7. WordPress: Valideren van onze code.
Even een rustig hoofdstuk, maar dit is wel belangrijk. We moeten regelmatig nagaan of er geen foutjes zijn geslopen in onze theme. En dit doen we met de W3C validator die je kan vinden op: http://validator.w3.org/.
Een foutje zien we niet altijd in het eindresultaat, maar een goede site zal ook beter scoren in zoekmachines als er geen fouten in staan. Daarom gaan we nu tussentijds de theme eens valideren.
Open je webbrowser en ga naar je offline site: http://localhost/wordpress/
Bekijk je broncode (dit hebben we eerder al geleerd) en dan kopiëren we alles.
We surfen naar de validator ( http://validator.w3.org/ ) en kiezen ‘validate by direct input’. Daar plakken we onze volledige broncode in. Klik dan vervolgens op ‘check’ en laat de tool zijn werk maar doen.
Als het bericht groen kleurt, dan zijn er geen fouten en kunnen we verder doen. Krijg je toch foutmeldingen, dan moet je uitzoeken waar de fout zich bevindt. De validator tool zal je een idee geven waar de fout zich voordoet dus dit kan je relatief snel vinden.
Op dit ogenblik mogen er geen fouten instaan. Als je echter plugins begint te gebruiken, dan is het mogelijk dat er hier en daar een foutje komt te staan dat je niet onder controle hebt. Ofwel zoek je naar een betere plugin ofwel leer je ermee leven (ik doe dat laatste ook).
Zo, een kort, rustig en makkelijk hoofdstukje in de serie. In een volgend hoofdstuk gaan we tonen hoe we de opmaak van onze site kunnen veranderen, hoe we er een beetje kleur aan gaan geven en aangezien css heel uitgebreid kan worden, zullen we enkele referenties meegeven waar je veel informatie over css kunt terugvinden.
Wordpress theme maken of toch kopen?
Een Wordpress theme maken vergt veel werk, al is wat extra kennis altijd welkom. We maken zelf geen sites meer maar gebruiken nu de themes die terug te vinden zijn op: Theme Junkie.