Welke meerwaarde kan een functionality plugin bieden? WordPress is een heel mooi en uitgebreid platform waarmee je snel en eenvoudig een website online kan krijgen. Toch zijn er altijd wel zaken die je zelf wilt toevoegen, bijvoorbeeld een kleine functionaliteit die nog niet beschikbaar is en je toch graag aan de website wilt toevoegen.
Bijkomende functionaliteiten kan je op verschillende manieren toevoegen:
- via de functions.php van de theme,
- via de theme.
- via een plugin die je zelf maakt.
Een eigen plugin maken is de meest aangeraden manier om bijkomende functionaliteit aan je website te voegen. Met een eigen functionality plugin blijven alles opties die je er aan toevoegt behouden, zelfs als je van theme veranderd!
Introductie: zelf plugin maken:
Stel dat je wilt dat je de mogelijk hebt om iets te onderlijnen in een bericht dat je schrijft. Dat kan niet standaard met WordPress, maar je kan wel een shortcode toevoegen zodat het wel lukt. In je bericht duid je dat aan met een shortcode.
Voorbeeld van een shortcode: Dit is een deel van mijn bericht. [u]Dit is de onderlijnde tekst[/u]. Hier gaat mijn bericht verder.
Je bezoekers zien het dan als volgt:
Dit is een deel van mijn bericht. Dit is de onderlijnde tekst. Hier gaat mijn bericht verder.
Om dit te kunnen doen zou je in principe volgende code moeten opnemen in functions.php:
// UNDERLINE SHORTCODE
function EB_underline_shortcode( $atts, $content = null ) {
return '<span style="text-decoration: underline;">' . $content . '</span>';
}
add_shortcode('u', 'EB_underline_shortcode');
Het kan ook met een eigen functionality plugin.
Een eigen plugin maken is handig om verschillende redenen: Je maakt iets op maat, het kan op verschillende websites opnieuw gebruikt worden, een plugin staat los van de theme van je website dus je verliest geen aanpassingen als je van theme veranderd.
Functionality plugin: wat?
Het is dus een plugin met extra functies die specifiek is voor een bepaalde site.
Het voordeel: Als je wisselt van theme dan zullen alle functies blijven bestaan. Daarnaast kan je deze plugin misschien voor meerdere van je sites gebruiken.
Opgelet: telkens als je een functie zult toevoegen aan je site, moet je je afvragen of deze thuishoort in de plugin, of in de functions.php van je theme.
- Plugin: Dit zijn meer de globale zaken: speciale functies die je site nodig heeft, los van de theme dat je gebruikt.
- Functions bestand: Als de functie zodanig gerelateerd is aan je huidige theme dat het als een aanvulling wordt aangemerkt (voorbeeld: het registreren van het aantal sidebars of het toevoegen van menu support in wordpress).
Functionality plugin: hoe?
We gaan dus een plugin maken. Dit is heel eenvoudig. Maak eerst en vooral volgende zaken aan:
- Een nieuwe map met de naam van je plugin (bijvoorbeeld je sitenaam).
- Maak een readme.txt aan zodat je later nog weet waarvoor alle functies staan.
- Maak een leeg .php bestand aan en sla het op in het mapje dat je net hebt gemaakt. De naam speelt geen rol, maar index.php is de veiligste optie.
Elke plugin moet beginnen met enkele standaard lijntjes tekst. Neem er dus je leeg php-bestand bij en voeg er volgende code aan toe:
<?php
/*
Plugin Name: JOUW SITENAAM PLUGIN
Description: Alle belangrijke functies van mijn website.
Version: 1.0
License: GPL
Author: UW NAAM
Author URI: UW WEBSITE URL
*/
?>
That’s it! Meer dan dit is het niet. Je kan het nu uploaden in de plugin folder van je website. Je zal het dan zien in je admin dashboard van je WordPress-site onder de rubriek ‘plugins’.
In de volgende stappen zal je gewoon de codes toevoegen aan je plugin bestand zoals je dat voorheen deed in de functions.php van je theme. Bovenstaande code (voor de underline shortcode) kan je dus simpelweg copy-pasten.
Wanneer plugin en wanneer theme-functions?
Dat is iets wat je zelf moet uitmaken. Onderstaande tabel kan gerust dienen als richtlijn: