De snelheid van je website verbeteren
Er zijn een aantal factoren die nagezien moeten worden om je site goed te onderhouden. Allemaal een beetje basic, maar je moet ergens beginnen natuurlijk:
Javascript:
Vermijd het gebruik van javascripts, of indien ze toch nodig zijn: plaats het script zo laag mogelijk in je code of als het niet anders kan: gebruik een include zoals bij een css-bestand. Zoekmachines registreren van boven naar beneden. Alles wat bovenaan staat wordt geacht belangrijker te zijn dan wat aan de onderkant van de pagina terug te vinden is.
CSS style sheets:
Plaats deze niet rechtstreeks in je pagina, maar in een apart bestand. Dit kan je doen door een volgende code te plaatsen in je
<link rel="stylesheet" type="text/css" media="screen" href="JOUW-BESTANDJE.css" />
Optimaliseer ook de grootte van je css-bestand door onnodige regels met code te wissen! Er zijn een aantal goede tools hiervoor op de markt, een overzichtje:
- w3c – Valideer je css bestand!
- cleancss – Optimaliseer je css bestand
- codebeautifier – Optimaliseer je css bestand
- css optimiser – Optimaliseer je css bestand
- css check – Controleer je css bestand op fouten
Hosting:
Nu is het ook belangrijk een snelle, betrouwbare host te vinden voor je website. Een gratis service kan maar tot een beperkt niveau hulp bieden, het registreren van een eigen domein zal je dus een groot voordeel opleveren met betrekking tot de site van je website.
Een andere visie is ook: hoe dichter bij je thuis (of je doelpubliek) hoe sneller je site! Ga dus geen webhosting kopen bij een Amerikaanse onderneming. Dit is trouwens ook aan te raden om een beter ranking in de zoekmachines te krijgen aangezien men meer en meer lokaal zal gaan zoeken.
Afbeeldingen:
Maak je afbeeldingen niet te groot; Plaats eventueel een kleine afbeelding met een link naar de afbeelding in normaal formaat. Hou er eveneens rekening mee dat je niet teveel afbeeldingen gebruikt.
html-code
Net zoals het optimaliseren met je css-bestand, dien je dit ook te doen voor je html-code. Elke spatie en nieuwe alinea maakt het bestand groter. Probeer dus zoveel mogelijk op één lijn te krijgen.
Persoonlijk vind ik dat een gestructureerd html-bestand toch iets belangrijker is dan enkele kb’s te winnen. In de toekomst kan dit uiteraard veranderen, maar als beginneling in het bouwen van websites zou ik toch deze regel ietwat houden tot je wat beter bent in de html-codes.
hou je site in het oog!
Beheer je site actief en volg deze op vaste basis (dagelijks, wekelijks, …) op. In een eerder artikel werden reeds enkele tools gegeven dat je kan helpen om snel tot actie over te gaan.