Wie al zonnepanelen heeft geïnstalleerd heeft alvast een flinke jaarlijkse besparing op zak. Vervuilde zonnepanelen verlagen echter het rendement van je installatie. Ook zonnepanelen worden na verloop van tijd vervuild. In de ergste gevallen verlaagt het rendement van zonnepanelen met 20% als deze vervuild zijn. Gemiddeld schommelt het rendementsverlies rond de 3 procent.
Maar hoe zit het nu met het reinigen van zonnepanelen? Is dat echt nodig en levert dat dan ook wel een besparing op?
Zonnepanelen reinigen of niet?
Zonnepanelen hoef je op zich niet jaarlijks te reinigen, maar dat moet je vooral zelf beoordelen. Elke woning en installatie is immers anders. De ene woning is gelegen aan een drukke weg of in de nabijheid van industrie of landbouw, de andere woning is gelegen op een plaats waar niet zoveel passage is. En dat kan een grote impact hebben op je beslissing.
De omgevingsfactoren bepalen met andere woorden hoeveel keren je je zonnepanelen zou moeten reinigen. Je kan ook beslissen om je zonnepanelen te reinigen wanneer je merkt dat het rendement flink lager ligt. Regelmatig de status van je zonnepanelen monitoren is altijd een goed idee.
Saharazand kan wel een probleem zijn. Af en toe is er ergens in een woestijngebied een zandstorm. Het zand en stof dat hierbij vrijkomt kan lang in de lucht blijven en zelfs België bereiken. Dit zie je door een geel/rode gloed die in de lucht hangt.
Wanneer het dan eens regent, dan komt het Saharazand mee naar beneden en kan ze een vuile laag op je zonnepanelen achterlaten. Als dit zou voorkomen dan wacht je best een aantal dagen af tot er geen stof meer in de lucht zit om de zonnepanelen eens af te spoelen of schoon te maken.
Zonnepanelen hoef je in principe niet vaak schoon te maken omdat deze meestal in een hellende positie staan. Gezien het feit dat het in België vaak regent zal deze regen er net voor zorgen dat het vuil wordt weggespoeld en geen kans krijgt om zich vast te hechten. Zonnepanelen hebben trouwens ook een dunne laag die vuil afstoot.
Algemene regel: Zonnepanelen hoef je maar om de 1 a 5 jaar te reinigen. Het is echter afhankelijk van andere factoren (omgeving, hellingsgraad, hoeveelheid regenval, …) om te bepalen hoeveel keer je je zonnepanelen moet reinigen. Controleer een drietal keer per jaar de toestand van je zonnepanelen.
Zelf zonnepanelen reinigen? Opgelet!
Vastberaden om zelf je zonnepanelen schoon te maken? Pas dan op dat je geen schade berokkent! Zonnepanelen reinigen kan met regenwater als deze zuiver is. In de meeste gevallen zal er echter gebruik gemaakt worden van osmosewater. Dit is een heel zuiver water (zonder kalk, zout of nitraten) dat geen resten nalaat op je panelen.
Verder heb je een zachte borstel nodig die bij voorkeur gemaakt is uit nylon. Als de panelen moeilijk te bereiken zijn, dan kan de aanschaf van een telescoopsteel mogelijks de redding zijn. Deze kan je vinden op onder meer bol.com.
Klik hier om telescoopborstels te bekijken »»
Zeep daarentegen is eigenlijk niet nodig. Eventueel kan je wel nog opteren voor een biologisch product, deze zijn normaal niet agressief. Gebruik absoluut geen hogedrukreiniger, want deze zal zeker schade aanbrengen aan je zonnepanelen.
Voor je begint met het reinigen van je zonnepanelen zet je het best het systeem volledig uit. Op voorhand verwijder je ook het best alle droge afval zoals bladeren. Met een zachte borstel en water kom je al heel ver bij het reinigen van je zonnepanelen. Is er echter vuil aanwezig dat echt harder is vastgehecht? Dan kan je opteren om een zachte spons te gebruiken.
Aanbevolen producten om zonnepanelen te reinigen
Op bol.com kan je alle nodige accessoires terugvinden die je nodig kunt hebben voor het reinigen van je zonnepanelen. Neem hieronder een kijkje naar de beste telescoopborstels en onderhoudsproducten:
Wanneer zonnepanelen reinigen?
Zonnepanelen leveren het meeste op tijdens de maanden april tot en met oktober. Wanneer je dus je zonnepanelen moet reinigen, dan doe je dat best nog in de maand maart. Vanaf april zullen de zonnepanelen immers het meest rendabel beginnen worden.
Een bijkomend praktisch voordeel is dan ook dat het nog niet heel erg warm is. Zonnepanelen schoonmaken plan je met andere woorden het best in bij de lente-schoonmaak!
Als je vroeg in de ochtend of laat in de avond je zonnepanelen opkuist, dan vermijd dat je dat het water te snel opdroogt en strepen of vlekken achterlaat.
Tips bij het schoonmaken van zonnepanelen.
Schakel eerst het hele systeem uit (door de omvormer uit te zetten) en verwijder alle droge resten zoals bladeren en takken. Gebruik voor het reinigen van de panelen een zachte borstel en water. Gebruik geen hogedrukreiniger maar wel een tuinslang. Osmosewater wordt echter beschouwd als het beste water om zonnepanelen te reinigen.
Schoonmaakproducten zijn ook niet echt nodig, vaak zijn deze te agressief en kunnen ze de vuilafstotende coating beschadigen. Is er uiteindelijk vuil achter gebleven? Ga er dan nog eens over met een zachte borstel of doek.
Zonnepanelen laten reinigen kostprijs.
Niet iedereen zit het zitten om in de hoogte de zonnepanelen te laten reinigen. Gelukkig kan je ook de hulp inroepen van een vakman die deze klus voor jou kan doen. Ga in eerste instantie eens te raden bij het bedrijf die je installatie heeft uitgevoerd. Vaak is het dan ook mogelijk om te werken met een onderhoudscontract.
De prijs valt doorgaans wel mee voor het reinigen van zonnepanelen. Je mag rekenen op een kostprijs van 100 euro tot 250 euro. Dat is wel afhankelijk van het aantal panelen en de moeilijkheid om deze te bereiken. Als hiervoor een hoogtewerker nodig is, dan zal dit ook invloed hebben op de kostprijs van het onderhouden van je zonnepanelen.
Op basis hiervan kan je al de inschatting maken hoeveel rendement je ermee kan winnen en afzetten tegenover de kostprijs en de besparing uitrekenen. Het rendement kan verbeteren met 2% a 3%, maar kan evengoed met 20% omhoog gaan. Dat is geval per geval te bepalen.