Bitcoins zijn fascinerend, je kan het niet ontkennen: Voor ons is het iets dat waarde heeft zonder dat je het echt kan aanraken. Vergelijkbaar met het beleggen in aandelen, iets wat altijd als risicovol werd aanzien. Het blijft een interessant gegeven dat je misschien beter toch goed blijft opvolgen.
De hamvraag: Hoe kom ik aan bitcoins in mijn wallet?
Een Bitcoin (afgekort BTC) is eigenlijk een gewone munt (weliswaar digitaal), dus in principe moet het mogelijk zijn deze te aanzien als een gewone munt: Je kan betalingen ontvangen in bitcoins, betalingen uitvoeren, enz … Toch zijn bitcoins nog niet ingeburgerd en is het moeilijk om hiermee vertrouwd te raken. We overlopen eens enkele mogelijkheden om toch bitcoins in je portemonnee te kunnen krijgen.
‘Gratis’ Bitcoins verdienen.
Je kan op verschillende sites bitcoins verdienen, het enige wat je nodig hebt is een Bitcoin adres (die je kan bekomen op bijvoorbeeld Coinbase ) en meer dan dat is het niet. Op deze pagina kan je een overzicht terugvinden waar je gratis bitcoins kan verdienen. Dit is onze selectie uit een brede waaier aan mogelijkheden.
Vergeet wel niet dat je hiervan niet rijk wordt, maar dat het een leuke manier is om je eerste bitcoin fracties te verdienen en gewoon te worden aan de manier waarop dat allemaal werkt.
Bitcoin als investering.
De makkelijkste manier is natuurlijk om vanuit je bankrekening te storten naar je Online Wallet en deze als investering te laten rusten. Je kan het aanzien als een investering omdat de koers van Bitcoin momenteel op langere termijn in stijgende lijn zit.
Het is intussen niet heel erg moeilijk meer om een investering in Bitcoin uit te voeren. In het begin was je quasi verplicht om te zoeken naar iemand die cash geld accepteert en de bitcoins wil storten (face to face transactie), of een dienst te vinden die kan fungeren als tussenpersoon.
Bitcoin als investering blijft toch een belegging met risico: geen enkele instantie houdt toezicht op de munt, het staat in feite nog in kinderschoenen en niemand weet wat de toekomst zal brengen.
Bitcoins zijn ook beschikbaar op de valutahandel. Met een online broker zoals Plus500 kan je een klein bedrag spenderen om te laten aangroeien. Er wordt gewerkt met hefbomen, waardoor je als kleine belegger op de valutamarkt bijvoorbeeld met 100 euro een bedrag van 1.000 euro aan bitcoins kan kopen/vertegenwoordigen. Let op: je koopt hiermee geen bitcoins, en je hebt ze dus nooit in het bezit.
Bitcoins kopen.
Bitcoins kopen kan op verschillende manieren. Een kort overzicht:
*TIP* Bitcoins kopen met de SOFORT-banking, Paypal of Visa.
In België is het soms moeilijk om snel direct aan de slag te gaan, in tegenstelling tot Nederland. Gelukkig hebben we hiervoor een omweg gevonden waardoor je direct met Bitcoins kan starten!
We maken gebruik van BTC Direct, een tussenpersoon die gereguleerd is in Nederland én waar je online zelf een wallet kan aanmaken waardoor je er zelf eigenlijk weinig werk aan hebt. Het is zowat de snelste oplossing om bitcoins te kopen. BTC Direct heeft overigens een officiële registratie bij De Nederlandsche Bank.
Op BTC Direct kan je bitcoins kopen met Bancontact, Sofort, Visa, MasterCard of via bank transfer. Bij het aanmelden krijg je ook toegang tot een hele volledige uitleg met video’s hoe alles bij hen werkt. Klik hier om BTC Direct te bezoeken.
Bitcoins online via een tussenpersoon kopen Met Bancontact: België
In Nederland zijn er al snel een aantal online platformen ontstaan waar je met iDeal bitcoins kan kopen. Zo’n dienst zoals BTC Direct heeft het voordeel dat je ze ook quasi direct in je portemonnee hebt en dus mee kan inspelen op een gunstige koers.
Enkele Nederlandse bedrijven hebben ondertussen hun activiteiten uitgebreid naar België, waaronder ook het gekende BTC Direct, Bitonic en HappyCoins. Ze zijn echter niet de enigen. Ook AnycoinDirect heeft zijn activiteiten uitgebreid naar België waardoor je via de website AnycoinDirect.eu je bitcoins kan kopen of verkopen. Alle sites werken normaal met Bancontact waardoor ook met een Belgische bankrekening eenvoudig kan betaald worden.
Sinds april 2014 kan je ook bij BTCDirect bitcoins kopen via hun Europese module met ondersteuning van Bancontact. Je kan ze zelfs rechtstreeks kopen via onderstaande module op euro-bijverdienen.be:
Zulke initiatieven maken het voor Belgische inwoners zeker makkelijker om aan bitcoins te komen en dat kan alleen maar ten goede komen aan de bekendheid.
Bitcoins via een tussenpersoon kopen
Bitcoins via een tussenpersoon kopen is zeker mogelijk (zie hierboven). In Nederland bijvoorbeeld is Ideal een populaire betaalservice die websites, die fungeren als tussenpersoon, gebruiken. Dit maakt het dus in principe heel toegankelijk voor iedereen.
Het proces is heel eenvoudig: je geeft aan hoeveel Bitcoins je wenst te kopen, rekent af, en even later is het geld beschikbaar in je online portemonnee.
Onderstaande sites zijn voorbeelden van tussenpersonen voor het kopen van Bitcoins (allemaal geschikt voor wie over een Nederlandse bankrekening beschikt):
- BTC Direct – Beschikbaar in België met Bancontact
- Bitonic werkt met Ideal. Je kan er kopen en verkopen. Beschikbaar in België met Bancontact;
- HappyCoins werkt ook met Sofort en Bancontact. Je kan er kopen en verkopen;
- Anycoin Direct: Meerdere digitale valuta kopen of verkopen met verschillende betalingsopties;
Hieraan valt duidelijk te zien dat veel bedrijven mee zijn gegaan met de Bitcoin.
Bitcoins via een Exchange (beurs) kopen.
Er zijn tal van wisselbeurzen waarop je Bitcoins kan kopen. MtGox was zeker de meest bekende, momenteel zijn Bitstamp, Kraken, Crypto.com en Bitfinex heel populair.
Het gaat dus om een normale beurs, waar mensen bitcoins aanbieden aan personen die ze graag willen kopen. Verschillend met handelen op de valutamarkt via een online broker is dat je de bitcoins dan wel effectief in het bezit hebt.
Het voordeel van een bitcoin Exchange is dat de kosten veel lager liggen dan bij het gebruiken van een tussenpersoon. Het nadeel is dat het meer technisch inzicht en moeite zal kosten. Vooral omdat het interessanter is om je cryptomunten in een eigen portemonnee dan ze te laten staan op de beurs.
Enkele links naar exchanges kan je hieronder terugvinden:
• Kraken
• BTC-E
• Bitstamp
• Meer Bitcoin exchanges: Bitcoin Wiki
Bitcoins rechtstreeks van iemand kopen.
Vanuit je Wallet is het mogelijk om een transactie te verzenden naar iemand anders. Zo kan je iemand proberen vinden die bitcoins wil verkopen, hem cash betalen en dan kan hij de betaling doorvoeren. Simpel principe, maar de moeilijkheid bestaat erin om daadwerkelijk iemand te vinden.
Sites zoals localbitcoins.com helpen je in je zoektocht. Het is in feite een platform waar kopers en verkopers elkaar kunnen vinden.
Bitcoins als betaalmiddel op uw webshop.
Handelaren hoeven ook niet direct meer te wachten op een oplossing; Ze kunnen betalingen accepteren in bitcoins, en via Bitpay kunnen ze dit laten omzetten in eender welke valuta. Of betalingen in bitcoins zullen aanslaan in België valt nog af te wachten. Momenteel is dit nog teveel gekoppeld aan het sentiment rondom bitcoin waardoor de ene moment handelaren bitcoins accepteren en de andere moment het toch liever niet willen riskeren.
Op volgende site kan je een overzicht terugvinden van software die je kan koppelen aan je webwinkel voor het accepteren van betalingen met bitcoins: Bitcoin Wiki.
Zelf bitcoins maken (bitcoins minen).
Het minen van bitcoins werd al eens kort aangehaald. Bitcoins komen tot stand doordat meerdere computers hun krachten bundelen om wiskundige formules op te lossen. Zo ontstaan in essentie de bitcoins. Hoe meer bitcoins er gevonden zijn, hoe moeilijker het wordt de volgende aan te maken.
In casu kan je dit zelf ook doen, en meedoen aan een ‘mining pool’. Lees hier meer over Bitcoin mining.