Verwarmingskosten kunnen snel oplopen als er geen aandacht wordt aan geschonken. Het is dan ook een grote maandelijkse last voor veel mensen en het blijft een interessant onderwerp om op te besparen. Hier kan je enkele tips terugvinden om die ‘verdomde’ stookkosten te doen dalen:
1. Onderhoud van je verwarmingsketel.
Het is wettelijk verplicht in België om eenmaal per jaar je brander en verwarmingsketel te laten onderhouden. Een goed onderhouden ketel zorgt voor een minder verbruik (geschat: 20% minder verbruik).
2. Verzorg ook zelf je installatie.
Bij het uitvallen van de ketel (of na het stilliggen tijdens de zomerperiode) moet je ook nagaan of er nog voldoende druk op de leidingen zit. Tot slot moet je ook af en toe deze leidingen ontluchten
3. Te warm is ook niet goed.
Als Eskimo’s kunnen overleven in een land vol ijs, dan kunnen wij ook leven met een graadje minder dan we gewend zijn. Draai geleidelijk aan je thermostaat naar beneden. Begin bij 1 graadje minder en doe dit nog eens wanneer je lichaam aan de koudere temperatuur gewend is geraakt.
Een stand van 17° Celsius lijkt laag, maar is voor veel mensen nog goed draagbaar. Test dit zelf even uit en bepaal of deze stand voor jouw gezin realistisch uit.
Wie nog lagere temperaturen kan verdragen mag uiteraard nog lager gaan, maar vergeet niet dat de woning af en toe ook eens goed moet opgewarmd worden.
4. Verlucht je woning.
Vochtige lucht zou energierijker verbranden dan droge lucht. Af en toe eens goed de ramen openzetten voor een kwartiertje zou dus ook je factuur doen verlagen.
5. Laat de verwarming niet altijd aan staan.
Als je niet thuis bent, is het onnodig om constant hoge temperaturen in je huis te hebben. Verlaag de stand op je thermostaat als je niet thuis bent! De thermostaat kan gerust op 15° staan tijdens afwezigheden.
6. Doe de gordijnen dicht.
Heel veel warmte ontsnapt tussen de ramen. Het sluiten van de gordijnen kan (vooral ’s nachts) alvast een beetje helpen om dit niet te laten gebeuren.
7. Laat de zon binnen schijnen.
De zon is een natuurlijke verwarmingsbron, en ze is gratis! Doe dus je gordijnen maar terug open als de zon aan het schijnen is.
8. Blokkeer je radiatoren niet.
Het heeft geen zin je radiatoren weg te stoppen. Alles wat er voor staat (bv: zetel of kast) of hangt (lange gordijnen) houdt de warmte tegen.
Daarnaast kan je ook achter je radiator een aluminiumfolie plaatsen. Zo zal de warmte niet wegtrekken in de muren, maar zal deze terug in de ruimte gereflecteerd worden.
9. Gebruik je gezond verstand.
Zo zijn er nog tal van kleine zaken waarop je kan besparen. Als je ruimtes hebt die niet nodig verwarmd dienen te worden (bijv.: inkomhal) dan kan je deze beter maar goed afsluiten van de rest van de woning. Verder is het natuurlijk ook aangeraden om je woning zo goed mogelijk te isoleren.
10. Gebruik slimme apparaten.
Meer en meer slimme apparaten (thermostaten) maken het mogelijk om de verwarming van je woning efficiënter te regelen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je deze op afstand kan instellen. Heel erg handig als je toch eens het huis verlaat en je verwarming vergeet af te zetten. De mogelijkheden zijn heel erg variërend:
- Slimme thermostaten: Verwarming laag zetten vanop afstand.
- Voor elke ruimte apart de temperatuur regelen: Gedaan dus met het verwarmen van ruimtes die je niet gebruikt.
- Modulerende thermostaten: Deze zullen je ketel aansturen en er voor zorgen dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van het modulerend vermogen. Op die manier kan een besparing van 2% a 4% gerealiseerd worden.
En hiermee eindigen we met 10 kleine tips die je hopelijk een grote besparing opleveren.