Bitcoin is op zich geen nieuw begrip meer. Bitcoins bestaan al sinds 2009 maar zijn voor veel mensen toch nog onbekend. Af en toe lees je weer eens iets over bitcoins op sociale media of in het nieuws. Wat zijn bitcoins nu eigenlijk? We trachten een korte samenvatting neer te schrijven.
Meer en meer wordt er gesproken over bitcoins: op sociale media of in het nieuws. Bitcoins zijn niet nieuw en bestaan al sinds 2009, maar met de recente media aandacht was de tijd wel eens gekomen om zelf eens op onderzoek te gaan en uit te vissen waar die heisa allemaal om gaat.
Een bitcoin is eenvoudig gezegd een digitale valuta. Wie het bekende spel ‘Second Life’ ooit heeft gespeeld, snapt het concept van digitale valuta wel, omdat het geld dat je in het spel kon verdienen (de zogenaamde Linden Dollars) ook kon omzetten in echt fysiek geld.
De uitvinder van Bitcoin is de Japanner Satoshi Nakamoto (pseudoniem). Hij ontwikkelde de software voor het beheer van deze munt. De bitcoin is niet afhankelijk van een centrale instelling zoals dat bij de meeste munten het geval is.
Satoshi Nakamoto is de naam van een persoon (of groep personen) die tot op de dag van vandaag nog steeds onbekend is. We weten m.a.w. nog steeds niet wie nu uiteindelijk de bedenker van Bitcoin is.
Hoe werkt het?
Je kan zelf ook bitcoins kopen, verkopen of in zeer uitzonderlijke gevallen betalen voor diensten of goederen met bitcoins. Hiervoor heb je een wallet nodig. Je zal dan een bitcoinadres ontvangen die bestaat uit 33 willekeurig gekozen cijfers en letters.
Een bitcoin wallet kan bestaan uit een stukje software op je computer om je wallet te beheren, of je kan gebruik maken van een externe dienst die het beheer op zich neemt. Het voordeel van dat laatste is natuurlijk dat je overal toegang hebt tot je Wallet, zolang er maar een internetverbinding beschikbaar is.
Betalingen ontvangen of uitvoeren worden steeds gecontroleerd via het concept van een Peer-2-Peer netwerk. Dit betekend dus dat als je een betaling uitvoert, de tegenpartij de bitcoins niet onmiddellijk in zijn account ziet verschijnen, maar pas na een tiental minuten: Het netwerk zal in die tijd nagaan of de transactie valide is (valideren) en toevoegen aan de blockchain (het dagboek van alle transacties).
De bitcoin wallet.
Om bitcoins te kunnen ontvangen of versturen, heb je sowieso een Wallet nodig. Onderstaande sites hebben reeds een goede reputatie opgebouwd en geven we je mee ter info:
- Coinbase: Eenvoudige webportemonnee met app voor Android.
- Bitcoin-Qt (Software): Bitcoin-Qt is de oorspronkelijke Bitcoin-client.
- Armory (Software): Een geavanceerde Bitcoin-client
- Bitcoin Wallet: Een mobiele client voor Android en BlackBerry OS.
- Blockchain.info Een hybride webportemonnee voor uw mobiele telefoon.
Naast bovenstaande zijn er zeker nog anderen te vinden, maar hiermee kan je al van start gaan.
Bitcoins: Technisch.
Bitcoin behoort tot een concept dat “cryptovaluta” heet en werd sinds 2009 voor het eerst toegepast met de Bitcoin. In 2012 werd de Bitcoin Foundation opgericht om de Bitcoin te standaardiseren, beschermen en promoten.
Net zoals het delven van grondstoffen, wordt deze term ook gebruikt voor het delven van bitcoins (meer bekend onder het begrip Minen). Aangezien het gaat om een digitale valuta, gebeurd dat allemaal met computers. Weet ook dat bitcoins volledig Open Source Software is en dat je in essentie zelf ook bitcoins kan gaan ‘minen’.
Is bitcoins minen nog interessant voor de kleine man? Eerlijk gezegd niet, maar daar komen we later op terug.
Bitcoins minen wordt dan ook vaak omschreven als het oplossen van wiskundige formules. In essentie is het gewoon vergelijkbaar met: “naar het delven van munten met priemgetallen” (als herinnering: priemgetallen zijn getallen die alleen deelbaar zijn door zichzelf en 1).
Hoe meer bitcoins er gemaakt worden, hoe moeilijker het wordt om nieuwe te vinden. Er zal dus ook een tijd komen waarbij alle bitcoins zijn ontdekt, en wanneer er geen nieuwe meer kunnen aangemaakt worden. Het maximum aantal bitcoins dat aangemaakt kan worden, bedraagt 21 miljoen.
Men schat dat de laatste bitcoin in 2040 zal aangemaakt worden. Dit biedt natuurlijk wel kansen.
Sinds 2013 verloopt het minen van Bitcoins meer en meer op professionele wijze. Veel grote bedrijven zijn al ingesprongen op de hype en de rekenkracht waarmee bitcoins worden gemined, zijn veel groter als vorig jaar. Daarom wordt het voor de kleine man moeilijker om hier zelf iets aan te verdienen, omdat het nu eenmaal ook elektriciteit zal kosten.
Zelf Bitcoins Minen
Minen kan je zelf doen, maar zoals hierboven aangegeven, wordt dat minder interessant omdat het zeer moeilijk wordt om zonder gespecialiseerde software nieuwe bitcoins aan te maken. Nu is er speciale mining-hardware op de markt (de zogenaamde ASICS) voor het minen van bitcoins.
Bitcoins minen kan met andere woorden met verschillende hardware. De terugverdientijd is onmogelijk in te schatten omdat je afhankelijk bent van de koers van Bitcoin, de energieprijs, de moeilijkheidsgraad en er komt ook altijd een factor geluk kijken bij het minen van bitcoins.
Je kan bitcoins minen met een recente videokaart (bijvoorbeeld Nvidia’s RTX 3080) of meer gespecialiseerde apparatuur kopen (voorbeeld een AntMiner S19 Pro).
Minen via de zogeheten ‘Mining Pools’.
Je kan ook deelnemen aan een mining pool, als je zelf geen inveseringen wil doen. Het is een pool met een grote groep gebruikers die samen Bitcoins minen. Wordt er een blok gevonden, dan ontvangt de mining pool de beloning en zal deze verdelen tussen alle deelnemers.
Tip: Je kan ook andere coins minen buiten bitcoin, en deze dan simpelweg converteren naar Bitcoin. Lees hier meer over het minen van andere cryptocurrency.
Benodigd zijn dus altijd:
- De nodige hardware met internetaansluiting voor de rekenkracht;
- Software om daadwerkelijk te kunnen minen (voorbeeld: GiuMiner);
- Een account bij een Mining pool (klik hier voor een lijst van de bekende pools).
Bitcoin introductiefilmpje.
Bekijk onderstaand filmpje om op een minuut tijd een idee te krijgen wat het precies is. Het filmpje is ook terug te vinden op de voorpagina van de Bitcoin Foundation.
Tot zover een kleine inleiding tot Bitcoin. Dit is een eigen interpretatie van de vele informatie die terug te vinden is op het internet. In de volgende artikelen zullen we nog meer onthullen over de functionaliteit en mogelijkheden van de bitcoins.