Boodschappen doen in de supermarkt: daar kunnen we niet aan onderuit. Winkelen is nu eenmaal duur maar met een paar trucjes kan je toch een pak geld besparen op je boodschappen! Hier zijn onze tips. Lukt het ons om meer dan 2.000,00 euro te besparen op jaarbasis?
Kijk gerust welke tips voor jou het best werken, het is zeker niet de bedoeling dat je ze allemaal moet toepassen maar er zullen zeker bespaartips bij zitten die je aanspreken.
Pagina inhoud:
- 1 Werk met een budget
- 2 Kijk naar de promoties
- 3 Cashback acties
- 4 Controleer het kassaticket
- 5 Acties voor je verjaardag
- 6 Betaal cash
- 7 Eet alvorens je gaat winkelen
- 8 Wijk niet af van je boodschappenlijst
- 9 Plan op voorhand je maaltijden
- 10 Verkies vers boven kant-en-klaar en vermijd take-away.
- 11 Maar diepvries is zeker ook ok
- 12 Bespaar op fruit en groenten
- 13 Start met een moestuin
- 14 Vergelijk winkels
- 15 Beperk het aantal winkelbezoekjes
- 16 Een winkelbezoek uitstellen
- 17 Optimaliseer je looproute
- 18 Probeer huismerken
- 19 Thuis laten leveren of take away?
- 20 Gebruik een zelfscanner
- 21 Kijk naar de onderste rijen
- 22 Koop grotere hoeveelheden…
- 23 … Of koop kleinere hoeveelheden
- 24 Kijk naar de kiloprijs
- 25 Pas een aantal gewoontes aan
- 26 Kopen in het buitenland?
- 27 En nog 13 extra mini tips:
- 28 Overzicht: +2.000,00 euro besparen op tien jaar.
Werk met een budget
Probeer zo goed als mogelijk na te gaan hoeveel jouw gemiddelde uitgave per week (per winkelbezoek) bedraagt. Je kan je baseren op de laatste maand, maar je houdt het best rekening met een langere periode. Via je online banking kan je normaal snel een overzicht bekomen voor een gekozen periode van al je gedane boodschappen.
Stel dat je op jaarbasis 10.000,00 euro zou uitgeven in de supermarkt, en je gaat één keer per week naar de winkel, dan geef je ongeveer gemiddeld 200,00 euro per week uit.
Het idee is dan om je budget stelselmatig te verlagen. Je kan beginnen met een weekbudget van 190,00 euro. Je kan dan de uitdaging met jezelf aangaan en proberen dat gemiddelde keer op keer te verslaan.
Is je gemiddelde uitgave na drie maand gezakt naar 190,00 euro? Proficiat! Je kan nu proberen om het budget nog iets te verlagen.
Kijk naar de promoties
Hou steeds promoties in de gaten. Een aantal producten die niet snel vervallen kan je al snel even in voorraad slaan als er een degelijke promotie is. Waarom geen 4 pakken toiletpapier inslaan als je deze kan kopen aan 50% korting? Hetzelfde met onderhoudsproducten, pasta, enz…
Waarschuwing: Koop alleen producten dat je wel degelijk gebruikt. Puur kopen omwille van de promotie en dan niet gebruiken is ook zonde! Een aanbieding is pas echt een aanbieding als je het product sowieso al gebruikt.
Cashback acties
In het verlengde van winkelpromoties: hou ook je ogen open voor cashback acties wanneer je aankopen verricht. Bij een cashback actie moet je een product kopen, de bon bewaren en opsturen en krijg je (een deel van) de aankoop terugbetaald op je rekening.
Je kan cashback acties online terugvinden, maar ook op verpakkingen of als promotie in de winkels. Geld besparen met boodschappen doe je door steeds aandachtig te zijn voor zulke acties.
Controleer het kassaticket
Het kan wel al eens gebeuren dat systemen nog niet up-to-date zijn aan de nieuwe prijs. Daarom is het verstandig om te controleren of de korting uit de rekken wel degelijk werd toegepast op je kassaticket.
Doe dat trouwens ook voor grotere aankopen bij elektronica winkels. Bekijk online de prijs van het product dat je wilt kopen en maak daar een foto van. Merk je in de winkel een andere, duurdere prijs? Dan zal men de prijs voor je aanpassen naar de lagere online prijs.
Acties voor je verjaardag
Ben je ingeschreven op een nieuwsbrief, of gebruik je de app van de supermarkt dan zal er rond je verjaardag mogelijks een cadeautje op je liggen wachten. Vul daarom steeds je profiel goed in en vergeet ook je geboortedatum niet correct in te vullen.
Zo kan je op je verjaardag misschien eens gratis naar de bioscoop of krijg je extra bonuspunten op je lidkaart. Kijk altijd wel of er voorwaarden aan verbonden zijn en reken uit of deze actie wel degelijk de moeite waard is.
Betaal cash
Als je betalingen uitvoert met je kaart zal je geneigd zijn om meer uit te geven. Het dringt niet zo snel door hoeveel je precies uitgeeft aan je boodschappen.
Wie cash betaald is zich meer bewust van de bedragen die men uitgeeft. Daarbij komt ook dat het perfect past bij een eerdere tip om te werken met een budget. Je kan op die manier cash geld op zak houden ter waarde van het budget dat je hebt vooropgesteld.
In de winkel zal je meer verplicht zijn om de bedragen op te tellen opdat je voldoende geld hebt om te betalen. Daarmee winkel je bewust en kan je besparen op de boodschappen.
Eet alvorens je gaat winkelen
Met een hongerig gevoel gaan winkelen is nooit een goed idee. Je hebt dan de neiging om alles mee te nemen waarin je op dat moment zin hebt – omdat je honger hebt. Thuis kom je dan tot de conclusie dat je weer veel te veel koekjes hebt gekocht, of onnodige frisdranken.
Wijk niet af van je boodschappenlijst
Maak op voorhand een boodschappenlijstje en hou je er aan. Maak een weekplanning op en schrijf op wat je nodig hebt.
Niet alleen zal je sneller uit de winkel zijn, je zal ook geld besparen op je boodschappen omdat je niet in de winkel zelf een keuze moet maken.
Tip: Loop in gedachten door de winkel en maak op basis hiervan je boodschappenlijstje. Alles zal dan in een goede volgorde staan (bijvoorbeeld: groenten bij elkaar). Zo hoef je niet vijf keer de hele winkel te doorkruisen en kan je enkele rayons overslaan.
Plan op voorhand je maaltijden
Aansluitend hierboven: maak een weekplanning van de maaltijden die je wenst te eten. Je zal die keuze dan niet in de winkel moeten maken en dus niet zo snel meer afgeleid zijn of tijd verspillen bij het kiezen uit het aanbod in de winkel. Dit is zowat de meest aanbevolen tip die iedereen je zal aanraden.
Het is ook een goed idee om enkele recepten bij te houden die kunnen dienen als backup voor het geval je toch eens naar de winkel zou gaan zonder weekplanning. Vooral die backup menu’s kan je zodanig aanpassen om toch goedkoop en lekker te zijn.
Andere mensen houden dan alweer een map bij met recepten die in het gezin altijd goed bevallen. Die worden dan gebruikt om de weekplanning mee te helpen invullen. Door dit allemaal een beetje te organiseren kost het je op langere termijn dan ook minder tijd.
Verkies vers boven kant-en-klaar en vermijd take-away.
Volledig voorverpakte maaltijden zijn altijd handig, maar dat kost wel een pak meer. Tenslotte betaal je voor de personen die op voorhand alles hebben moeten bereiden en wordt daar een winstmarge op gerekend. Vaak is het dan ook heel beperkt in keuze en heb je niet heel veel ingrediënten die erin verwerkt zijn.
Zelf koken met verse producten blijft sowieso beter voor je gezondheid maar zal wat meer tijd kosten. Heb je dan toch overschotten (bijvoorbeeld omdat je single bent)? Dan kan je een stuk ook in de diepvries steken om later op te eten.
Hetzelfde geldt voor het gemak van die take-away leveringen. Zulke maaltijden zijn sowieso al iets duurder als je deze bij een lokaal restaurant gaat kopen. Laat je deze dan ook nog thuis leveren, dan betaal je zelfs nog een aantal euro’s extra voor de levering.
De kans is vrij groot dat je heel snel online het gerecht waar je zin in hebt kan terugvinden om zelf te bereiden. Heb je dan toch nood aan kant-en-klaar gerechten? Zorg er dan zelf voor! Gesneden ajuinen, paprika, gember, look, … of spaghettisaus kan je perfect zelf in grote hoeveelheden maken en invriezen.
Maar diepvries is zeker ook ok
Het is een fabeltje dat ingevroren vlees en groenten zijn voedingswaarde zou verliezen. Je kan daarom perfect aankopen uit de diepvries. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar het is ook handig om iets in reserve te hebben.
Bespaar op fruit en groenten
Er bestaan ook tal van manieren om te besparen op groenten en fruit. Je kan er voor kiezen om naar een groenteboer te gaan in plaats van de supermarkt. Ook het kopen van groenten uit de diepvries is een goed alternatief, zeker als je maar kleine porties per keer gebruikt. Dat blijft langer houdbaar en je moet weinig of niet inboeten op voedingswaarde.
Groenten en fruit uit het seizoen zijn ook aanraders, omdat de prijs lager zal liggen omwille van het groter aanbod. Bekijk hier een handige kalender van groenten per seizoen.
Snij ook zelf je groenten en fruit. In alle supermarkten zie je wel producten liggen die al voorgesneden zijn, maar dan betaal je ook een flink stuk meer!
Start met een moestuin
Wie nog meer wil besparen op groenten en fruit kan er over nadenken om een moestuintje aan te leggen. Dat hoeft zelfs niet groot te zijn. Wie in een appartement woont maar een balkon heeft kan ook gerust iets in elkaar timmeren (of kopen) om zaden in te gooien.
Elke vraag dat je wel kan hebben wordt ergens op internet wel beantwoord. Google en Youtube zijn ideale zoekmachines. Maar wat moet je dan gaan kweken?
- Aanpak 1: Start met groenten die je vaak eet en kijk vervolgens naar de prijs ervan in de winkel. De duurdere soorten kan je gaan kweken.
- Aanpak 2: Start met groenten die eenvoudig te kweken zijn zoals wortelen en leer steeds maar nieuwe dingen bij om later de moeilijkere groenten te kweken.
Wie een tuin heeft kan er nog voor opteren om een fruitboom te plaatsen. Kersen zijn heel populair maar het kan gerust iets anders zijn ook zoals appels. Zo pluk je zelf je fruit in je eigen tuin.
Vergelijk winkels
Vergelijk dezelfde producten bij verschillende winkels om op die manier ook geld te besparen met je boodschappen.
Je hoeft daarom geen 10 verschillende winkels te bezoeken. Installeer de app van een winkel (bijvoorbeeld Albert Heijn) en maak daar je boodschappenlijstje. Dan heb je per product ook de prijs.
Ga dan winkelen in winkel 2 (bijvoorbeeld Colruyt) en bekijk bij elk product waar deze het goedkoopst is. Is het goedkoper in winkel 2? Dan neem je het daar mee. Is het goedkoper in winkel 1? Dan koop je daar het product.
Door slechts 2 winkels slim te vergelijken kan je zonder al te veel moeite wat geld besparen op je boodschappen.
Beperk het aantal winkelbezoekjes
Je hebt het ongetwijfeld ook wel meegemaakt: Snel even naar de supermarkt omdat het brood op is en je komt naar huis met allerlei zaken die je eigenlijk niet dringend nodig hebt. Twee dagen later is het beleg op en loop je snel weer eens naar de supermarkt.
Soms moet het nu eenmaal gebeuren, maar je realiseert je waarschijnlijk niet hoeveel je nu uitgeeft aan boodschappen. Dat is het nadeel aan die dagelijkse bezoekjes: je raakt het overzicht kwijt en koopt dingen die je eigenlijk niet nodig hebt.
Probeer te vermijden dat je bijna dagelijks naar de supermarkt loopt omdat iets (bijna) op is. Probeer eerder te denken hoe je de week verder kan overbruggen met andere zaken. Geen vlees meer op vrijdag? Probeer dan eens te zoeken naar een vegetarisch gerecht met zaken die wel nog in huis zijn.
Probeer de grootste aankopen één keer per week te verrichten. Ergens in het midden van de week kan je dan nog snel even binnen gaan voor enkele verse producten.
Tip: Tijdens dit extra winkelbezoek kan je je best beperken tot het nemen van een winkelmandje in plaats van een winkelkar. Je hebt dan veel minder ruimte om iets mee te nemen want het mandje zal snel vol zijn. Zo beperk je je tot het hoogst noodzakelijke.
Een winkelbezoek uitstellen
Wanneer je denkt dat het weer tijd is om boodschappen te doen in de supermarkt, kijk eens goed rond thuis en in de diepvries of ijskast welke producten je nog hebt liggen. Probeer creatief te zijn en een gerecht op tafel te toveren.
Door je winkelbezoekjes af en toe eens uit te stellen verplicht je jezelf om creatiever bezig te zijn met voeding en werkelijk alles op te gebruiken wat nog in huis ligt.
Optimaliseer je looproute
Veel winkels zijn op dezelfde manier opgebouwd. Je komt binnen langs de fruit- en groenteruimte en aan de zijkanten zijn de ijskasten en diepvriezers opgesteld. Als je vers en gezond wil eten, kan je heel wat rijen in het midden van de winkel gewoon negeren. De rijen van koekjes en chips zijn eigenlijk niet nodig tenzij je daar absoluut iets moet van hebben.
Deze tip hangt samen met het opstellen van je boodschappenlijstje. Van zodra je een supermarkt een beetje kent, kan je je boodschappenlijstje opstellen volgens de route die je volgt. Op die manier vermijd je verleidingen wat je toch wat geld kan besparen bij de boodschappen.
Probeer huismerken
Huismerken zijn vaak (maar niet altijd) van vergelijkbare kwaliteit met het dure merk van dat product. Geef het huismerk ook eens een kans. We garanderen je dat bepaalde producten toch in de smaak zullen vallen!
Zijn er producten die niet zo goed bevallen? Dan koop je ze de volgende keer niet meer. Maar door een pak koekjes van een huismerk te kopen in plaats van de dure variant, dan bespaar je misschien twee euro.
Thuis laten leveren of take away?
Een groot aantal supermarkten laten het toe om online je producten te bestellen. Je kan ze vervolgens afhalen in de winkel of thuis laten leveren. Vaak is hierbij wel een leveringskost aan verbonden. Sommige mensen ervaren echter minder afleiding of impulsaankopen en besparen hierdoor toch wat geld uit bij de boodschappen.
Probeer het uit: merk je beterschap? Blijft dit dan doen. Lukt dit absoluut niet en koop je online zelfs meer? Blijf dan nog steeds de winkel fysiek bezoeken!
Gebruik een zelfscanner
In veel winkels is het mogelijk om zelf je producten in te scannen. Aan de kassa hoef je dan alleen maar af te rekenen. Het voordeel van zo’n scanner is natuurlijk wel dat de prijs direct aangepast wordt.
Je bent dus onmiddellijk op de hoogte over het geld dat je zal gaan uitgeven. Geen verrassingen aan de kassa dus. Als je het bedrag ziet aantikken en je werkt met een budget, zal je veel bewuster gaan winkelen.
Kijk naar de onderste rijen
Vergeet niet om te kijken naar de onderste schappen, want daar staan meestal de goedkopere producten en huismerken. Supermarkten zullen de middelste schappen immers gebruiken voor de producten met de meeste winstmarge. Ze staan dan meer in het midden:
- Omdat het sneller opvalt en sneller in ons oog springt
- Omdat het makkelijker is om het product uit de rekken te nemen
De onderste rijen vergen wat meer moeite (je moet bukken) en zijn minder snel zichtbaar. Daar kan je dan ook vaak de goedkopere producten terugvinden.
Koop grotere hoeveelheden…
“Bij aankoop van 3 stuks: -40% korting”. Zulke acties krijg je vaak te zien in de supermarkt. Wie in grote hoeveelheden koopt, is vaak per stuk goedkoper af.
Als je dan toch aan het koken bent, waarom dan niet een iets grotere portie? Die bijkomende portie kan je dan gerust in de diepvries bewaren of later in de week opwarmen. Soep is hier ideaal voor, maar ook allerlei stoofpotjes zijn hier geschikt voor.
Je kan dit ook gewoon zo inplannen, “meal preppen” heet dit dan en het houdt in dat je grotere porties maakt op een dag waar je meer tijd hebt (bijvoorbeeld op zondag) en dan verschillende maaltijden in één keer klaarmaakt.
… Of koop kleinere hoeveelheden
Grote hoeveelheden zijn handig voor producten die zeker geconsumeerd worden of niet kunnen vervallen. Maar soms koop je ook zaken die wel een korte houdbaarheidsdatum hebben en je amper gebruikt.
Koop je wijn voor een recept maar drink je verder de fles niet leeg? Kijk dan of er geen klein flesje is om te kopen in plaats van een grote fles. Gebruik je maar een scheutje room? Koop dan geen grote hoeveelheid. Hetzelfde voor allerlei andere producten. Sta dus wel stil bij datgene dat werkelijk verbruikt zal worden.
Kijk naar de kiloprijs
De laatste jaren is het veel eenvoudiger geworden om prijzen te vergelijken in de supermarkt. Dit is handig om geld te besparen bij je boodschappen. Als je naar een prijskaartje kijkt, dan zal je in kleine letters daaronder ook de kiloprijs, de prijs per stuk of de prijs per liter zien staan.
Vergis je niet: een fles afwasmiddel van 5 euro is niet altijd goedkoper dan een andere fles van 6 euro. De verpakkingen lijken dan ongeveer even groot, maar de inhoud is anders.
Door te kijken naar de prijs per liter kan je nagaan welke fles afwasmiddel uiteindelijk de goedkoopste is.
Pas een aantal gewoontes aan
Een flesje wijn … niet goedkoop. Ben je iemand die graag vaak geniet van een glas wijn of een biertje? Onthoud dan vooral dat alcohol eigenlijk heel duur is. Door je gewoontes aan te passen en bijvoorbeeld het bier en de wijn niet dagelijks maar wekelijks te consumeren, zal je toch wel een degelijk bedrag kunnen uitsparen. Bovendien leef je dan ook gezonder.
Ook roken is een slechte gewoonte dat veel kost. Heb je moeite om te stoppen? Reken dan eens uit hoeveel dat kost en wie weet kan dat jou wel motiveren! Een rekenvoorbeeldje: een pakje sigaretten kost ongeveer 10 euro. Stel dat je wekelijks drie pakjes rookt dan ben je per week 30 euro kwijt. Op jaarbasis loopt dit op tot 1.560,00 euro!
- 1 pakje per week: 520,00 euro per jaar
- 3 pakjes per week: 1.560,00 euro per jaar
- 1 pakje per dag: 3.650
- …
En wat met voedselverspilling, heb je daar al bij stilgestaan? Overschotjes van gisteren kan je perfect verwerken in de maaltijd van vandaag. Let er eens goed op wat voor producten je vaak weg moet gooien omdat de vervaldag is verstreken! Zie je iets dat vaak terugkeert? Dan is het misschien handiger dat ene product helemaal niet meer te kopen.
Kraantjeswater is geen vervanger voor flessenwater uit de supermarkt, maar er af en toe eens gebruik van maken mag zeker wel. Je kan een fles kraantjeswater vullen en een zakje thee laten trekken. Laat de fles een nachtje in de koelkast. De dag nadien heb je een fles met een fris en lekker drankje. De ideale vervanger voor die ongezonde cola!
Kopen in het buitenland?
Woon je nabij de grens? Heb je al eens gekeken naar de supermarkten daar? Vaak zijn veel spullen goedkoper in onze buurlanden dan in België. Dat kan het geval zijn in Kruidvat, maar evengoed in de supermarkten waar je voor hetzelfde product soms enkele euro’s minder betaald. Zo gaan alvast veel mensen winkelen in Auchan in Frankrijk net over de grens.
En nog 13 extra mini tips:
- Ga alleen om boodschappen en laat je kinderen (of partner) thuis.
- Winkel snel: Hoe sneller je de winkel kan verlaten, hoe beter. Als je een limiet zet op de tijd zal je geen tijd hebben om te twijfelen of je dat ene pak koekjes wel zal kopen.
- Ga eerst thuis je voorraad na. Vermijd om een 10e fles ketchup te kopen als je er thuis nog voldoende staan hebt.
- Gebruik overschotjes de dag nadien.
- Eet minder vlees, het is echt een grote hap uit je budget.
- Durf de kassier(ster) aan te spreken als je denkt dat je recht hebt op een korting, maar deze niet op je kassaticket te zien is.
- Staar je niet blind op de houdbaarheidsdatum. Niet alle voedselproducten hoef je weg te gooien als de datum net overschreden is.
- Vermijd verspilling: Restjes kan je de dag nadien perfect nog opeten. Ietwat oudere bananen kan je nog gebruiken in een smoothie. Van oudere tomaten kan je nog steeds soep maken. Zo zijn er voor veel groenten en fruit altijd wel mogelijkheden.
- Vaak teveel overschot? Overweeg dan om je voeding af te wegen. Dat is handig bij rijst, pasta of aardappelen. Zo kan je beter inschatten hoeveel gram per persoon je nodig hebt.
- Zit je diepvriezer vol? Maak er dan werk van om deze leeg te eten! Eten blijft niet eeuwig houdbaar in de diepvriezer en als je een maand goed kan volhouden, bespaar je veel geld op je boodschappen die maand.
- Kweek een beetje discipline: Gooi geen eten weg omdat je toch zin hebt in iets anders en dat in de plaats kiest. Zorg er voor dat je eet wat er voor handen is en als je echt zin hebt in iets: zet het dan op je boodschappenlijstje voor de volgende boodschappen.
- Hou de prijzen in het oog. De prijs tijdens een weekdag is niet noodzakelijk dezelfde prijs als in het weekend. Winkels passen hun prijzen continu aan om zo de hoogst mogelijke winstmarge te behalen.
- Vermijd frisdranken want die zijn duur. Koffie, thee, water zijn goedkopere alternaieven.
Geld besparen op boodschappen wil dus niet zeggen dat je ongezond moet gaan eten! Net integendeel. Deze regeltjes kan je in gedachten houden als je gaat winkelen:
- Zit er suiker in? Dan is het vaak duur en kan jet het beter vermijden.
- Vlees? Dat is ook duur. Plan eens een dagje vegetarisch eten in.
- Is het gemakkelijk? Kant-en-klaar is ook niet goedkoop. Koop je groenten in grote stukken en snij ze zelf.
Overzicht: +2.000,00 euro besparen op tien jaar.
Doorheen het artikel gaven we af en toe een berekening mee hoeveel er kon bespaard worden. Laat ons daarvan eens de optelsom maken:
- Werken met een budget: 5.000,00 euro.
- Promoties gebruiken: 1.000,00 euro.
- Cashback acties: 300,00 euro.
- Niet winkelen met lege maag: 1.000,00 euro
- 5 huismerk producten in plaats van dure variant: 5.000,00 euro.
- Moestuin: 6.000,00 euro
- Vergelijk winkelketens: 2.600,00 euro.
Totale besparing op 10 jaar (zonder alle tips in aanmerking te nemen): 20.900,00 euro of 2.090,00 euro per jaar!