprijs die de klant heeft betaald.
Het starten van een dropshipping-bedrijf vereist wat tijd en moeite, maar het kan een lucratieve bijverdienste zijn als je het goed doet.
3.8 Influencer worden op sociale media
Een influencer is iemand die online invloed heeft op een specifieke doelgroep en kan betaald worden om producten te promoten of te beoordelen. Dit kan variëren van gesponsorde social media-posts tot samenwerkingen met merken voor productlanceringen en evenementen.
influencer marketing kan een leuke bijverdienste zijn voor mensen met een passie en expertise in een bepaalde niche. Om een influencer te worden, moet je een bepaald aantal volgers hebben en een niche of thema hebben waar je gepassioneerd over bent en waarin je expertise hebt. Dit kan bijvoorbeeld beauty, mode, reizen, eten en drinken, of fitness zijn.
Als influencer is het ook belangrijk om consistent te zijn in je contentcreatie en om te blijven groeien en engageren met je volgers. Dit kan inhouden dat je regelmatig posts plaatst op social media, deelneemt aan relevante evenementen en netwerkt met andere influencers en merken.
Hoewel het geld verdienen als influencer een leuke bijverdienste kan zijn, kan het ook hard werken zijn en vereist het toewijding en consistentie. Doorgaans zie je als normale gebruiker immers alleen maar de leuke kanten.
Als influencer is het belangrijk om authentiek te blijven en alleen samen te werken met merken waarin je echt gelooft. Om geld te verdienen als influencer is consistentie in contentcreatie en engagement met volgers belangrijk.
3.9 Geld verdienen met bitcoin en crypto
Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met crypto, zonder dat je er echt geld hoeft in te investeren. Het zijn dan ook risicoloze en leuke manieren om kennis te maken met de wondere wereld van crypto. Hieronder een klein overzicht.
3.9.1. Gratis bitcoin en crypto met faucets
Om Bitcoin te promoten werden er in het verleden zogenaamde faucets opgericht. Je krijgt dan een fractie van een bitcoin gratis door op een knop te drukken. Deze faucets bestaan nog altijd, al moet je daar ook geen wonderen van verwachten.
De beste Bitcoin faucet blijft voor ons nog steeds Freebitcoin: Bitcoins verdienen door ‘een dobbelsteen’ te laten rollen. Je kan het 1x per uur proberen
3.9.2. Bitcoin en crypto staken
Er bestaan diverse platformen waar je crypto kan staken. Vergelijk dat met een termijnrekening waar je tijdelijk je geld vastzet en daar in ruil voor een vergoeding ontvangt. Je geeft dus liquiditeit aan het platform.
Staken kan ook direct als de cryptocurrency gebruik maakt van een “proof of stake” blockchain. Dat is een soort mechanisme waarbij de muntenen worden vergrendelt en op die manier bijdragen aan de veiligheid van het netwerk.
Zo kan je Bitcoin niet staken omdat deze gebruik maakt van het “proof of work” mechanisme. Daar zijn het de miners die bijdragen aan de veiligheid van het netwerk.
3.9.3. Geld verdienen met NFT’s
NFT’s (Non-Fungible Tokens) zijn de laatste tijd heel erg populair geworden en biedt vooral mogelijkheden voor creatieve mensen, kunstenaars en investeerders. NFT’s zijn unieke digitale activa die worden opgeslagen op de blockchain, waardoor ze niet vervangbaar zijn door een ander token en hun echtheid en eigendom kunnen worden geverifieerd.
Hier zijn enkele manieren waarop je geld kunt verdienen met NFT’s:
- Creatie en Verkoop van NFT’s: Als kunstenaar, muzikant, schrijver of ontwerper kun je je eigen digitale kunstwerken, muziek, gedichten, verzamelobjecten en andere digitale creaties als NFT’s op de markt brengen. Wanneer je NFT’s worden gekocht door andere gebruikers, ontvang je een deel van de opbrengst als royalty’s bij elke volgende doorverkoop.
- Investering in NFT’s: Net als bij traditionele kunst en verzamelobjecten kunnen NFT’s in waarde stijgen naarmate de vraag ernaar toeneemt. Door zeldzame en populaire NFT’s te kopen en ze op lange termijn te behouden, kun je profiteren van de waardestijging.
- Handel in NFT’s: Je kunt NFT’s kopen op verschillende online marktplaatsen en vervolgens proberen ze met winst te verkopen wanneer de vraag toeneemt. Er zijn ook geautomatiseerde handelsplatformen die je kunnen helpen bij het verhandelen van NFT’s.
- Deelname aan NFT-projecten: Sommige NFT-projecten hebben “staking” -mogelijkheden, waarbij je jouw NFT’s inzet als onderpand om beloningen te verdienen. Dit kan je een passief inkomen opleveren door simpelweg je NFT’s vast te houden.
- Gaming en Virtuele Werelden: In sommige online games en virtuele werelden kunnen spelers NFT’s verdienen of kopen, die in-game items, land of digitale eigendommen vertegenwoordigen. Deze NFT’s kunnen worden verhandeld voor echte waarde.
- Deelname aan NFT Drops: Veel artiesten en bedrijven organiseren NFT-drops, waarbij een beperkt aantal NFT’s wordt vrijgegeven op een specifieke datum en tijd. Door deel te nemen aan deze drops kun je zeldzame NFT’s bemachtigen die later meer waard kunnen worden.
3.9.4. Crypto verdienen met games
Er bestaan tal van spellen waarbij je beloningen ontvangt in bitcoins of andere crypto. Een voorbeeld hiervan is het spelletje “Sarutobi” voor je smartphone.
Het gaat echter veel verder dan dat en er zijn games waarbij je een personage kan uitbouwen. Dat personage is een soort NFT dat je kan verhandelen. De gaming sector is groter dan Hollywood, het spreekt voor zich dat er ook een hele grote community aanwezig is binnen de crypto sector.
3.9.5. Bitcoin en crypto verdienen door nodes op te zetten
Nodes zijn computers of servers die deelnemen aan het netwerk van een blockchain door transacties te verifiëren en deze transacties door te geven aan andere nodes. Het is een belangrijk onderdeel van het gedecentraliseerde karakter van blockchain-technologie.
Hoewel het opzetten van een node op zichzelf geen directe beloning oplevert, zijn er andere manieren om inkomsten te genereren. Een van de meest voorkomende manieren is door middel van mining.
Voor andere cryptocurrencies die gebruikmaken van het Proof of Stake (PoS)-consensusmechanisme, kunnen node-operators hun tokens inzetten als onderpand om deel te nemen aan het valideren van transacties. Als beloning ontvangen ze dan een deel van de transactiekosten of nieuw geminede tokens.
Het runnen van een node kan dus in sommige gevallen een manier zijn om passief inkomen te verdienen met cryptocurrencies.
3.9.6. Bitcoin en crypto verdienen met cloud mining
Bij cloud mining huur je eigenlijk infrastructuur bij een partij. Zij hebben alle apparatuur en staan in voor het onderhoud ervan. Zo kan je ook minen zonder daar echt technische kennis over te hebben.
Je moet wel goed opletten en onderzoek verrichten alvorens je gebruik maakt van zo’n dienst. Een indicator is bijvoorbeeld hoe lang dit bedrijf al bestaat. Malafide cloud mining aanbieders durven na een jaar of 2 volledig verdwijnen en je ziet je investering niet meer terug.
3.9.7. Beleggen in bitcoin en crypto
Geld verdienen met beleggen in Bitcoin en andere cryptovaluta is mogelijk, maar het brengt ook risico’s met zich mee. In eerste instantie zal je op zoek moeten gaan naar een platform waarop je kan handelen.
Daarnaast is het ook beter als je al wat kennis beschikt over de markt in het algemeen, maar ook over de crypto’s waarin je zou willen beleggen. M.a.w. je moet ergens weten wat een bepaalde cryptocurrency zo speciaal maakt.
3.10. Geld verdienen als virtueel assistent
Ben je goed in administratie en organisatie en wil je mensen daarin helpen ondersteunen? Dan kan je opteren om virtueel assistent te worden. Een virtueel assistent helpt andere mensen met een bedrijf met allerlei taken die heel erg uiteenlopend kunnen zijn. Een aantal voorbeelden zijn:
- Mailbox en agenda beheren
- Facturen / offertes opmaken
- Uitvoeren van betalingen
- Inputten van facturen voor de boekhouddienst
- Sociale media beheren
- Website content beheren
- Vergaderingen / events organiseren en notuleren
- …
Een virtueel assistent is met andere woorden heel breed inzetbaar. De specifieke taken worden op voorhand best besproken.
3.11 Online lesgever of video tutorials
Weet je veel over een bepaald onderwerp? Dan kan je online lesgever worden of tutorials maken. Dat is een heel populaire manier om als side hustle een relatief passief inkomen te genereren.
Of je nu een expert bent in een bepaald vakgebied, een passie hebt voor lesgeven, of gewoon graag je kennis wilt delen, er zijn talloze mogelijkheden om jezelf te positioneren als een online lesgever.
Er zijn talloze online platforms waar je je cursussen of tutorials kunt hosten, zoals Udemy, Teachable, YouTube, enz. Controleer welk platform het beste past bij jouw behoeften en doelpubliek.
3.12 Domein en/of websites flippen
Domeinnamen zijn altijd al een unieke investering geweest. Sommigen beschouwen het als digitaal vastgoed. Je kan investeren in domeinnamen om ze later met winst te verkopen. Dat kan op een platform zoals NicSell
Een andere mogelijkheid is om een waardevolle website te kopen. Jouw doel is dan om deze te verbeteren, zowel de inhoud als de rankings binnen Google. Van zodra de website vetbetering toont dan kan je deze opnieuw doorverkopen.
3.13 AI gebruiken om geld bij te verdienen
Ai (artificiële intelligentie) is in opmars en kan op verschillende manieren ingezet worden om geld bij te verdienen. Je kan op verschillende manieren AI inzetten om daarmee geld bij te verdienen:
- Content creatie: Gebruik de hulp van AI om inspiratie op te doen bij het schrijven van artikelen
- Marketing: Gebruik AI om jouw marketingcampagnes bij te sturen
- Beleggen: Gebruik AI om je beleggingsplan bij te schaven en om inspiratie op te doen.
- Consultant: Bestudeer de werking van AI en biedt freelance diensten aan als expert op het vlak van AI. Zo kan je bijvoorbeeld specialiseren in prompts.
- Afbeeldingen creëren: Gebruik AI om prompts te schrijven om heel unieke afbeeldingen te genereren op bijvoorbeeld MidJourney. Die kan je dan vervolgens doorverkopen.
4. Je lichaam gebruiken / Medisch
Heb je er ooit al eens bij stilgestaan dat je met je lichaam ook geld kan verdienen? Er is constant nood aan orgaandonoren, bloed- en plasmadonaties. Dat zijn zaken waar je geen geld mag voor vragen, maar het toont maar aan dat je lichaam nuttig kan zijn voor anderen.
Aan volgende mogelijkheden dachten we alvast.
4.1 Verkoop je haar
Wie een lange bos haar heeft kan daar altijd andere mensen mee gelukkig maken. Om een pruik te maken zijn ongeveer 6 a 10 paardenstaarten nodig. Vrouwen dragen ook graag zorg voor hun haar en betalen daar ook veel geld voor. Haar dat je verkoop kan ook gebruikt worden om extensions te maken.
Wie een haarbos heeft van 25 cm (mannen) of 30 cm (vrouwen) kan er voor kiezen om hun paardenstaart te verkopen.
» Lees hier meer over je haar verkopen.
4.2 Spermadonor
Eentje dat alleen voor de mannen kan: Wordt spermadonor. De vergoeding die je hiervoor ontvangt is wettelijk vastgelegd en bedraagt 50 euro. Het is op zich de bedoeling dat dit je gemaakte kosten dekt. Veel is het niet, maar het is wel een leuk meegenomen extraatje.
4.3 Deelnemen aan klinische studies
Ziekenhuizen zoeken regelmatig proefpersonen voor klinische studies. Zo kan je deelnemer worden in onderzoeken naar geneesmiddelen. Je zal wel moeten voldoen aan een reeks van vereisen. Doorgaans wordt een vooronderzoek gedaan waar je ook reeds een vergoeding voor krijgt.
De uiteindelijke vergoeding zal variëren maar kan al snel oplopen. Zo kwamen we onder meer volgende vergoedingen tegen voor een klinische studie:
- 50 euro voor het eerste vooronderzoek
- 1900 euro voor de volledige studie + reiskostenvergoeding van 0,30 euro vanaf de eerste km (met een maximum van 110 km voor een enkele reis)
- 300 euro voor reserves.
5. Bij je huidige werkgever
Soms hoef je het niet te ver te zoeken om extra geld bij te verdienen. Heb je al eens gekeken bij je huidige werkgever?
5.1 Overwerken
Ga eens na in het bedrijf waar je werkt welke mogelijkheden er bestaan om overuren te doen. De kans is groot dat het mogelijk is om een aantal extra uren te presteren. Laat je werkgever m.a.w. weten dat je open staat om enkele uren extra te werken.
5.2 De vervelendste karweitjes
Er zijn altijd wel werkjes die niemand anders wil doen. Als overwerken niet mogelijk is – of je zit aan een limiet – vraag dan een verandering van taken en bekijk de mogelijkheden om hiervoor betaald te worden naast je normale loonbrief. Sowieso zal je je wel populair maken bij de collega’s als je al hun vervelende taken uit handen kunt nemen!
5.3 Bonus om personeel aan te brengen
De strijd om goed personeel is in sommige sectoren wel degelijk goed uitgebroken. Een goed personeelslid is dan ook geld waard… letterlijk!
Vraag eens rond binnen je netwerk of er mensen zijn die een nieuwe job zoeken en goed in jouw bedrijf zouden passen. Vraag daarna ook eens aan je werkgever wat het voor hen waard zou zijn om een nieuwe collega aan te brengen.
5.4 Bonus om klanten aan te brengen
Zonder klanten kan een bedrijf niet bestaan. Mogelijks werk je in een sector waar een nieuwe klant wel wat waarde heeft. Vraag eens rond of er een mogelijkheid bestaat tot een bonus als je nieuwe klanten zou aanbrengen. Wie weet maak je nog promotie en wordt je commercieel manager.
5.5 Doe nuttige suggesties
Daar hoeft zelfs niet direct een vergoeding tegenover te staan, maar als je goede suggesties hebben die het bedrijf kunnen verder helpen: geef deze dan maar gerust door! Alles wat een bedrijf kan helpen om minder kosten te maken of een hogere omzet te behalen zal zeker gewaardeerd worden.
Wie weet krijg je intern wel een andere functie. Maar sowieso zal een leidinggevende dit wel onthouden en wie weet krijg je onverwachts wel een beter dan verwachte loonsverhoging.
5.6 Durf te vragen: Loonopslag
Mogelijks heb je jaarlijks of tweejaarlijks een evaluatiegesprek? Maak hiervan gebruik om je intenties duidelijk te maken dat je toch een hoger loon zou willen. Hou gedurende een periode bij welke verwezenlijkingen op jouw naam staan en zet jezelf met andere woorden maar eens goed in de verf.
Wie het niet durft te vragen, zal het ook nooit krijgen. Probeer je in te beelden dat je zelf baas bent van eigen bedrijf en je personeel niet om opslag vraagt: makkelijk toch? Kortom: durf een loonsopslag te vragen en probeer te motiveren waarom je daarom vraagt.
Wat is belangrijk om te onthouden?!
6. Bonus rubriek: Geld maakt Geld
Geld maakt geld, dat klopt. Wanneer je hard werkt en een goede bijverdienste hebt dan mag je je zeker gelukkig prijzen. Het wordt pas echt interessant wanneer je dat geld opnieuw aan het werk kan zetten en daarmee actief inkomen omzet in echt passief inkomen.
6.1. Geld verdienen door te beleggen
Beleggen is niet zonder risico, maar wie het een beetje goed aanpakt, kan op een relatief veilige manier toch zijn vermogen verder uitbouwen.
Bij beleggen hoort een belangrijk gezegde: Hoe hoger het risico, hoe hoger het potentieel rendement. Het wordt potentieel mag je niet overslaan: een slechte belegging kan er ook voor zorgen dat deze investering niets meer waard is.
Je doet er altijd goed aan om steeds je gehele portefeuille te bekijken en niet vast te pinnen op die ene investering die tegenvalt: als je portefeuille groeit, dan ben je goed bezig!
6.1.1. Geld beleggen in obligaties
Obligaties werden altijd beschouwd als een manier om met weinig risico te beleggen. Dat is echter niet geheel waar. Als je een obligatie koopt, dan heeft de andere partij een schuld aan jou. Je ontvangt het geld terug, met daarbovenop een rente (een coupon zoals nog vaak wordt gezegd).
Je kan obligaties kopen van overheden, maar ook van bedrijven. Het spreekt voor zich dat het bij bedrijven wel eens fout kan gaan. De kans dat het bij de overheid mis loopt is veel kleiner. Omwille van het groter risico bij bedrijven is de rente die je ontvangt dan doorgaans ook veel hoger. Er schuilt m.a.w. ook bij het beleggen in obligaties een risico.
6.1.2. Geld beleggen in aandelen
Je geld beleggen in aandelen is een tweede manier om je vermogen te doen aangroeien. Je kan mikken op een meerwaarde van het aandeel (het wordt meer waard) en zolang je het aandeel in bezig hebt ontvang je misschien een dividend.
Het dividend is een uitkering aan de aandeelhouders, maar het is afhankelijk van de bedrijfspolitiek of deze effectief uitgekeerd worden. Bedrijven die jaar op jaar opnieuw dividend uitkeren (en deze verhogen) zorgen jaarlijks wel voor een beetje extra cash. Zulke bedrijven noemt men vaak ook “dividendaristocraten”.
Er blijft altijd wel een risico bij het selecteren van aandelen. Het sentiment kan snel omslaan en een tijd duren vooraleer je je investering terugverdient hebt. Daarom kies je best niet 1 aandeel om in te beleggen, maar bouw je best een portefeuille uit van 10 of 15 sterke aandelen.
In België zijn holdings wel vrij populair. Dit zijn beursgenoteerde bedrijven waarvan hun activiteit bestaat in het deelnemen in andere ondernemingen. Deze holdings houden dus zelf aandelen van diverse andere beurs en niet-beursgenoteerde aandelen. Door te beleggen in een holding zorg je al automatisch voor spreiding in je portefeuille.
6.1.3. Geld beleggen in ETF’s
ETF’s zijn trackers die een bepaalde index volgen. Onze BEL20 bestaat uit de top 20 Belgische bedrijven. Dat zijn dus 20 individuele aandelen die je zou moeten kopen om hetzelfde effect in je portefeuille te krijgen.
Een tracker lost dit probleem op: je koopt eenmalig een tracker aan die de BEL20 volgt en zo ben je automatisch geïnvesteerd in alle 20 bedrijven. De ETF of tracker zorgt zelf voor de juiste samenstelling zodat ze het rendement van de BEL20 kan evenaren.
6.1.4. Geld beleggen in Forex
Forex staat voor Foreign Exchange. Concreet is dit het beleggen in andere valuta. De valutamarkt is de grootste en meest liquide financiële markt ter wereld.
In de forexmarkt worden verschillende valuta’s tegen elkaar verhandeld in valutaparen, zoals EUR/USD (Euro/US Dollar) en GBP/JPY (Britse Pond/Japanse Yen). Beleggers en handelaren kopen en verkopen deze valutaparen in de hoop te profiteren van de wisselkoersschommelingen.
Het doel van forexhandel is om valuta’s te kopen wanneer je verwacht dat hun waarde zal stijgen en ze te verkopen wanneer je verwacht dat hun waarde zal dalen. Hierdoor kunnen handelaren winst maken door het verschil in wisselkoersen tussen het moment van aankoop en verkoop.
6.1.5. Geld beleggen in Lego
Lego kennen we allemaal wel. Het is een uitstekende manier om de inflatie te ontlopen en sommige LEGO stukken stijgen zelfs in waarde.
Het is echter niet gelijk welke Lego-doos je aankoopt: je koopt het best Lego-sets die zeldzaam en populair zijn. De sets moeten dan ook altijd in goede staat bewaard worden.
6.1.6. Geld beleggen in oldtimers
Voor de liefhebbers en kenners zijn oldtimers geen vreemde. Veel oldtimers worden jaar na jaar meer gegeerd. Oude modellen van Ferrari, Aston Martin, … kunnen snel in waarde stijgen. Belangrijk hierbij is de schaarste van het model in de markt.
6.1.7. Geld beleggen in kunst
Er wordt veel betaald voor iets dat zeldzaam is, dat is bij kunst niet anders. Je zoekt best naar kunstenaars die intellectuele voorlopers zijn, maar op zich valt het nooit te voorspellen of een kunstwerk in waarde zal stijgen.
Gevestigde namen lijken echter jaar na jaar duurder te worden. De kunstmarkt is echter onderhevig aan trends. Heb je dan toevallig een kunstwerk dat past binnen deze bepaalde trend, dan kan je hiervan mee profiteren.
6.1.8. Geld beleggen in whisky en wijnen
Net zoals kunst, oldtimers en zelfs strips is er ook een markt voor het verhandelen in whisky en wijnen. Whisky heeft dan ook een enorme groei gekend en het wordt zelfs vergeleken met beleggingen in goud.
Whisky die zeldzaam is en waarvan de flessen niet meer worden geproduceerd zijn heel erg in trek. De fles moet uiteraard gesloten zijn, vaak is de fles niets meer waard als de verzegeling gebroken is.
Ben je niet geheel op de hoogte, schakel dan een expert in om raad te vragen.
6.2. Geld verdienen door leningen te verschaffen.
Je kan ook als particulier geld uitlenen aan anderen. Net zoals een bank verdien je daarop dan interesten.
Via Mozzeno kan je op een relatief veilige manier geld uitlenen. Er zijn leningen waarvoor een garantie is. Als de tegenpartij de lening niet terugbetaald, zal Mozzeno je alvast wel het kapitaal terugbetalen.
Klik hier om Mozzeno te bezoeken.