Geld verdienen met niche sites

In dit bericht geef ik u mijn mening over het opzetten van nichesites, uitleg wat dit precies inhoudt, wat je moet doen en wat je er mag van verwachten. Ik heb hiervoor zelf diverse lectuur (zowel Nederlandstalig als Engelstalig) doorgenomen en het zelf uitgeprobeerd waardoor ik in dit bericht tot mijn conclusies kom. Ik moet eerlijk toegeven dat het niet altijd een makkelijke taak is (ook al wordt door ‘experten’ het tegendeel beweert) en mijn mening geleidelijk aan is veranderd bij het zelf beheren van een adsense niche site. Laat ons van start gaan:

Wat zijn niche sites?

Niche sites zijn inhoudelijk makkelijk te onderscheiden: Ze behandelen slechts 1 specifiek onderwerp/product. Een (micro)niche is dus een zeer specifiek onderwerp, een voorbeeld:
Terwijl trappen een brede niche is kan deze nog specifieker zijn: trapleuningen zijn iets specifieker, maar om tot een microniche te komen dienen we dit onderwerp nog beperkter te gaan beschouwen: Houten trapleuningen.
Een niche is dus een klein gebied binnen een producten range.
De bedoeling is dus eigenlijk de website naar voren te brengen als de ‘specialist‘ in de materie. Je moet je geen zorgen maken over dat statuut. Ik heb zelf gemerkt dat ik over een product veel te weten ben gekomen door op zoek te gaan naar onderwerpen om over te schrijven en op deze manier een beetje een specialist in de niche ben geworden. Belangrijk vind ik wel dat je enige interesse in het product hebt of het product zelf gebruikt. Dat is beter voor de motivatie, zeker in de periode waarin je nog geen inkomsten hebt!

Hoe vinden we een degelijke niche site?

Hier is een eerste moeilijkheid terug te vinden. Ook al kan elk onderwerp een niche zijn, niet elk onderwerp is winstgevend! Om het zo makkelijk mogelijk te maken tracht ik dit in een stappenplan uit te beelden:
1. Inspiratie opdoen: Dit kan via het dagelijkse leven. Stel dat je in de supermarkt rondloopt, kijk dan eens naar de producten die ze verkopen. Zijn er bepaalde producten bij die je interesseren of waar je graag meer wilt over leren of reeds meer weet dan de middelmatige mens? Dan heb je misschien je niche gevonden.
Je kan je ook beroepen op het internet: Ga na wat de trends van het moment zijn. Dit kan je bijvoorbeeld doen op Ebay. Wees creatief! Dat is wel het minste wat ik heb geleerd uit mijn studie over niche sites.
2. Ga na of het gekozen onderwerp winstgevend kan zijn. Dit is wellicht het meest moeilijke: we moeten nagaan of een niche niet teveel voorkomt in de zoekmachines. Er bestaan tal van tools en hulpmiddelen en weetjes die u hierbij kunnen helpen, een overzicht:

 • Googlen: Zoek eens op Google hoe zwaar de concurrentie is. Kijk welke pagina’s op de eerste pagina staan, welke inhoud ze hebben, hoeveel backlinks ze reeds hebben en eventueel hoe hoog hun pagerank is.
 • Adwords Keyword Tool: Deze tool wordt wellicht je meest gebruikte referentiepunt. Tik hier je gekozen niche in en bekijk de resultaten. Let vooral op volgende zaken:
 • Geschatte CPC: Dit toont aan hoeveel een keywoord kost per klik. Dit is echter van belang voor de adverteerder. Wat ons interesseert (wij die de advertenties plaatsen) is hoeveel het ons opbrengt. Als maatstaf gebruik ik de helft van wat de CPC weergeeft. Het kan ook ietsje minder zijn. Je kan beginnen met je te richten op keywoorden die +/- 0,4€-0,5€ kosten. Liggen deze hoger dan is dit uiteraard beter! Onder deze drempel zou ik zeker niet gaan tenzij er echt weinig concurrentie is en er veel op de term gezocht wordt.
 • Lokale maandelijkse zoekopdrachten: Dit toont aan hoeveel een keywoord werd gezocht in de laatste maand. Het is wel duidelijk dat ons product veel moet gezocht worden, om bezoekers naar onze op te zetten website te kunnen trekken. Hoe meer bezoekers, hoe groter de kans op inkomsten. Begin te rekenen vanaf 4.000 zoekers per maand, ga zeker niet lager.
 • Let ook op de andere suggesties die worden weergegeven: Dit maakt het misschien mogelijk om je niche nog meer uit te dunnen, of misschien staat er wel een onderwerp tussen waar je oorspronkelijk niet aan gedacht had maar ook kansen biedt. Houdt deze bij in een excel sheet, of schrijf ze op een blad papier.
 • Kan je er wel genoeg over schrijven? Om je website aan te dikken moet het toch mogelijk zijn om 10 berichten te plaatsen van elk minstens 400 woorden. Zoals je misschien al hebt gelezen: ‘content is king’ is een uitspraak die heel populair is en houdt in dat je geen website hoog kan krijgen in de zoekresultaten van Google zonder enige deftige inhoud. Schrijf daarom je niche op, ga op zoek naar sites en schrijf daarnaast de onderwerpen op waarover je kan schrijven.
 • Commerciële intentie: Dit sluit goed aan bij de CPC, maar is wellicht toch iets anders. Schrijven over een bepaalde dienst is wellicht minder commercieel dan het schrijven over een bepaald product dat je aanprijst. Hou er dus rekening mee waarover je schrijft. Mensen zullen vaker op een advertentielink klikken als ze een bepaald product zoeken en jouw website gebruiken als informatiebron. Ook een goede methode om na te gaan of er commerciële intentie is het bekijken van affiliaties. Als er voldoende affiliaties zijn voor het product, dan zit je goed.

3. Een belangrijke derde stap bestaat er in na te gaan of er nog een domeinnaam beschikbaar is. In eerste instantie raden we aan een domeinnaam eindigend op .com of .org te gebruiken, zijn deze niet beschikbaar ga dan over naar meer lokale adressen zoals .be of .nl;
Heel belangrijk is dat onze kernwoorden worden gebruikt in de domeinnaam zodat we ons beter kunnen onderscheiden: houtentrapleuningen.be zou dit in ons geval kunnen zijn. Is jouw domeinnaam echt niet beschikbaar, dan kan je er nog voor opteren om houtentrapleuningen-info.be of andere consoorten te gebruiken:
* -info.be
* -shop.be

Ik heb iets gevonden, wat nu?

Niet aarzelen en gewoon doen! Registreer je domeinnaam alvast maar. Je hebt daarna nog een keuze te maken of je al wilt betalen voor een webhostingpakket. Er zijn immers ook nog altijd goede gratis webdomeinen te verkrijgen waarop je je site kan plaatsen. Byethost is hiervan een goed voorbeeld. je kan tot 50 subdomeinen gratis krijgen en je domeinnaam eraan linken gaat zeer vlot!
Als je kiest voor een gratis domeinnaam dan ondervind je wel enkele nadelen: De website kan trager lopen, je website zal op een server in het verre buitenland kunnen staan. Beide nadelen zijn wel nefast voor een goede zoekranking.

Daarnaast heb je nog een website nodig ook. Heel makkelijk is een blog opzetten met WordPress. Er bestaan ook speciale themes (layouts) voor adsense gebaseerde sites zoals bijvoorbeeld: Bluesense theme.
Hou zeker rekening met volgende zaken als je een niche site opzet:

 • Hoe simpeler hoe beter! Het hoeft geen ingewikkelde site te zien, hij mag zelfs lelijk zijn.
 • Let op je kleuren, inclusief deze van je adsense advertenties.
 • Zoek een goede positie voor je adsense advertenties. Als je ze onderaan plaatst zal niemand op de ads klikken, plaats je ze naast of boven je website titel, dan ben je in strijd met de Google voorwaarden.

De website is er, nu nog de bezoekers …

Eens je site opgezet is en gevuld is met goede inhoud over het product (dit kunnen bijvoorbeeld ook reviews zijn van andere sites) dan zal je meeste tijd uitgaan tot het promoten van de website; Zorg in eerste instantie voor een link op een goede site, zodat je site rustig op organische wijze in de zoekmachines kan terechtkomen. Daarna heb je volgens mij een 2 a 3-tal maanden nodig om enerzijds de pagina’s te laten indexeren, anderzijds om de befaamde sandbox te overleven. In die periode gaan we rustig promotie voeren en onze site bekender maken. Als er in die periode goed werd gewerkt dan zal je na een 3-tal maanden merken dat het werk niet tevergeefs is geweest.

Wat kunnen we nu doen om onze website in een hoge positie te krijgen?
Eerst en vooral onze eerst backlink vinden. Dit kan makkelijk gedaan worden door een zoekportal (startpagina) te vinden waar je je link kan op toevoegen. Deze Startpagina’s zijn al reeds bekend bij zoekmachines en indexeren pagina’s op elk uur van de dag. Het zal dan ook maar enkele uren tot dagen duren vooraleer je website dan ook zichtbaar wordt op Google.

Eén backlink is uiteraard niet voldoende. We moeten duidelijk maken aan Google dat er wel degelijk gewerkt wordt aan de site, en dat er interesse in is bij andere webmasters. We zullen dus op zoek moeten gaan naar meer backlinks.
Een vaak gebruikte methode is via ‘artikel management’. Dit houdt in dat je artikels gaat schrijven (over eender welk onderwerp) en deze op websites gaat zetten. Op deze websites kan je dan een mooie backlink plaatsen naar je website. Zulke nieuws-artikel-infowebsites hebben vaak goede posities in Google en dat maakt het ook belangrijk om net daar een backlink van te krijgen. Een voorbeeld hiervan is: InfoNu, en je verdient nog eens geld met je artikels ook (dubbele winst)!
Voorlopig ga ik niet verder in op het linkbuilden en SEO, daar is immers al genoeg over geschreven (ook op onze site); Een artikel of 2/3 op diverse sites waar je artikels kan schrijven kan voldoende zijn om de eerste maanden te overbruggen. Belangrijk is wel dat je weet dat je bezig moet zijn met je site, backlinks moet verzamelen en je site moet optimaliseren voor zoekmachine’s.

Een stappenplan

 • Dag 1: Zoeken van niches (bijvoorbeeld winkels gaan bezoeken)
 • Dag 2: De gekozen onderwerpen bestuderen: Haalbaarheid mbt zoekresultaten (Google adwords tool), mogelijke onderwerpen die er bij aansluiten, concurrentie in de zoekmachines bekijken;
 • Dag 3: Je domeinnaam registreren en webhosting zoeken (activatie kan soms 24-48 uren duren);
 • Dag 5-6: Een website opzetten. De eerste keer kan het lang duren, je moet nog een beetje aan je layout werken of de werkwijze van bijv. WordPress gewoon worden, dit gaat sneller bij de volgende site!
 • Dag 6-7: Inhoud zoeken voor de website, een 5-tal artikels publiceren op de website;
 • Dag 8: De eerste backlinks zoeken: link toevoegen op zoekportals met aansluitende onderwerpen;
 • Dag 9: Enkele artikels (her)schrijven en publiceren op website zoals bijvoorbeeld: InfoNu; Voor deze website moeten je artikels best aansluiten bij het onderwerp, maar misschien is het ook wel mogelijk op andere artikelsites om niet-aanverwante onderwerpen te gebruiken. Bekijk eens wat het standpunt van de site in kwestie is mbt de toegelaten artikels;
 • Dag 10-14: Meer artikels schrijven voor je website: je kan er dan wekelijks 1 publiceren;
 • Dag 15-??: De site opvolgen, kijken waar je goed op scoort, waar je zwak op scoort en eventueel bovenstaande stappen herhalen indien dit nodig zou blijken;

Zoals je ziet moet het zeker mogelijk zijn om na 14 dagen een volledig werkende site te hebben. Ik opteer om eerst adsense advertenties toe te voegen en dan kan je eventueel nadien nog even nagaan of je eventueel affiliatie links kunt plaatsen.

Deze website gebruikt cookies om jou de beste ervaring te kunnen geven. Door deze website te gebruiken ga je hiermee akkoord. Meer info

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close